Project Kunstvakken (Flex)

 • Ben je zo gebeten door kunst en cultuur dat je aan de slag wilt gaan met jongeren in onderwijs en in een kunsteducatieve setting?

 • Heb je zin om actief workshops te bedenken en te begeleiden waarbij jij de brug slaat tussen kunst en de leefwereld van jongeren?

 • Ben je zelf artistiek aangelegd en wil je aan de hand van muzische werkvormen samen met jongeren een expressief proces afleggen?

 • Kies dan voor Project Kunstvakken!

Inhoud en studiepunten

Kunsteducatie

6 studiepunten
Je onderzoekt het culturele landschap met een focus op kunsteducatie. Je gaat intens kijken naar kunst en leert kunst analyseren. Je leert de basisprincipes van het kunstfilosofisch gesprek. Je werkt een muzisch project uit vanuit erfgoededucatie. Je gaat samen met andere studenten actief aan de slag met kunsteducatie, ook in interactie met jongeren.

De muzische school

6 studiepunten
Je leert een variëteit aan educatietheorieën en wat jouw begeleidersrol is als PKV-er. Je leert de methodieken van muziekinitiatie en vertaalt deze naar de andere muzische domeinen. Je zet in op je eigen kunstzinnige talenten. Je zet deze inzichten om in een schoolproject in de vorm van een dramavoorstelling.

Kunstinitiatie 

Je scherpt je eigen theoretische kennis inzake kunst aan en verwerft inzichten in de canon van de kunstgeschiedenis. Je doet dit vanuit de muzische domeinen naar de kunstdomeinen toe. Je leert artistieke content samen te stellen in functie van muzische workshops.

Artistiek project geluid en media

Je leert de methodieken van muziekinitiatie en vertaalt deze naar de andere muzische domeinen. Je werkt op eigen niveau en geeft blijk van een autodidactische attitude. Je verzorgt een toonmoment en een presenteerbaar eindresultaat.

Muzisch-creatief project

4 studiepunten
Je onderzoekt projectwerking in secundair onderwijs. Je leert meerdaagse projecten uitwerken en uitvoeren. Kunst en cultuur zijn telkens de aanzet van de muzische sessies en kunstprojecten. Je ontwikkelt en geeft vorm aan bemiddelings-instrumenten.

Projectmanagement

4 studiepunten
Je leert artistieke inhoud via kunstmedia om te zetten in een muziekfestival. Je werkt met externen en voor een groot publiek. Je zet in op het totale PKV-profiel met de focus op organisator en creatieve kracht. Als eindvorm organiseer je samen met de klasgroep een cultureel evenement.

Kunstbeschouwing

4 studiepunten
Je scherpt je eigen theoretische kennis inzake kunst aan en verwerft inzichten in de canon van de hedendaagse kunsten. Je doet dit vanuit de muzische domeinen naar de kunstdomeinen toe. Je leert artistieke content samen te stellen in functie van muzische workshops.

Kunsteducatief project

3 studiepunten
Je onderzoekt een specifieke kunsteducatieve context. Je bent de aansturende kracht in een team voor een persoonlijk project in een educatieve context. Je leert een subsidieaanvraag schrijven en een projectdraaiboek samenstellen.

Bekijk hier de vakfiche van Project Kunstvakken.

 

Waar mag je lesgeven?

 • In het secundair onderwijs ASO, TSO, BSO en BUSO (ook de derde graad) begeleid je kunstprojecten.

 • In de lagere graad in het deeltijds kunstonderwijs geef je beeld, drama, woord en/of muziek.

 • In de eerste en de tweede graad secundair onderwijs geef je expressie en project kunstvakken (PKV).

 • In de drie graden van het lager onderwijs kan je muzisch-creatieve projecten bedenken en uitvoeren.

 • In het lager onderwijs ga je aan de slag als bijzondere leermeester muzische vorming.

  Daarnaast zijn onze afgestudeerden ook aan de slag als educatief medewerker in een museum of in erfgoededucatie, in kunsteducatieve organisaties en in de bredere culturele sector. Of als kunsteducator en workshopgever in het jeugdwerk en de sociaal-artistieke praktijk.