Inhoud en studiepunten van Business & Languages

Eerste jaar

Organisatie

Economische tendensen

(3 studiepunten)

Wat is de impact van ‘de economische situatie’ op jou, je omgeving, het bedrijf waar je zo graag wilt werken? Stap in de actualiteit. Economics essentials helpt je te beseffen, begrijpen, beslissen. Je plaatst begrippen in de juiste context, je interpreteert acties van bedrijven en overheden, en je vormt je zo een gefundeerde mening over de wereld waarin je leeft, werkt en woont.

Internationaal Recht

(3 studiepunten)

Wat zijn mijn rechten en plichten als huurder? Is een email een geldig bewijs? Hoe verloopt een proces? Ben ik aansprakelijk voor mijn huisdier? Hier leer je niet enkel de basisprincipes van het recht, maar ook wat dit in de praktijk betekent.

Boekhouden in de praktijk

(3 studiepunten)

Je weg vinden in kosten, opbrengsten, bezittingen en schulden. Kunnen meepraten over de balans en de resultatenrekening. Hier wordt de basis gelegd om later de boekhouding van jouw bedrijf te kunnen opvolgen.

Powerpoint, Word

(2 studiepunten)

Onderbouw je speech/pitch met een professioneel inspirerende goodlooking presentatie! One picture equals 1000 words! Word Word-fan! Leer rapporten, verslagen en andere documenten professioneel vorm te geven. Je benut optimaal de online office tools.

Excel 1

(4 studiepunten)

Leer de technieken waarmee je in de praktijk cijfergegevens beheert. Je gebruikt formules, maakt cijfergegevens op en stelt ze grafisch voor.

Communicatiemanagement

Nederlandse communicatie: communicatievaardigheden

(5 studiepunten)
 • In Taalatelier, een basiscursus schrijftechniek, leer je feilloos formuleren in het Standaardnederlands. (1 studiepunt)
 • In Schrijfacademie vat je de lezer kordaat bij de kraag. Je krijgt er tips en tricks over hoe je aantrekkelijke, hedendaagse en vertuigende berichten schrijft. (2 studiepunten)
 • In het mondelinge luik Spraakmakers ga je telefoneren en presenteren: je communiceert interactief aan de telefoon en je onderhoudt je publiek met een verrassend verhaal. (2 studiepunten)

Engelse communicatie

(7 studiepunten)
 • Exploring English (2 studiepunten)
 • Getting the job done (5 studiepunten)

Je praat en leest Engels; van small talk tot een hotelboeking en van een krantenbericht tot een detectiveroman. Je kan beruchte taalkundige valkuilen ontwijken en de juiste toon aanslaan in het taallabo.

Stratégies de communication

(4 studiepunten)

Zin om de conditie van je Frans op peil te brengen? Start met een digitaal leerpakket als opwarmer. Na 6 weken ben je klaar voor je training zakelijk Frans. Je bouwt je conditie verder op met praktische oefeningen uit het professionele leven.

Fit voor je nieuwe parcours! Je zet koers richting Franse bedrijven en producten. Exploreer de tendensen in de snel evoluerende arbeidsmarkt en gebruik hierbij het zakelijke jargon als leidraad. Stap voor stap ontpop je je tot een ware professional in het Frans.

Op dit traject ontdek je de uitdagingen van het professionele bedrijfsleven. De digitalisering  en het daarbij horende webjargon kennen geen geheimen meer voor jou,  de actualiteit volgen wordt je tweede natuur. Frans wordt zonder twijfel jouw troef: samen krikken we je schriftelijke en mondelinge vaardigheden zodat jij kan scoren met je Frans!

Duitse communicatie

(8 studiepunten)
 • Pluspunkt Deutsch (5 studiepunten)
 • Sprachwerkstatt (3 studiepunten)

Talen zijn helemaal je ding: je spreekt je moedertaal en een mondje Frans en Engels. Maar je wil vast ook Duits leren of je voorkennis verdiepen? Los geht’s!  Duik in de taal en cultuur van meer dan 100 miljoen Europeanen én in de derde landstaal van België.

Me@work

Onderzoeksvaardigheden

(3 studiepunten)

Inventariseer, analyseer en synthetiseer de infolawine die elke dag op ons afkomt.

Leer professioneel informatie online en offline te zoeken en te verwerken.

Stel je eigen informatieportfolio samen aan de hand van relevante apps.

Oriëntatie op het werkveld

(2 studiepunten)

Verken je mogelijkheden. Maak kennis met jouw toekomstige werkveld. Je interviewt 3 personen naar keuze uit jouw vakgebied en observeert iemand tijdens zijn werkdag.

Intensief taalbad Copain

(3 studiepunten)

Duik in een Frans taalbad! Je Frans wordt je Copain: Communiquer, Oser, Parler, Aimer, Internationaliser. Met een heuse gamestorming vol ludieke activiteiten durf je vlot Frans te spreken, zelfs met native speakers!

Digital transformation management

fITness

(1 studiepunt)

Je gebruikt de computer efficiënt en stelt hem optimaal in.

Photoshop 1

(1 studiepunt)

Leer werken met dit grafisch programma om foto’s en ander digitaal beeldmateriaal te bewerken via de computer.

Mindset 2050

Zelfmanagement

(2 studiepunten)

Verken je mogelijkheden. Maak kennis met jouw toekomstige werkveld. Je interviewt 3 personen naar keuze uit jouw vakgebied en observeert iemand tijdens zijn werkdag.

Treed uit je comfortzone. Verruim je maatschappelijke blik. Je kiest uit een waaier aan culturele activiteiten, bedrijfsgerelateerde activiteiten en vrijwilligersopdrachten. Je maakt je keuze steeds volgens je persoonlijke leerdoelen.

Cross Borders

Notre équipe, une mosaïque

(3 studiepunten)

Notre équipe, une mosaïque: Toi, moi, et les autres…  Welk deel van de mozaïek ben jij? Via een waaier aan communicatiemodellen krijg je meer inzicht in jezelf en je rol in een team. Je ontdekt een kleurige mozaïek die ook later in je beroepsactiviteiten een handige tool zal zijn! Met dit alles ga je concreet aan de slag, in het Frans!

The world today and tomorrow

(3 studiepunten)

Zet je internationale bril op en bestrijd mee de kerktorenmentaliteit! Je verdiept je in de fascinerend fenomeen van de globalisering, de wereld die steeds platter wordt. Je denkt mee na over uitdagingen van de genetwerkte samenleving. En brengt alle inzichten en alle actuele topics samen in je eigen creatieve leerjournaal. Maak jij je klaar voor een internationale carrière? Of blijf je plakken onder de kertoren? Oh ja, in de les spreken we als wereldburgers Engels (maar niet op het examen hoor).

Expert classes

Projectweek I’m game, are you?

(3 studiepunten)

Nog voor je plaats hebt genomen in onze aula’s, dompelen we je onder in de wereld waarin je na je afstuderen zal terechtkomen. Een leerrijke week boordevol verrassingen en nieuwe ervaringen.

Tweede jaar

Organisatie

Interne procesoptimalisatie

(3 studiepunten)

Met voorsprong starten in je toekomstige werkomgeving mag je hier wel letterlijk nemen! Begrippen rond kwaliteitssystemen zoals ISO-normen, EFQM, Balanced scorecard kan jij kaderen. Timemanagement zal ervoor zorgen dat je stressbestendig aan de slag kan.

Bovendien zal je met de kennis die je opdoet rond organisatiestructuren snel je weg vinden in gelijk welke bedrijf.

Word 2 en Excel 2

(3 studiepunten)
 • Word (1 stp)
  Word-expert! Leer de kneepjes van het vak met mailmerge, building blocks enzovoort.
 • Excel (2 stp)
  Breid je vaardigheden in Excel verder uit om complexere rekentaken te ondersteunen en gegevens te analyseren.

Wordpress

(1 studiepunt)

Maak een website of creëer eenvoudig een blog of app!

Communicatiemanagement

Engelse communicatie

(8 studiepunten)

Voortbordurend op wat je in het eerste jaar leerde, ga je steeds dieper in op de Engelse taal. Je leest, analyseert, vat samen en oefent in om zo ook native speakers te kunnen verrassen met je grondige kennis van het Engels. Verder geef je ook een presentatie en leid je een discussieronde.

In een team analyseer, vergelijk, beheer en gebruik je - in het Engels - verschillende sociale media (Facebook, Twitter, YouTube, Instagram, Snapchat,, LinkedIn, Google+ en Pinterest. Individueel maak je tevens via Pinterest kennis met de typische terminologie en uitdrukkingen voor Social Media en stel je zelf hiervoor een Pinterest Board samen.

 • Connection through cross media channels (3 stp)
 • Getting the job done (2 stp)
 • Getting around (3 stp)

Franse communicatie: creation d’entreprise

(5 studiepunten)

Met een arsenaal aan taaluitdrukkingen kan je efficiënt en genuanceerd in het Frans je mannetje staan: pitchen, argumenteren, vergaderen, solliciteren ... je oefent het in de concrete situatie van je eigen bedrijf. Je communicatieve vaardigheden worden je extra troef om professioneel te kunnen netwerken.

Duitse communicatie:

(6 studiepunten)
 • Pluspunkt Deutsch (5 studiepunten)
 • Immer besser (1 studiepunt)

Spreek de taal van je klanten! Duitsland is immers Vlaanderens belangrijkste zakenpartner. Dompel je dus verder onder in het Duits, en je krijgt het nodige ‘Fingerspitzengefühl’ om met je toekomstige klanten te communiceren.

Marketing communicatie

(3 studiepunten)

Verzin een innovatief product of verrassende dienst en breng dat naar de markt met de aangepaste schrijfstrategie, zowel online als op papier.

Franse communicatie: scrum management

(3 studiepunten)

Scrummanagement geeft een beeld van wat er komt kijken bij het opzetten en besturen van projecten in organisaties. Je leert hoe je projecten klant- én resultaatgericht kan aanpakken met behulp van het Scrum framework en hoe je slim kan omgaan met continue verandering. Je past het framework in groep toe en gaat er ook echt mee aan de slag. We oefenen je Frans in de context van het samenwerken in teams en project management.

Me@work

Consultancy opdracht

(3 studiepunten)

In de consultancy opdracht zoom je in op een structureel probleem of uitdaging waarmee een bedrijf uit je toekomstig werkveld te kampen heeft. Op basis van de contacten die je tijdens je opleiding met dit werkveld hebt gelegd, zoek je een bedrijf dat met behulp van jouw advies een oplossing wil zoeken voor deze concrete uitdaging. Je formuleert een gepaste onderzoeksvraag, waarvoor je als consultant voor dit bedrijf verbetervoorstellen en onderzoek aanbevelingen opstelt. Op basis van jouw aanbevelingen kan het bedrijf aan de slag gaan en inzicht verwerven in de oplossing voor het probleem. Je presenteert je plan zowel schriftelijk in een rapport, als visueel en mondeling tijdens een presentatie aan het bedrijf.

One day conference

(1 studiepunt)

Choosing colours: Laat je inspireren door keynotes en leg je eerste contacten met stagebedrijven volgens je eigen voorkeuren en interesses.

Digital transformation management

Data management

(2 studiepunten)

Data wa’s da? Je verzamelt, structureert en analyseert gegevens van klanten, producten enz. Zo kom je snel en efficiënt te weten hoeveel klanten je in deze regio hebt, hoeveel winst je maakt …

Digilabz

(1 studiepunt)

Je omarmt de mogelijkheden van de digitale technologieën. Je zet de relevante ICT-tools op een verantwoorde en deontologische manier in. Je weet ICT innovatief aan te wenden om creatief complexe uitdagingen aan te gaan en processen in goede banen te leiden.

Mindset 2050

Samenleving, waarden en economie

(3 studiepunten)

Armoede, milieu, werkgelegenheid ... Aan de hand van actuele cases nadenken en discuteren over wat in onze wereld gebeurt, daar gaat het om in deze cursus.

Conflict management

(1 studiepunt)

Je krijgt een introductie tot de theorie over conflictmanagement. En dan gaan we verder aan de slag met praktijkoefeningen.

Networking & lobbying

(3 studiepunten)

Het belang van netwerken en lobbyen kan vandaag de dag moeilijk overschat worden. Het zijn game changing vaardigheden om doelen te bereiken. Maar hoe begin je eraan? En hoe doe je dat op een manier die bij jou past? Samen zetten we je soft skills en je Frans op scherp en ga je je stap voor stap verbeteren in het onderhouden, uitbreiden en benutten van je netwerk. En uiteraard staan we ook stil bij wat jij voor anderen en voor een duurzamere wereld kan betekenen, want netwerken is “donnant-donnant”. Al doende doorbreken we clichés, demystifiëren we floue zones, de hype voorbij. Je treedt uit je comfortzone en wordt een echte "Netwerker 2.0".

Cross borders

Sprachwerkstatt

(2 studiepunten)

Kom gluren bij de buren! Kom meer te weten over bekende Duitse merken, de succesformule achter ‘Made in Germany’ en studeren in Duitsland. Kijk met andere ogen naar jouw stad tijdens een wandeling over Duitse sporen in Antwerpen. Steek de grens over en ga mee op daguitstap.
Wir schaffen das! Elke les komt er een ander interessant thema aan bod – volledig op jouw taalniveau.

Managing international business

(3 studiepunten)

Internationale handel is cruciaal voor onze welvaart in Vlaanderen. In dit OO zal je samen met enkele collega's een volledig import- of export dossier simuleren. Je leert daardoor de relatie en samenhang begrijpen tussen verschillende marktdeelnemers, de talrijke contracten en documenten die gebruikt worden en je leert oog te hebben voor de risico's die daarmee gepaard gaan.

Intercultural communication

(3 studiepunten)

Werken in een interculturele omgeving, binnen Europa of daarbuiten, geeft een unieke dynamiek aan teamwerk, een dynamiek die ervoor zorgt dat multiculturele teams excelleren of onderpresteren. Verschillen kunnen creativiteit doen bloeien, maar zorgen ook voor onzekerheid. En dat is spannend, soms zelfs bedreigend omdat de machtsbalansen gaan schuiven. Goed leiderschap is dan noodzakelijk. Maar hoe stuur jij als intercultureel manager de culturele dynamiek in een groep? In dit vak gaan we het op een interactieve manier ontdekken.

Expert classes

Expert classes

(6 studiepunten)

Check het overzicht met alle expert classes.

Derde jaar

Organisatie

Topics Arbeidsrecht en sociale media

(3 studiepunten)

Je ontdekt het ABC uit het Belgische arbeidsrecht. Daarna werk je verder Europees en internationaal. Met actuele thema’s ga je aan de slag. Een Europese ondernemingsraad? Vrij verkeer van werknemers? Met een virtueel bezoek aan het Hof van Justitie reis je doorheen tal van “cases”: waargebeurd.

Gestion ressources humaines

(3 studiepunten)

Je Franse taalkennis staat reeds op een hoog pijl. Daarom lukt het je ook om stapsgewijs het boeiende domein van HRM in het Frans te verkennen. Wat is HRM precies en hoe past een organisatie dit toe?

De HRM taal en processen leren is ook een kwestie van oefenen, vragen stellen en feedback krijgen.

De nadruk ligt op de HRM inhoud, waarbij het Frans de voertaal is.

Communicatiemanagement

Communicatie op de werkvloer

(3 studiepunten)

Stel een folder, brochure of nieuwsbrief op. Verdiep je in de meest gangbare teksttypes. Interview rekruteerders, observeer vergaderingen en notuleer. Je bent klaar voor het echte werk. Maar hoe schrijf je nu een goede speech? En hoe spreek je voor een publiek?

Engelse communicatie

(6 studiepunten)
 • Getting around (3 studiepunten)
 • Getting the job done (3 studiepunten)

Je werkt in een Engelstalige omgeving. In het practicum vertaal je teksten naar het Engels en telefoneer je efficiënt. De actualiteit volg je op de voet.  

Duitse communicatie

(3 studiepunten)
 • Pluspunkt Deutsch (2 studiepunten)
 • Immer besser (1 studiepunt)

Alles klar: nu word je klaargestoomd voor je professionele carrière. Je spreekt een aardig mondje Duits en het zit ook in je pen. Handig, want zo maak jij het verschil op de arbeidsmarkt!

Me@Work

Me becoming a young professional

(26 studiepunten)

Tijd om de theorie om te zetten in praktijk tijdens je afstudeerstages. Bewijs dat je beschikt over de nodige skills om in het werkveld aan de slag te gaan gedurende twee fulltime stages van elk 8 à 9 weken.

 • Stage 1 (13 studiepunten)
 • Stage 2 (13 studiepunten)

Digital transformation management

Indesign, Digital planning & Communication

(3 studiepunt)
 • Digital communication (1 stp)
  Efficiënt communiceren
 • Indesign (1 stp)
  Je leert de verschillende tools van Indesign te hanteren en ontwerpt een eigen publicatie!
 • Digital planning (1 stp)
  Plannen van taken en afspraken en contactenpersonen beheren is later 'part of your job'.

Cross Borders

Franse communicatie: projet International

(4 studiepunten)

Netwerken in een internationale bedrijfsomgeving:  met je Frans ben je in topconditie! Helemaal klaar voor het werkveld!

Projektmanagement und kreatives Denken

(3 studiepunten)

Hoe begin je aan project? Hoe stel je een team samen? Hoe kan je een project binnen de tijd en met de beschikbare middelen tot een goed einde brengen? Deze en andere vragen worden in de Sprachwerkstatt: Projektmanagement besproken. Je gaat vooral zelf aan de slag door in groep een concreet project uit te werken en creatief vorm te geven – auf Deutsch natürlich.

Expert classes

Expert classes

(6 studiepunten)

Check het overzicht met alle expert classes.

Dit is het curriculum voor het academiejaar 2019-2020.

Studiepunten drukken de studieomvang van elk vak uit: één studiepunt stemt overeen met 25 à 30 uren studie. Gemiddeld heb je 22 contacturen per week. (Een contactuur is een uur dat je op de campus met het opleidingsonderdeel bezig bent.)

Deze lessentabellen zijn ter informatie voor studiekiezers. Om ze overzichtelijk en leesbaar te houden, hebben we sommige vakken gebundeld en benamingen gewijzigd. Ze kunnen afwijken van de actuele lessentabellen en vormen geen rechtsgrond.