Geef kleuters inspraak bij het inkleuren van je thema's

Bijscholing op vrijdag 11 maart 2022

Onze hogeschool ontwikkelde samen met een groep ervaren kleuteronderwijzers een nieuwe doeltreffende aanpak om alle kinderen (2,5- tot 5-jarigen) warm te maken voor een thema en hen te laten participeren in de opbouw en planning. Ook voor kinderen met weinig spreekdurf en/of taal. Daag jezelf uit en maak eens tijd voor een verkenning van het thema mét je kleuters. Welke ideeën brengen zij binnen? Hoe beleven zij de thema’s? Door je kleuters een stem te geven, raak je als leerkracht geïnspireerd en neem je actief kennis van de beginsituatie van je groep.

Samen kleur geven aan activiteiten en benoemen wat jonge kleuters willen beleven, ervaren en ondernemen tijdens de themaweken. Dat kunnen ze tonen aan de hand van vrij spel.

Door je kleuters meer autonomie en inspraak te gunnen, kom je te weten waarvan kinderen dromen en oogst je meer betrokkenheid.

In deze vorming bieden we concrete handvatten waarbij we vertrekken vanuit enkele praktijkvoorbeelden. Het is verrassend hoe jonge kinderen anders kijken naar de werkelijkheid en hoe ze je thema een nieuwe wending geven!

Verwacht tijdens deze sessie uniek beeldmateriaal uit de kleuterklas én handige tips om samen op themaverkenning te gaan met je groep.

Voor wie

Leerkrachten in het kleuter onderwijs.

Docent

Jan Van de Wiele heeft reeds heel wat ervaring als onderwijscoach in het kleuter- en lager onderwijs. Hij inspireert scholen via studiedagen en ondersteunt hen bij de implementatie op de werkvloer. Jan geeft cursussen voor mentoren over het coachen van stagiaires en startende leerkrachten en is trajectbegeleider van studenten aan de lerarenopleiding in Antwerpen.
Zijn sessies laten zich omschrijven als wervend én verdiepend.

Praktisch

  • Wanneer
    Vrijdag 11 maart 2021 van 9 tot 15 u.
  • Waar
    De vorming zal plaatsvinden op campus Zuid, Brusselstraat 45, 2018 Antwerpen, onder voorbehoud van de evolutie van de coronamaatregelen.
  • Prijs
    De deelnameprijs bedraagt 100 euro per persoon inclusief catering en digitale syllabus voor een dagprogramma.