BIOCOLOR

In de industrie worden nog veel synthetische kleurstoffen gebruikt. Deze kleurstoffen zijn vaak toxisch wanneer ze, bijvoorbeeld via het afvalwater, in het milieu terecht komen. Bovendien zijn synthetische kleurstoffen meestal afkomstig van niet-hernieuwbare grondstoffen. Er is dus nood aan natuurlijke, hernieuwbare grondstoffen.

In het PWO project Biocolor wil het Expertisecentrum Duurzame Chemie kleurstoffen extraheren uit 2 grondstofstromen: afval-/nevenstromen uit de landbouw of meer algemeen van agrovoedingsbedrijven en gewassen die lokaal kunnen geteeld worden (in Vlaanderen en Nederland). De hele waardeketen is vertegenwoordigd in dit project, dit wil zeggen leveranciers van de 2 grondstofstromen, een bedrijf dat extracties uitvoert op industriële schaal en ondernemingen die de kleurstoffen gebruiken. Verschillende aspecten komen dan ook aan bod:

  • economische relevantie (jaarlijks beschikbare hoeveelheid van de grondstof, gehalte aan kleurstof in de grondstof, …)
  • stabiliteit van de kleurstof (kleurvastheid, oxidatieve stabiliteit, microbiële stabiliteit, …)
  • mogelijke toepassingen (case studies in textiel, voeding, inkt, verven, …)

Bij aanvang van het project gebeurt er een screening van een groot aantal veelbelovende grondstoffen. Op basis van deze screening worden er 3 grondstofstromen geselecteerd waarvoor de extractie geoptimaliseerd wordt. De focus ligt hierbij op groene extractietechnieken zoals waterige extractie en extractie met superkritische CO2. Voor de 3 geselecteerde grondstoffen worden de potentiële toepassingen in detail bestudeerd aan de hand van case studies.

Het resultaat van het project is een publicatie/rapport ‘Natuurlijke kleurstoffen op basis van plantenextracten’ waarin voor elke geselecteerde grondstof/kleurstof de hele keten beschreven wordt: teeltwijze en/of voorbehandeling, optimale extractieprocedure, eventuele opzuiveringsstappen en industriële applicaties.

Contact

annelore.wens@kdg.be

  • Financiering: PWO
  • Duur onderzoek: 1 januari 2020- 31 december 2022
  • Partners: Centexbel, Masureel, HoGent, Delphy, Ecotreasures, Food Pilot, Inagro