Inhoud en studiepuntenInhoud en studiepunten van Languages, Intercultural Networking & Communication

Eerste jaar

Office Management (basisvakken)

Co-management

9 studiepunten

Economics essentials

(3 studiepunten)

Wat is de impact van ‘de economische situatie’ op jou, je omgeving, het bedrijf waar je zo graag wilt werken? Stap in de actualiteit. Economics essentials helpt je te beseffen, begrijpen, beslissen. Je plaatst begrippen in de juiste context, je interpreteert acties van bedrijven en overheden, en je vormt je zo een gefundeerde mening over de wereld waarin je leeft, werkt en woont.

Recht

(3 studiepunten)

Wat zijn mijn rechten en plichten als huurder? Is een email een geldig bewijs? Hoe verloopt een proces? Ben ik aansprakelijk voor mijn huisdier? Hier leer je niet enkel de basisprincipes van het recht, maar ook wat dit in de praktijk betekent.

Boekhouden in de praktijk

(3 studiepunten)

Je weg vinden in kosten, opbrengsten, bezittingen en schulden. Kunnen meepraten over de balans en de resultatenrekening. Hier wordt de basis gelegd om later de boekhouding van jouw bedrijf te kunnen opvolgen.

Communicatie

19 studiepunten

Nederlands

(5 studiepunten)
 • In Taalatelier, een basiscursus schrijftechniek, leer je feilloos formuleren in het Standaardnederlands.
 • In Schrijfacademie vat je de lezer kordaat bij de kraag. Je krijgt er tips en tricks over hoe je aantrekkelijke, hedendaagse en overtuigende berichten schrijft.
 • In het mondelinge luik Spraakmakers ga je telefoneren en presenteren: je communiceert interactief aan de telefoon en je onderhoudt je publiek met een verrassend verhaal.

Engels

(7 studiepunten)

Je praat en leest Engels; van small talk tot een hotelboeking en van een krantenbericht tot een detectiveroman. Je kan beruchte taalkundige valkuilen ontwijken en de juiste toon aanslaan in het taallabo.

Frans

(7 studiepunten)
 • Zin om de conditie van je Frans op peil te brengen? Start met een digitaal leerpakket als opwarmer. Na 6 weken ben je klaar voor je training zakelijk Frans. Je bouwt je conditie verder op met praktische oefeningen uit het professionele leven.
 • Fit voor je nieuwe parcours! Je zet koers richting Franse bedrijven en producten. Exploreer de tendensen in de snel evoluerende arbeidsmarkt en gebruik hierbij het zakelijke jargon als leidraad. Stap voor stap ontpop je je tot een ware professional in het Frans.
 • Op dit traject ontdek je de uitdagingen van het professionele bedrijfsleven. De digitalisering  en het daarbij horende webjargon kennen geen geheimen meer voor jou,  de actualiteit volgen wordt je tweede natuur. Frans wordt zonder twijfel jouw troef: samen krikken we je schriftelijke en mondelinge vaardigheden zodat jij kan scoren met je Frans!

Digital skills

10 studiepunten

Informatiemanagement

(3 studiepunten)

Inventariseer, analyseer en synthetiseer de infolawine die elke dag op ons afkomt. 
Leer professioneel informatie online en offline te zoeken en te verwerken.
Stel je eigen informatieportfolio samen aan de hand van relevante apps.

Powerpoint, Word en desktopmanagement

(4 studiepunten)

Onderbouw je speech/pitch met een professioneel inspirerende goodlooking presentatie! One picture equals 1000 words! Word Word-fan! Leer rapporten, verslagen en andere documenten professioneel vorm te geven. Je gebruikt de computer efficiënt en stelt hem optimaal in. Je benut optimaal de online office tools.

Excel 1

(3 studiepunten)

Leer de technieken waarmee je in de praktijk cijfergegevens beheert. Je gebruikt formules, maakt cijfergegevens op en stelt ze grafisch voor.

U@work

5 studiepunten

Project I: Praktijk en skills

(5 studiepunten)
 • Oriëntatie op het werkveld
 • Activiteitenportfolio
 • Zelfmanagement

Verken je mogelijkheden. Maak kennis met jouw toekomstige werkveld. Je interviewt 3 personen naar keuze uit jouw vakgebied en observeert iemand tijdens zijn werkdag.
Treed uit je comfortzone. Verruim je maatschappelijke blik. Je kiest uit een waaier aan culturele activiteiten, bedrijfsgerelateerde activiteiten en vrijwilligersopdrachten. Je maakt je keuze steeds volgens je persoonlijke leerdoelen.

Languages, Intercultural Networking & Communication (specialisatievakken)

Co-relate

13 studiepunten

Intensief taalbad: copain

(3 studiepunten)

Duik in een Frans taalbad! Je Frans wordt je Copain: Communiquer, Oser, Parler, Aimer, Internationaliser. Met een heuse gamestorming vol ludieke activiteiten durf je vlot Frans te spreken, zelfs met native speakers!

Duits

(8 studiepunten)

Talen zijn helemaal je ding: je spreekt je moedertaal en een mondje Frans en Engels. Maar je wil vast ook Duits leren of je voorkennis verdiepen? Los geht’s!  Duik in de taal en cultuur van meer dan 100 miljoen Europeanen én in de derde landstaal van België.

Engels verdieping

(1 studiepunt)

(niet beschikbaar) 

Frans verdieping

(1 studiepunt )

(niet beschikbaar)

Co-think

3 studiepunten

The world today and tomorrow (Eng.)

(3 studiepunten)

Zet je internationale bril op en bestrijd mee de kerktorenmentaliteit! Je verdiept je in de fascinerend fenomeen van de globalisering, de wereld die steeds platter wordt. Je denkt mee na over uitdagingen van de genetwerkte samenleving. En brengt alle inzichten en alle actuele topics samen in je eigen creatieve leerjournaal. Maak jij je klaar voor een internationale carrière? Of blijf je plakken onder de kertoren? Oh ja, in de les spreken we als wereldburgers Engels (maar niet op het examen hoor)

Expert classes

3 studiepunten

Expert class 1

(3 studiepunten)

Check het overzicht met alle expert classes.

Tweede jaar

Office Management (basisvakken)

Co-management

6 studiepunten

Samenleving, waarden en economie

(3 studiepunten)

Armoede, milieu, werkgelegenheid ... Aan de hand van actuele cases nadenken en discuteren over wat in onze wereld gebeurt, daar gaat het om in deze cursus.

Organisatie management

(3 studiepunten)

Met voorsprong starten in je toekomstige werkomgeving mag je hier wel letterlijk nemen! Begrippen rond kwaliteitssystemen zoals ISO-normen, EFQM, Balanced scorecard kan jij kaderen. Timemanagement zal ervoor zorgen dat je stressbestendig aan de slag kan.

Bovendien zal je met de kennis die je opdoet rond organisatiestructuren snel je weg vinden in gelijk welke bedrijf.

Communicatie

20 studiepunten

Nederlands

(4 studiepunten)
 • Scherp je pen in Werv(el)end Schrijven en breng de boodschap haarfijn tot bij je ontvanger. Voor elke situatie ken je het geschikte medium en de juiste schrijftechniek. Met boeiende praktijkvoorbeelden uit het werkveld ga je ‘hands-on’ aan de slag, samen met je docent-coach die je alle nodige feedback geeft op je schrijfproducten.
 • Marketingcommunicatie: verzin een innovatief product of verrassende dienst en breng dat naar de markt met de aangepaste schrijfstrategie, zowel online als op papier.
 • Leer succesvol solliciteren en blaas je toekomstige werkgever omver. Onderscheid je met je briljante brief, creatief cv en solide sollicitatiegesprek. Maar hoe schrijf je nu de perfecte sollicitatiebrief? En hoe bereid je je voor op je sollicitatiegesprek?

Engels

(8 studiepunten)

Voortbordurend op wat je in het eerste jaar leerde, ga je steeds dieper in op de Engelse taal. Je leest, analyseert, vat samen en oefent in om zo ook native speakers te kunnen verrassen met je grondige kennis van het Engels. Verder geef je ook een presentatie en leid je een discussieronde.

Frans

(8 studiepunten)
 • Met een arsenaal aan taaluitdrukkingen kan je efficiënt en genuanceerd in het Frans je mannetje staan: pitchen, argumenteren, vergaderen, solliciteren ... je oefent het in de concrete situatie van je eigen bedrijf. Je communicatieve vaardigheden worden je extra troef om professioneel te kunnen netwerken.
 • Klink en schrijf als een professional in het Frans! Je laat niet enkel je stem horen als je solliciteert en telefoneert met business partners, ook op papier ben je een regelrechte held: een overtuigende mail of een aantrekkelijke sollicitatiebrief, niets is je teveel! We zetten onze tanden ook in social media. J’aime! 

Digital skills

6 studiepunten

Word en Excel 2

(3 studiepunten)

Word Word-expert! Leer de kneepjes van het vak met mailmerge, building blocks enzovoort.
Breid je vaardigheden in Excel verder uit om complexere rekentaken te ondersteunen en gegevens te analyseren.

Data management, Digilabz, Wordpress

(4 studiepunten)

Data wa’s da? Je verzamelt, structureert en analyseert gegevens van klanten, producten enz. Zo kom je snel en efficiënt te weten hoeveel klanten je in deze regio hebt, hoeveel winst je maakt …
Internet heeft geen geheimen voor je. Hoe geraak je op internet? Browsers optimaal instellen, filmen maken, foto’s bewerken.

U@work

4 studiepunten

Project II: Praktijk, studiereis en skills

(4 studiepunten)
 • Inloopstage
 • Studiereis
 • One day conference

Zet je eigen talenten en passies op de kaart. 
Tasting colours: loop een weekje stage en reflecteer over je sterktes, zwaktes en groeikansen.
Working with colours: organiseer en beleef een verrassende studiereis. Ervaar hoe talenten samensmelten en elkaar versterken. 
Choosing colours: Laat je inspireren door keynotes en leg je eerste contacten met stagebedrijven volgens je eigen voorkeuren en interesses.

Languages, Intercultural Networking & Communication (specialisatievakken)

Co-relate

18 studiepunten

Networking & lobbying

(3 studiepunten)

Het belang van netwerken en lobbyen kan in de wereld van vandaag moeilijk overschat worden. Toch zijn beide vaak slecht gekend. In deze workshop maak je kennis met de wereld van professioneel en persoonlijk netwerken en krijg je een introductie in lobbying. Al doende doorbreken we samen clichés en demystifiëren we floue zones. Je treedt uit je comfortzone en kruipt in de rol van sleutelactoren in een groot lobby-rollenspel. Je wordt een echte 'Networker 2.0' zodat je daarbuiten ... bij de kopgroep hoort.

XXMINT

Ambitieus, uitdagend en internationaal: dit is de kers op de taart van je opleiding.

Een echte cross-media projectmanagement-case waar je het in team opneemt tegen andere landenteams. Je opdracht is om in co-creatie met een business partner een digitaal content plan vorm te geven op basis van een echte briefing. Daartoe stel je met je ploeg een ontwikkelteam samen met heldere rollen en verantwoordelijkheden. En je verzorgt uiteraard ook een uitgebreide juryvoorstelling voor een docenten- ,experten-en vakjury in het buitenland!

Vorig jaar won Spanje ondanks een puike prestatie van ons Belgisch team. Kaap jij met je team dit jaar de eer terug?

Duits

(8 studiepunten)

Spreek de taal van je klanten! Duitsland is immers Vlaanderens belangrijkste zakenpartner. Dompel je dus verder onder in het Duits, en je krijgt het nodige ‘Fingerspitzengefühl’ om met je toekomstige klanten te communiceren.

Engels verdieping

(2 studiepunten )

(niet beschikbaar)

Frans verdieping

(2 studiepunten )

(niet beschikbaar)

Managing intercultural relations

(3 studiepunten)

Werken in een interculturele omgeving, binnen Europa of daarbuiten, geeft een unieke dynamiek aan teamwerk, een dynamiek die ervoor zorgt dat multiculturele teams excelleren of onderpresteren. Verschillen kunnen creativiteit doen bloeien, maar zorgen ook voor onzekerheid. En dat is spannend, soms zelfs bedreigend omdat de machtsbalansen gaan schuiven. Goed leiderschap is dan noodzakelijk. Maar hoe stuur jij als intercultureel manager de culturele dynamiek in een groep? In dit vak gaan we het op een interactieve manier ontdekken.

Co-ordinate

3 studiepunten

Managing international business (in het Engels)

(3 studiepunten)

Internationale handel is cruciaal voor onze welvaart in Vlaanderen. In dit OO zal je samen met enkele collega's een volledig import- of export dossier simuleren. Je leert daardoor de relatie en samenhang begrijpen tussen verschillende marktdeelnemers, de talrijke contracten en documenten die gebruikt worden en je leert oog te hebben voor de risico's die daarmee gepaard gaan.

Expert classes

6 studiepunten

Expert class 2

(3 studiepunten)

Check het overzicht met alle expert classes.

Expert class 3

(3 studiepunten)

Check het overzicht met alle expert classes.

Derde jaar

Office Management (basisvakken)

Co-management

3 studiepunten

Topics Arbeidsrecht en sociale media

(3 studiepunten)

Je ontdekt het ABC uit het Belgische arbeidsrecht. Daarna werk je verder Europees en internationaal. Met actuele thema’s ga je aan de slag. Een Europese ondernemingsraad? Vrij verkeer van werknemers? Met een virtueel bezoek aan het Hof van Justitie reis je doorheen tal van “cases”: waargebeurd.

Communicatie

13 studiepunten

Nederlands

(3 studiepunten)

Stel een folder, brochure of nieuwsbrief op. Verdiep je in de meest gangbare teksttypes. Interview rekruteerders, observeer vergaderingen en notuleer. Je bent klaar voor het echte werk. Maar hoe schrijf je nu een goede speech? En hoe spreek je voor een publiek?

Engels

(6 studiepunten)

Je werkt in een Engelstalige omgeving: lees, vertaal en telefoneer. Maak je Engelstalige gasten wegwijs in Antwerpen. Presenteer en discussieer over uiteenlopende thema’s. Ga eens op je zeepkist staan in Speakers’ Corner en spreek vrijuit.   

Frans

(4 studiepunten)

Netwerken in een internationale bedrijfsomgeving:  met je Frans ben je in topconditie! Helemaal klaar voor het werkveld!

Digital skills

3 studiepunten

Photoshop, Indesign, digital planning & communication

(3 studiepunten)

Efficiënt communiceren, plannen van taken en afspraken en contactenpersonen beheren is later 'part of your job'.

Languages, Intercultural Networking & Communication (specialisatievakken)

Co-relate

7 studiepunten

Duits

(6 studiepunten)

Alles klar: nu word je klaargestoomd voor je professionele carrière. Je spreekt een aardig mondje Duits en het zit ook in je pen. Handig, want zo maak jij het verschil op de arbeidsmarkt!

Engels verdieping

(1 studiepunt)

(niet beschikbaar) 

Co-think

3 studiepunten

Gestion ressources humaines

(3 studiepunten)

Je Franse taalkennis staat reeds op een hoog pijl. Daarom lukt het je ook om stapsgewijs het boeiende domein van HRM in het Frans te verkennen. Wat is HRM precies en hoe past een organisatie dit toe?
De HRM taal en processen leren is ook een kwestie van oefenen, vragen stellen en feedback krijgen.
De nadruk ligt op de HRM inhoud, waarbij het Frans de voertaal is.

Co-ordinate

26 studiepunten

Project III: stage

(26 studiepunten)

Tijd om de theorie om te zetten in praktijk tijdens je afstudeerstages. Bewijs dat je beschikt over de nodige skills om in het werkveld aan de slag te gaan gedurende twee fulltime stages van elk 8 à 9 weken.

Expert classes

6 studiepunten

Expert class 4

(3 studiepunten)

Check het overzicht met alle expert classes.

Expert class 5

(3 studiepunten)

Check het overzicht met alle expert classes.

Dit is het curriculum voor het academiejaar 2018-2019.
Zoek je het curriculum van het lopend jaar? Download het curriculum van het academiejaar 2017-2018.

Studiepunten drukken de studieomvang van elk vak uit: één studiepunt stemt overeen met 25 à 30 uren studie. Gemiddeld heb je 22 contacturen per week. (Een contactuur is een uur dat je op de campus met het opleidingsonderdeel bezig bent.)

Deze lessentabellen zijn ter informatie voor studiekiezers. Om ze overzichtelijk en leesbaar te houden, hebben we sommige vakken gebundeld en benamingen gewijzigd. Ze kunnen afwijken van de actuele lessentabellen en vormen geen rechtsgrond.