Logistiek Management

Afstudeerrichting van 'professionele bachelor Bedrijfsmanagement'

 • Studeren, jawel, maar van bij de start is je blik gericht op wat daarna komt. Er zijn weinig richtingen waar praktijk en theorie zo’n perfecte match vormen.
 • Je leert van de beste. Tijdens je studie leg je contact met toonaangevende bedrijven en maak je kennis met hun bedrijfsleiders.
 • Wij brengen de sector tot bij jou, al van in het eerste jaar.
 • It’s all about networking. En met dat netwerken start je meteen op school.
 • Je vindt België wat klein? Trek voor je afstudeerstage naar het buitenland als je daar zin in hebt.
 • Werkzekerheid gegarandeerd. Tijdens je studie ben je al actief in de sector en stages leiden vaak tot een vaste aanstelling. Bovendien studeer je in een grote havenstad …
 • Een bachelordiploma in het Bedrijfsmanagement opent heel wat deuren. We zijn er gerust in: jij vindt je weg wel.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Je opleiding in vogelvlucht

Logistiek Management is een van de zeven richtingen waarin je als professionele bachelor in het Bedrijfsmanagement kan afstuderen. Er is geen gemeenschappelijk jaar. Je beslist dus meteen bij de start welke richting je inslaat.

Eerste jaar

 • Naast enkele cruciale algemene vakken zoals Bedrijfseconomie en Bedrijfsbeheer, staan er ook al specialisatievakken zoals Transportbegrippen, Inleiding Supply Change Management en Transportgeografie op het programma. Je ontdekt de sector al doende.
 • Uitgroeien tot een logistiek wonderkind zonder talenkennis, dat kan natuurlijk niet. En dus voorzien we een aangepast talenpakket. Kreeg je nog geen Duits? Kies dan zeker voor de Initatiecursus. 

Tweede jaar 

 • Binnenvaart, wegvervoer, spoorvervoer, luchtvervoer en maritiem vervoer? Jij volgt het allemaal.
 • Je trekt in duo naar een bedrijf waar je een case study schrijft, die je nadien voor een vakjury presenteert.
 • Sprechen Sie business? Ook in de laatste twee jaren besteden we aardig wat tijd aan zakelijke communicatie in Engels, Frans en Duits.

Derde jaar 

 • Het beroepsleven lonkt en dus schakelen we een versnelling hoger: theorievakken die je een stevige basiskennis geven, plus een aantal keuzevakken.
 • In dit jaar doe je een afstudeerstage van 8 weken en maak je een bachelorproef. Op een stageavond kom je in contact met een groot aanbod van stagebedrijven.

Bekijk de inhoud en studiepunten van alle vakken

Wanneer heb je les?

 • Je start op 19 september. Later inspringen kan, en wel tot februari.
 • Per week volg je gemiddeld 22 uur les.
 • Vaak heb je één of twee halve dagen per week vrij. Ideaal om aan groepsopdrachten te werken met je medestudenten.

Bekijk een voorbeeldlessenrooster.
Bekijk de jaarindeling.

Focus op de praktijk

Natuurlijk haal je veel kennis uit je cursussen. Maar het meeste leer je toch tijdens stages, bedrijfsbezoeken, gastsprekers en netwerkevents.

Gelukkig heeft KdG nauwe banden met heel veel bedrijven en beroepsorganisaties. En daar pluk jij de vruchten van, want zo werk je mee aan leuke projecten en ontdek je meteen de arbeidsmarkt.

Tweerichtingsverkeer

Geven en nemen, actie en reactie. Tijdens de lessen is er sowieso veel ruimte voor wisselwerking, maar ook daarbuiten.

Je ontmoet professionals. Je werkt samen met andere studenten en – tijdens je stage – met collega's. Je bouwt een goede relatie op met docenten, studieloopbaancoördinaten en studiebegeleiders. Je staat er dus niet alleen voor.

Twee voor de prijs van één

2 jaar studeren aan KdG en vervolgens 1 jaar aan de Hochschule des bfi in Wenen, why not?

Je studeert er in het Engels en eventueel in het Duits, legt er je examens af, loopt er stage en werkt er aan je bachelorproef. Slaag je in Wenen, dan verwerf je het Oostenrijkse diploma Logistik Management én het KdG-diploma Bedrijfsmanagement – Logistiek Management.

Je kan deze studie financieren met een Erasmusbeurs.

97%

Mogelijkheid tot profilering

In het derde jaar stippel je een persoonlijk traject uit, met keuze van twee vakken uit een reeks van vier:

 • In het vak Global Forwarding leer je de knepen van het expediteursvak. De VEA-jongeren nemen je mee naar enkele beroepsgerelateerde activiteiten en ervaren expediteurs delen hun kennis met je.
 • Wil je je verder verdiepen in maritiem vervoer? Kies dan voor Chartering: een activiteit binnen de maritieme sector waarbij een bevrachter beroep doet op een broker om een schip te zoeken zodat de lading op bestemming kan geraken tegen een overeengekomen prijs.
 • In Breakbulk in de haven van Antwerpen leer je alles over deze zeer specifieke ladingsoort die erg belangrijk is in de Antwerpse haven. Je bezoekt een breakbulkterminal en diverse gastsprekers delen kun ervaringen. 
 • Analyseer data en creëer een warehouse. Moderne gebouwen vol hightech apparatuur en activiteiten die zich razendsnel afspelen, dat typeert zowat de inhoud bij Warehouse Design
 • In het vak Trading ligt de focus onder andere op de rol van de trader in het global sourcing -proces, de betrokken partijen en de principes van compliance en documentatie.

Feedback met de regelmaat van de klok

Wij geven tijdig en snel feedback, jij kan bijsturen en opbouwen.

Het academiejaar is opgesplitst in 4 periodes van 8 weken (6 weken les, 1 week examenvoorbereiding en 1 week examens).

Zo leer je plannen, maak je de studiepakketten verteerbaar en krijg je vaak info over je resultaten, vorderingen en werkpunten.

Snapchat van Yentl (Logistiek Management) vanop haar werkplek in de haven van Antwerpen

Snapchat-filmpje van Yentl op haar job in de haven van Antwerpen

Studying transport and logistic, literally has opened the world for me and I would do it all over again. If you can do it with KdG, the better, they have an excellent reputation in the market and prepare you very decently for your career later on!

Oud-studente Dominique Van der Weken-Hevesi die voor OOCL in Salt Lake  City werkt

Studenten Logistiek management spelen bordspel over schepen en havens

Om in contact te komen met maritieme terminologie, speel je in het eerste jaar het bordspel 'Zeereuzen'.

Wat heb je nodig?

Een laptop, of wat dacht je! Om te noteren, projecten uit te werken, gegevens uit te wisselen, te communiceren ... Tijdens de lessen maak je er intensief gebruik van.

Een recent toestel is voldoende om de lessen te kunnen volgen en aan de examens te kunnen deelnemen. Koop je toch een nieuw toestel, dan moet je zelf afwegen of je vlot kan werken met dit toestel. 

Op je examens ben je verplicht om met Windows (7 of hoger) te werken. Je kan dus een Mac gebruiken, maar zorg er voor dat je een legale versie van Windows via Boot Camp installeert. Je moet rechtstreeks in de Windows-omgeving kunnen opstarten en hebt een Windows-partitie van minstens 50GB nodig.

Extra bonus: als KdG-student kan je gratis Office 365 gebruiken. 

Voor wie?

Je profiel

 • Je bent een dynamische do-it all. Je bent pro-actief en flexibel.
 • Je bent vastberaden je  meertaligheid tot op een hoger niveau te tillen.
 • Je legt graag professionele contacten in binnen- en buitenland.
 • Problemen op een creatieve manier benaderen, dat is je ding.
 • Nieuwe logistieke technologieën boeien je.

Voorwaarden

 • Je hebt een Vlaams diploma secundair onderwijs
 • Of je hebt een ander toegelaten diploma of gelijkgesteld toelatingsbewijs én voldoet aan de taalvoorwaarde (lees meer over de toelatingsvoorwaarden)

Kom goed voorbereid aan de start!

Zit je in je 6de jaar secundair onderwijs? Dan kan je als voorsmaakje nu al het vak Transportbegrippen volgen aan KdG.

In de kijker: Stadscampus Groenplaats

Waar heb je les?

Heb jij even geluk: je studeert in hartje Antwerpen, op de hypermoderne Stadscampus Groenplaats. Veel beter wordt het niet! Met je laptop in de les, het studielandschap, de lounge en theView, onze hippe studie- en ontmoetingsruimte. En uiteraard is er overal wifi!

Een plek die nóg centraler ligt, is moeilijk denkbaar: met zicht op de kathedraal en de Groenplaats. Ook fijn: de Kammenstraat en de Nationalestraat zijn vlak om de hoek. Op weg naar huis winkelen op de Meir? Hoort erbij. Om van de vele terrasjes en eethuisjes nog te zwijgen …

Stadscampus - Groenplaats

Nationalestraat 5
2000 ANTWERPEN

+32 3 613 16 00
info.heb@kdg.be

Meer info

Na je studie

Aan het werk

 • Professionals komen vaak in of rond de Antwerpse haven terecht, als expediteur, scheepsagent, transportplanner of logistiek bediende.
 • Ook bij opslag- en productiebedrijven, terminal operators, traders, expertisekantoren, transportverzekeraars, banken, consultants en douaneadministraties zien ze je graag komen.
 • Een functie in de luchtvracht, de binnenvaart of de supply chain behoort ook tot de mogelijkheden.
 • Een job aangeboden krijgen op je stageplaats is eerder regel dan uitzondering. En geen nood als dat niet zo is: je vindt binnen de kortste keren boeiend werk, dat geven we je op een blaadje.

Verder studeren

 • De Vlaamse logistieke en maritieme wereld geeft bachelors Logistiek Management veel doorgroeimogelijkheden.
 • Je kan op KdG een tweede bachelor behalen. Denk bijvoorbeeld aan een bachelor Marketing of Financie- en verzekeringswezen.
 • Bij UCLL kan je terecht voor een bachelor-na-bachelor Advanced Business Management.
 • Je kan natuurlijk ook doorstromen naar een master, bv. Handelswetenschappen (KULeuven, campus Antwerpen), Cultuur­management of Meertalige Professionele Communicatie (UAntwerpen, na een schakeljaar). 
 • Wil je je verdiepen in douane en logitiek op topniveau? Volg dan ons postgraduaat Cross-functional Customs Management

Graag al eens proeven van de sfeer?

Kom naar een infodag!

We onthalen je als een vip. Kan je meteen al die vragen stellen waar je nog mee zit. Je kan ook praten met docenten en cursussen inkijken.

Zo hoor je uit eerste hand hoe het is om te studeren aan KdG.

 • Wanneer? Zaterdag 22 april van 11 tot 16 u.
 • Waar? Campus Zuid

Bekijk ook de andere infomomenten

 

Stel je vraag aan een student

En je krijgt een eerlijk antwoord van een ervaringsdeskundige.

Makkelijk, via Facebook.

Waarom kiezen voor KdG?

 • Coaching - Wij gaan het samen nog ver schoppen.
 • Real life - Je leert een vak en een job.
 • Stevig diploma - Onze oud-studenten maken het verschil.
 • Experiment - Geen innovatie zonder try-outs.
 • Open huis - Welkom, vanwaar je ook komt.
 • Antwerpen - Coole stad, venster op de wereld.

Lees meer ...

Voor bedrijven en organisaties

Op zoek naar een stagiair?

In het tweede jaar gaan de studenten gedurende 1 week op observatiestage in één van de volgende sectoren: binnenvaart, spoorvervoer, wegvervoer, luchtvervoer, short sea shipping of supply chain management. In het derde jaar gaan ze 8 weken op werk- of projectstage binnen sectoren als shipping, expeditie, warehousing, chartering, trading ...
Om de stage te faciliteren, organiseren we in oktober een stage-avond waarop de bedrijven en studenten elkaar ontmoeten.

Onze studenten en medewerkers zijn experts in hun vakgebied. En ze delen graag hun kennis met bedrijven en organisaties.
Een vorming op maat? We horen graag wat je wensen zijn.

Wil je graag als spreker je kennis met onze studenten delen? Of kan je bedrijfsbezoek aanbieden? Ook dat horen we graag.

Geïnteresseerd? Stuur een mailtje naar opleidingshoofd inge.heirbaut@kdg.be.