Crowd Counting: een vergelijkende studie naar de accuraatheid van bezoekerstelmethoden op evenementen

Het onderzoekscentrum Publieke Impact onderzoekt de nauwkeurigheid van manuele en technologische methoden voor crowd counting om organisatoren te ondersteunen bij effectief crowd management.

In het kort:

  • Crowd counting is essentieel voor crowd management, maar verschillende telmethoden leiden vaak tot uiteenlopende bezoekersaantallen.
  • Het onderzoek vergelijkt zes telmethoden (twee manuele, vier technologische) op elf evenementen.
  • De focus ligt op het evalueren van nauwkeurigheid en bruikbaarheid van deze methoden.
  • De studie werd uitgevoerd in samenwerking met IDLab-imec en gesteund door VLAIO.

Output:

Contact

jolien.vangeel@kdg.be

Probleemstelling

Een duidelijk zicht hebben op hoeveel bezoekers er exact aanwezig zijn op een locatie is de basis van crowd management. Meer nog: crowd counting vormt  hét vertrekpunt voor elke vorm van crowd management en crowd control. Maar crowd counting kan op heel wat manieren gebeuren, wat kan leiden tot heel uiteenlopende resultaten. De organisator, het veiligheidspersoneel, ordediensten en andere belanghebbenden spreken vaak over heel verschillende bezoekersaantallen op hetzelfde evenement. De nood aan ijkingen voor verschillende telmethoden is dus hoog. Het onderzoekscentrum Publieke Impact voerde daarom samen met IDLab-imec (Universiteit Antwerpen) en met steun van het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) onderzoek uit naar de accuraatheid van verschillende manuele en technologische telmethoden op evenementen.

Onderzoeksvraag

Wat is de nauwkeurigheid van manuele en technologische methoden voor het tellen en meten van bezoekersaantallen op evenementen?

Onderzoeksaanpak

De studie omvat een uitgebreide literatuurstudie om geschikte methoden voor bezoekerstellingen van evenementen te identificeren, gevolgd door de inzet van zes telmethodes (twee manuele en vier technologische) op elf verschillende evenementen. Vervolgens wordt een vergelijkende analyse uitgevoerd om de nauwkeurigheid en inzetbaarheid van elke telmethode te evalueren.

Output

Voor wie?

De resultaten van dit onderzoek zijn interessant voor evenementorganisatoren, crowd management professionals, veiligheidsdiensten en -professionals, en steden en gemeenten. 

Meer? 

Meer weten, samenwerken of een persvraag?

Je kan bij het onderzoekscentrum Publieke Impact bijvoorbeeld ook terecht voor:

  • Onderzoeksdata en expertise over de brede evenementensector.
  • Tools en richtlijnen om jouw evenementen impactvoller te maken.
  • Navormingen en een netwerk van experten.
  • Onderzoek, advies en begeleiding op maat.

Contacteer ons vrijblijvend