Effectief en inclusief aan de slag in de basisschool

Studievoormiddag op 24 april 2019

De lerarenopleiders van de Karel de Grote Hogeschool bundelen tijdens deze dag een praktijkgericht aanbod dat wil inspireren en enthousiasmeren met een duidelijke focus op toepasbare methoden en kaders waarmee je als professional aan de slag kan.

Programma

  • 08.30 u. – 09.00 u. : onthaal & registratie
  • 09.00 u. - 09.15 u. : verwelkoming
  • 09.15 u. - 12.00 u. : workshopsessie (op basis van je persoonlijke keuze)

Workshops

  • Selecteer 1 workshops uit onderstaand aanbod.

Workshop 1: heeft het rupsje ooit genoeg?
Inspiratie voor je boekenhoekje in de klas

Leen Cockx, lerarenopleider kleuteronderwijs

Prentenboeken als ‘Rupsje nooit genoeg’ en ‘de mooiste vis van de zee’ zijn vaste waarden in ons kleuteronderwijs. Dankzij begeesterende voorlezers behoren de hongerige rups en de prachtige regenboogvis tot het collectief geheugen. Toch knaagt er nog honger naar meer. Bij die onstilbare honger naar prachtige educatieve verhalen, helpen we je graag. Terwijl ons jonge lezerspubliek constant evolueert, floreert gelukkig ook de kinderliteratuur als nooit tevoren. Kom dus proeven van bijzondere uitgaven uit de kinderboekenwereld en ontdek samen concrete verwerkingsmogelijkheden voor de praktijk.

Workshop 2: omgaan met gedragsproblemen in de klasomgeving

Dieter Dierckx, lerarenopleider kleuteronderwijs

Gedragsproblemen: wat is de trigger? Kunnen we hun oorsprong achterhalen? Hoe gaan we om met kinderen die negatief gedrag stellen? Wat zijn jouw noden? We gaan samen op zoek naar antwoorden. We bespreken do’s-and-don’ts, reflecteren en stellen onze specifieke aanpak af op ieder kind in onze klas.

Workshop 3 : even adempauze in je klas

Sabine De Bruycker, lerarenopleider kleuter- en lager onderwijs

In deze introductiesessie gaan we op zoek naar manieren om de druk even te lossen in je klas en om rustmomenten te creëren. We nemen eerst het thema ‘verbinding’ onder de loep. De eerste stap daarbij is kijken hoe jij in verbinding staat met jezelf en met je kinderen. Daarna  proef je van praktische opdrachten.  Inspiratie wordt o.a. gehaald uit mindfulness, yoga, kindermassagetechnieken, ademhalings- en meditatieoefeningen. De bedoeling is dat je in deze workshop inspiratie opdoet, je manieren ontdekt die jou aanspreken en die je nadien verder kan gaan verkennen.  Zowel leerkrachten in kleuter- en lager onderwijs zijn welkom.

Praktisch

  • Datum: woensdagvoormiddag 24 april 2019 van 08.30 tot 12 u.
  • Locatie: Campus Zuid, Brusselstraat 45, 2018 Antwerpen
  • Deelnameprijs: 45 euro
  • Inschrijvingen worden afgesloten op 10/04/2019

De lerarenopleiding biedt ook navormingen op maat van jouw school aan.

Bekijk ons volledige aanbod op www.kdg.be/nascholing-basisonderwijs
Interesse? Laat het ons weten en neem contact op met farrah.daponte@kdg.be

Nog vragen?