Avondsymposium: Onderweg met kinderen op de vlucht

Donderdag 9 december 2021

Werk jij met kinderen op de vlucht of stippel je beleid uit dat hen aanbelangt? Dan is dit avondsymposium iets voor jou. Op 9 december lanceren we de narratieve website ‘Onderweg’ en presenteren we het eindrapport van een diepgaand belevingsonderzoek met 34 kinderen op de vlucht.

Het onderzoek ‘Onderweg, met belevingsonderzoek werken aan het welbevinden van kinderen op de vlucht’ liep van 2019 tot 2021 aan het expertisecentrum voor pedagogische ondersteuning en onderzocht hoe kinderen op de vlucht die in opvangcentra verblijven hun schooltijd en hun vrije tijd beleven.

Op het avondsymposium nodigen we je uit om jouw rol als ambassadeur van de kinderen samen met ons te onderzoeken. Bekijk alvast twee verhalen over de leefwereld van de kinderen. Tijdens het avondsymposium krijg je toegang tot de andere verhalen, de praktijkbibliotheek en het onderzoeksrapport.

Programma

19.00 u. Ontvangst en lancering van de materialen 

 • Ontvangst
 • Verplaatsing naar de aula via de fototentoonstelling

19.30u. Plenaire voorstelling van het onderzoek

 • Individuele verkenning van de website Onderweg en de conclusies op afzonderlijke iPads. 
 • Korte voorstelling van het onderzoek

20.15 u. Rondetafelgesprekken

21.15 u. Plenaire nabespreking

Voor wie

Professionals die met kinderen op de vlucht werken en beleidsmakers.

Over Onderweg

Uit het onderzoek blijkt dat kinderen op de vlucht een grote behoefte voelen om hier een eigen plek te vinden. Een plek waar ze aansluiting vinden bij de gewoonten van hun aankomstland én de ervaringen en gewoonten uit hun thuisland(en) recht kunnen doen. Net als andere kinderen zijn ze nieuwsgierig, hebben ze behoefte aan veiligheid en voorspelbaarheid en een grote drang om te spelen. Net als andere kinderen beslaan die behoeften een heel spectrum van uitdaging zoeken tot rust vinden.

De omstandigheden waarin kinderen op de vlucht leefden en leven zijn echter anders dan die van de meeste kinderen. Onderweg naar België maakten ze vele dingen mee en in opvangvoorzieningen hebben gezinnen enkel een kamer als privéleefruimte. De rest van het leven speelt zich in collectieve ruimten af. Bovendien is hun toekomst tijdens hun asielaanvraag onzeker en vinden ouders hun weg naar het georganiseerde vrijetijdsaanbod niet altijd.

De manier waarop de kinderen kind kunnen en mogen zijn, speelt zich af tegen de achtergrond van die omstandigheden. Dat kleurt ook de mogelijkheden die ze tijdens hun schooltijd en hun vrije tijd hebben, de manier waarop ze met de mogelijkheden omgaan en zelf proberen te vergroten. Ondanks hun kwetsbaarheden en hun gebrek aan privileges, tonen de kinderen zich veerkrachtig en vindingrijk.

Ze voelen een zekere druk om zich alvast op talig vlak snel te integreren, maar willen er ook graag bij horen en meer toegang vinden tot het plaatselijke vrijetijdsaanbod. Ze zijn in staat over hun identiteit en behoeften te onderhandelen, maar hebben ambassadeurs nodig die voor hen opkomen en de tijd hebben om naar hen te luisteren.

Praktisch

 • Wanneer

  Donderdagavond 9 december van 19 tot 22 u.

 • Waar
  Het avondsymposium vindt plaats op campus Zuid, Brusselstraat 45, 2018 Antwerpen, en wordt georganiseerd volgens de geldende coronamaatregelen. Indien nodig schakelen we naar een online symposium.
 • Prijs
  Deelname is gratis, inschrijven is verplicht.
  • Inschrijven kan tot 2 december.
  • De plaatsen zijn beperkt. Wees er dus snel bij!

  • Benieuwd naar een voorproefje? Bekijk alvast twee verhalen.

De inschrijving is afgesloten
Kind met voetbal