Event Master Classes

Event Academy - Expertisecentrum Publieke Impact

Experten verbonden aan het expertisecentrum Publieke Impact behandelen jaarlijks telkens een ander belangrijk thema voor de organisatie van publiek impactvolle(re) evenementen. Elke Event Master Class wordt gevolgd door een rondetafelgesprek met andere event professionals. Leer tijdens deze master classes van de experten maar ook van elkaar!

Schrijf je in voor de serie van vijf Event Master Classes, of voor één of meerdere classes naar keuze.

Master Classes 2022

De toekomst van events postcorona

Donderdag 28 april 2022 | Begijnhof - Diest

Ken Veerman, strategic designer en cultureel consultant

Na de coronacrisis keert de eventsector niet zomaar terug naar hoe het daarvoor was. De langdurige periode van beperkt sociaal contact zal een impact hebben op de rol van publieke events. Grote namen op de affiche worden even minder belangrijk, de kwaliteit van de ontmoeting des te belangrijker. Hoe kunnen organisatoren inspelen op deze veranderde nood aan ontmoeting? Welke kansen schuilen daar straks in? Welke rol nemen lokale besturen hier in op? En welke rol is er weggelegd voor het publiek?
Ken is expert in strategic design. Hij deed de afgelopen 15 jaar ervaring op als leider van verschillende cultuurcentra en concertzalen. Hij adviseert culturele organisaties en besturen bij de strategische ontwikkeling van hun werking en hun verdienmodel.

Ken Veerman

Crowd counting

Donderdag 19 mei 2022

Maarten Weyn, professor UAntwerpen en mede-oprichter CrowdScan

Hoe kan je best het bezoekersaantal tellen in functie van de duur en omvang van je event? Wat doe je met locaties met meerdere toegangswegen? Het zo nauwkeurig mogelijk meten van mensenmassa’s in de eventsector is een uitdaging. De organisator, het veiligheidspersoneel en de ordediensten spreken vaak over uiteenlopende bezoekersaantallen op hetzelfde event. Maar welke telmethode is het meest nauwkeurig en het meest geschikt voor jouw event?
Maarten is expert in crowd counting. Zijn onderzoek bij imec-IDLab richt zich onder meer op digitale bezoekerstelmethoden voor drukbezochte plaatsen, zoals events.

Maarten Weyn

Bruisende handelskernen met events

Donderdag 6 oktober 2022

Herman Konings, trendanalist en veranderingspsycholoog

Hoe kunnen events bijdragen aan bruisende handelskernen? Hoe kunnen juiste acties op touw gezet worden? Hiervoor is inzicht nodig in de trends en toekomstverwachtingen en de impact hiervan op het wonen, werken, winkelen en walsen in steden en gemeenten voor zowel de bewoners, bezoekers als bedrijven.

Herman Konings vertrekt hierbij vanuit zijn boek Gap The Mind, waar de impact van een hedendaagse ingrijpende mondiale crisis op mens, markt en maatschappij centraal staat. Als expert in trendverschuivingen leert Herman je als event professional hoe om te gaan met deze nieuwe inzichten, attitudes, gedragingen en uitdagingen in jouw stad of gemeente. 

Herman Konings

Inclusieve organisaties en events

Donderdag 8 december 2022

Sana Sellami, expert strategie en inclusie bij Untitled Workers Club

Organisaties die actief inzetten op divers-sensitieve praktijken en een inclusief klimaat, zowel op het vlak van instroom als op vlak van retentie, zijn schaars. Dit geldt ook voor de eventsector in ons land. Hoe selecteer en rekruteer je best werknemers met een divers talent? Welke principes en praktijken kunnen inclusief teamwerk bevorderen? Leer tijdens deze master class alles over hoe meer inclusie in jouw organisatie te bevorderen, zodat jouw events ook inclusiever kunnen worden georganiseerd.

Sana is partner in onze onderzoeksprojecten naar inclusieve organisaties. Als expert strategie en inclusie bij Untitled Workers Club weet ze als geen ander hoe de organisaties achter de vele events inclusiever te maken.

Sana Sellami

Programma

Event Master Class vindt plaats op een donderdagnamiddag.

 • 13.00 u.:  Introductie expertisecentrum
 • 13.30 u.: Presentatie expert
 • 15 tot 16.30 u.: Rondetafelgesprek

Wanneer en waar

 • Donderdag 28 april 2022: De toekomst van events postcorona
  Begijnhof Diest, Eickerlyczaal, Infirmeriestraat z/n, 3290 Diest
 • Donderdag 19 mei 2022: Crowd Counting
  KdG Campus Groenplaats, Nationalestraat 5, 2000 Antwerpen
 • Donderdag 6 oktober 2022: Bruisende handelskernen met events
  KdG Campus Groenplaats, Nationalestraat 5, 2000 Antwerpen
 • Donderdag 8 december 2022: Inclusieve organisaties en events
  KdG Campus Groenplaats, Nationalestraat 5, 2000 Antwerpen

Indien de coronamaatregelen geen fysieke navorming toelaten, voorzien we op de geplande dagen een online alternatief.

Kostprijs

 195 euro per Event Master Class (BTW is niet van toepassing).

Afgelopen master classes

Onderstaande Event Master Classes zijn reeds afgelopen. Maar ook deze experten verbonden aan ons expertisecentrum vullen onze expertise aan. Ben je geïnteresseerd in één van deze onderwerpen? Wil je hier meer over leren? Neem gerust contact met ons op, via publiekeimpact@kdg.be. Je kan deze en onze andere experten ook rechtstreeks contacteren publiekeimpact.be/team.

Duurzaam organiseren en communiceren

Stijn Lambert, zero waste manager en mede-oprichter EcoFest

Hoe organiseer je events op een duurzame manier en neem je zo een voorsprong op de toekomst? We bespreken concrete milieu-uitdagingen, zoals de mobiliteit van bezoekers naar events, de logistiek van materiaal en het aanbod aan eten en drinken. Maar er wordt ook ingezoomd op duurzame communicatie en dit aan de hand van concrete cases en voorbeelden. 
Stijn is expert in duurzame events. Als mede-oprichter van Ecofest wil hij bijdragen aan een groenere wereld door zero waste en milieuvriendelijke events mogelijk te maken. Met ruim 15 jaar expertise in de organisatie en begeleiding van duurzame events, combineert hij kennis over circulariteit en duurzaamheid met hands-on afvalbeheer op events.

Stijn Lambrecht

Crisismanagement, crisisorganisatie en crisiscommunicatie van events

Tom Bellens, managing partner Push To Talk

De coronacrisis liet de eventsector niet onaangeroerd. Events werden massaal uitgesteld en geannuleerd. Bedrijven gingen over kop, anderen net niet. Steden en gemeenten moesten ook op het vlak van events een voorbeeldrol opnemen, maar hoe? Tom leert ons over crisismanagement in de eventsector en hoe je met verhoogde risico’s aan de slag gaat. Welke beslissingen neem je als organisator? Wat communiceer je (of niet)?

Tom adviseert als zaakvoerder van het event- en communicatiebureau Push To Talk talloze bedrijven, events en crisisteams in hun communicatie.

Impactvol subsidiëren van events. Praktijkvoorbeeld van de stad Roeselare

Hermen Six, eventcoördinator stad Roeselare

Het managen van de evenementen van een gemeente of stad is een hele uitdaging: Welke evenementen wil je aantrekken, welke liever niet? Hoe motiveer je de organisatie van impactvollere evenementen en hoe vertaal je dit in een lokaal subsidiereglement?

Hermen is de gepassioneerde eventcoördinator van de stad Roeselare, een functie die zijn geloof in een efficiënte en bruisende lokale overheid tot in het uiterste drijft.

Tips & tricks voor meer connectiviteit en beleving op events

Peter Decuypere, eventmanager en consultant

Hoe creëer je meer connectiviteit tussen de bezoekers op je event en met de inwoners van de gemeente of stad waarin het event wordt georganiseerd? Hoe zorg je ervoor dat bezoekers jouw event echt kunnen ‘beleven’? Hoe kan jouw event ‘emotionele meerwaarde’ genereren voor deze bezoekers en inwoners?

Peter is founding father van onder meer het festival I Love Techno in Gent en de technoclub Fuse in Brussel. Peter is een expert en thought leader in events. Hij is ook een benadigd en geïnspireerd keynote speaker en een bestseller auteur.

Do’s & don’ts bij het structureel bevragen van inwoners en eventbezoekers

Michiel Nuytemans, expert in (online) participatie en inwonersbevragingen

De inspraak van inwoners en eventbezoekers wordt steeds belangrijker bij de organisatie van events en al zeker om de publieke impact ervan in kaart te kunnen brengen. Regelmatige en structurele bevragingen vormen een belangrijk onderdeel van dergelijke impactanalyses. Maar hoe start je zo’n bevragingen op? Hoe vermijd je overbevraging? En hoe behandel je gevoelige informatie?

Michiel heeft uitgebreide ervaring in het bevragen van burgers voor overheden. Met zijn bedrijf Tree Company tekent hij voor verschillende overheden trajecten uit om burgers meer te informeren over en te betrekken bij maatschappelijke uitdagingen en het beleid.

Citymarketing en de kracht van events

Frank Cuypers, citymarketing expert @ Destination Think! 

Events vormen het middel bij uitstek om het verhaal te vertellen van de stad of gemeente waarin het wordt georganiseerd. Maar hoe vertel je nu best met jouw event dat unieke verhaal? Hoe zet je deze bestemming op de kaart en hoe stem je jouw eventportfolio hierop af? En ook, hoe ga je hier doelgroepgericht mee om? 
Frank is expert in citymarketing. Als senior strateeg bij Destination Think! adviseert hij wereldwijd steden en gemeenten bij het vormgeven van hun positioneringsstrategie voor toerisme. 

Frank Cuypers