Bevallen op eigen kracht: Beslis met mij, over mij

Online navorming op dinsdag 6 oktober 2020

Wat is een goede geboorte? De discussie over wat de meest ‘veilige’ of de meest ‘empowerende’ bevalling is, leidt dikwijls tot een ideologisch gestuurde discussie: fysiologie of medicalisering. Vaak wordt aan de essentie, namelijk de autonomie van de zwangere vrouw, voorbijgegaan. Gedurende deze dag worden nationale en internationale guidelines van een fysiologische zwangerschap en partusbegeleiding opgefrist, om de vertaalslag te maken hoe je deze als vroedvrouw toepast. Het gaat over een bewuste begeleiding van de parturiënte in haar autonomie en wensen, waarbij we zeer bewust dienen te zijn over onze persoonlijke visie als vroedvrouw (waarden en normen) en deze niet mogen opdringen. Tevens bekijken we hoe onze Belgische wetgeving de autonomie van de zwangere vrouw beschermt en welke rechten maar ook plichten zij heeft. Deze navorming streeft naar een respectvolle en bewuste begeleiding van de parturiënte (en haar partner) door de vroedvrouw.

Door de COVID-19 restricties gaat deze vorming in het najaar online door. Na deelname ontvang je een aanwezigheidsattest van de volledige webinar.
In het voorjaar (maart) zal de navorming onder voorbehoud van COVID-19 op de campus georganiseerd worden. Indien niet mogelijk, schakelen we opnieuw over naar een webinar.

Programma

Online vorming van 9.00 - 12.00 u. Met op het programma:

 • Beslissen met brains
 • Mensenrechten in de geboorte
 • Medicolegale aspecten
 • Geboortebeweging #genoeggezwegen

Voor wie

Deze vorming richt zich tot vroedvrouwen.

Praktisch

 • Wanneer
  Dinsdag 6 oktober 2020 van 9 tot 12.00 u.
 • Waar
  Online. Een week op voorhand bezorgen we een reminder met alle praktische info en een link naar de webinar.
 • Prijs
  De deelnameprijs bedraagt 50 euro per persoon incl. digitale syllabi (wordt voor aanvang doorgestuurd).
 • KMO-portefeuille
  De navormingen van de Karel de Grote Hogeschool komen in aanmerking voor de KMO-portefeuille. Erkenningsnummer: DV.010154
Bevallen op eigen kracht - bijscholing KdG Hogeschool