Kies Hoger: Inspiratiedag 3

Nog betere studiekeuze + connectie met jongeren uit de grootstad

 • Kies Hoger faciliteert een betere studiekeuze voor iedereen, maar vooral voor Antwerpse jongeren. Dat doen we met gratis workshops in middelbare scholen en op onze hogeschool, door onze bevindingen te delen en door professionals hun expertise te laten uitwisselen.
 • Op onze derde inspiratiedag is het thema verbinding maken met jongeren uit de grootstad. Een proces beladen met clichés …
 • In 3 workshoptracks delen experts hun kennis en ervaring.
 • Voor iedereen betrokken bij de toekomst-oriëntering en studiekeuze van jongeren.

Nog vragen?

Inschrijven?

Inschrijven kan nog.

Stuur asap een mail naar hilde.euben@kdg.be en we nemen contact met je op. 

Waarom deze dag?

Om elkaar te inspireren en om jongeren te ondersteunen nog betere toekomstkeuzes te maken.

Veel jongeren maken vandaag al doordachte plannen. Voor andere jongeren verloopt het keuzeproces moeizamer.

Een slecht gekozen richting kost veel aan zelfvertrouwen en eigenwaarde.  En het kost ook aan energie en illusies bij mensen die de jongeren omkaderen en ondersteunen.

Kies Hoger kijkt naar talenten van jongeren en vertrekt vanuit de krachten van begeleiders. Zo creëren we een nieuwe, krachtige toekomst-oriëntatie.

Hoe?

Leerkrachten, mensen uit CLB’s, jeugdwerkers, KdG-collega’s en ook minder formele studiekeuzebegeleiders inspireren elkaar met oplossingen uit de praktijk tijdens de lunch en tijdens het netwerkmoment na de workshops.

In 3 workshoptracks delen experts hun kennis en ervaring. Je gaat naar huis met informatie, tools, een grotere netwerk en inspiratie over hoe jij jouw jongeren nóg beter kan oriënteren.

  Voor wie?

  • Formele en informele studiekeuzebegeleiders

  • Leerkrachten

  • CLB-medewerkers

  • Jeugdwerkers

  • Huiswerkbegeleiders en studiecoaches

  • Iedereen betrokken bij de toekomst-oriëntering en studiekeuze van jongeren

  Programma

  Praktisch

  • Wanneer?  2 april van 12 tot 17 u.
  • Waar? Karel de Grote Hogeschool, campus Zuid, Brusselstraat 45, 2018 Antwerpen
  • Prijs? 
   • Kom je alleen: 15 euro
   • Kom je samen: 10 euro per persoon!
  • Lunch: we willen graag dat iedereen zich bij ons thuis voelt. Eet je graag hallal, glutenvrij, vegetarisch of … Laat dat weten aan hilde.euben@kdg.be
  • Toegankelijkheid: de campus is in principe toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Heb je graag assistentie, laat het weten aan hilde.euben@kdg.be.
  • Aantal deelnemers: maximum 60 deelnemers, inschrijven kan tot 25 maart.

  Workshops

  Kies 1 workshop uit deze 3 tracks.

  Track 1: In verbinding met jongeren in de grootstad.

  Workshop 1: ‘Mogen de wijze jongens winnen, gij weet’

  Door Bert Roos

  Onder begeleiding van cultuurcoördinator Bert Roos ging de schrijver Fikry El Azzouzi elke week naar de GO! Spectrumschool in Deurne en Borgerhout. Hij gaf er workshops over schrijven, brainstormde met de leerlingen rond het maken van eigen teksten en begeleidde een reeks schrijfsessies. Literatuur met toekomstige automecaniciens, houtbewerkers, elektriciens of zorgkundigen? Jazeker. 

  Leerlingen uit het beroepsonderwijs moeten opboksen tegen duizendendrie clichés: hun wereld zou niet verder dan de laatste Hollywoodfilm reiken, hun intellectuele mogelijkheden zouden beperkt zijn, hun gedrag problematisch, hun scholen de ‘vuilbakken’ van het onderwijs. Dit boek bewijst hoezeer die clichés de bal misslaan. Van Mohamed tot Fabiola en van Randy tot Nana, ze vertellen met verve over hun land van herkomst, hun ouders, racisme, de spanningen tussen het cultuurpatroon thuis en de gewoonten in de buitenwereld, enzovoort.

  Dit kadert allemaal in het cultuurbeleid van de school. Bert Roos zal toelichting geven over hoe de jongeren laten proeven van verschillende vakgebieden en eigen talenten ontdekken. Op het tempo van de jongeren en met begeleiding op maat, om zo te komen tot de juiste studiekeuze.

  Workshop 2: ‘Digital Storytelling, studenten van Kies Hoger blikken hun verhaal in’

  Door Habiba Boumaâza

  In het kader van Kies Hoger – ondersteuning van het studiekeuzeproces van studiekiezers – gaf Habiba Boumaâza workshops ‘Digital Storytelling’ aan studenten van KdG. Met Digital Storytelling werden studiekiezers geïnspireerd via een persoonlijk verhaal van de studenten.
  Een digital story is een korte video waarin de deelnemer zich vrij uitdrukt over het thema ‘verder studeren’ aan de hand van beeldmateriaal, stem, muziek en tekst. Het geeft de kans aan jongeren, om aan de hand van hun eigen stem andere jongeren te inspireren.

  Habiba Boumaâza studeerde in 2001 af als opvoedster met een videoproject: samen met kinderen uit een probleemwijk ging ze op zoek naar hun toekomstdromen. In 2006 volgde ze een jaaropleiding bij OFFTV waar vooral korte grappige portretten uit voortvloeiden, totdat ze de kans kreeg om aan een eerste serieuze filmproject te beginnen: een documentaire over straatkinderen in Essaouira. Nadien rolde ze van het ene ‘sociaal bewogen’ filmproject in het andere.

  Track 2: Survival kit voor het hoger onderwijs: over leerkrediet, instapproeven en meer

  Workshop 3: Infosessie Studeren in het Hoger Onderwijs vandaag

  Door Hanka Robbrecht en Christel Goovaerts

  Je laatstejaarsstudenten of de jongeren in jouw vereniging staan voor een beslissende stap. Ze kiezen binnenkort misschien voor het hoger onderwijs, een nieuw en vaak onbekend terrein. Jij bent in dat proces een bijzonder belangrijke schakel: als  leerkracht, als studiekeuzebegeleider, als raadsman of -vrouw.

  Maar misschien zit jijzelf ook nog wel met een aantal vragen? Ben je nog niet helemaal thuis in alle nieuwigheden en eigenheden van het hoger onderwijs. Dan is er voor jou deze sessie waarin we alles nog eens helder op een rijtje zetten: leerkrediet, studiepunten,  periodesysteem, structuur van het hoger onderwijs, hoe van een  bachelor naar een master,

  Daarnaast focussen we op enkele specifieke thema’s: de instapproeven voor de lerarenopleiding zijn sinds het academiejaar 2017-18 verplicht voor alle studenten die starten met een lerarenopleiding aan de hogeschool. Het doel van de instaptoets is de  student een indicatie te geven over zijn of haar basiskennis op het moment van de inschrijving.  Samen bekijken we waar de studiekiezer op moet letten als hij of zij de toets aflegt en bespreken ook hoe studenten verder kunnen met het resultaat van deze test.

  Welke ondersteuning biedt de hogeschool in het omgaan met studiebelemmerende factoren?  De dienst STUVO werkt drempels weg en zet in op studiecomfort voor iedereen. Zij zorgen voor ondersteuning op maat, waar nodig. Concreet kan dat gaan om advies en begeleiding bij financiële vragen, bij sociaaljuridische vragen, en ook bij psychosociale vragen. Zo ontstaat een toegankelijke en kwalitatieve leeromgeving die nog versterkt wordt door een actieve inzet op studie-ondersteunende factoren: sport, cultuur en netwerk bevorderende activiteiten.

  Twee deskundige KdG medewerkers geven deze sessie:  Hanka Robbrecht is studieloopbaancoördinator op KdG Campus Groenplaats (Office Management) en werkt ook vrijwillig in het Kies Hoger project. Christel Goovaerts is hoofd van STUVO, de dienst voor studentenvoorzieningen.

  Track 3: Kies Hoger, een aanbod met stevige wortels en een inspirerende aanpak

  Workshop 4: Growth Mindset

  Door Wouter Smets

  Carol Dweck ontwikkelde een motivatietheorie die op korte tijd in heel wat verschillende sectoren erg populair werd. Het principe van de Growth Mindset beschrijft hoe leerlingen en leraren hun leren benaderen op een groeigerichte manier. Door  leren op een groeigerichte manier te benaderen, stimuleren we zelfwerkzaamheid bij leerlingen, en organiseren we het leren op een positieve en ontwikkelingsgerichte wijze.

  Zowel leerlingen die heel hoog scoren als leerlingen die niet voldoen aan de normen worden uitgedaagd om te groeien op een ambitieniveau dat realistisch is voor elk van hen. Dwecks mindsettheorie vormt een basiskader voor gedifferentieerd onderwijs en is toepasbaar in alle onderwijscontexten.

  In deze sessie bespreken we de basis van Dwecks theorie en gaan we dieper in op wat deze theorie kan betekenen voor een school en haar organisatie. We verkennen enkele voorbeelden van scholen die Dwecks theorie gebruiken om hun onderwijs vorm te geven.

  Wouter Smets is onderzoeker en  lerarenopleider aan de Karel de Grote Hogeschool. Hij is auteur van ‘Hervormen van binnenuit. Praktijkvoorbeelden van sterk onderwijs' en van ‘Slim differentiëren’.

  Workshop 5: Kies Hoger: Mijn talent, mijn droom

  Kies Hoger geeft al jaren workshops aan Antwerpse scholen, rond talentontdekking en rond effectief kiezen.  De reacties van de Antwerpse scholieren zijn uiterst positief. Voor sommigen was het een eerste uitdaging om eens echt diepgaand bij hun toekomst stil te staan, voor anderen bleek het de uitgelezen kans om hun plan B nader te onderzoeken. Een plan dat ze koesterden, maar voordien nog niet echt durfden uitspreken.

  In deze workshop krijg je een exclusieve demoversie van de workshop talentondekking. Met behulp van methodieken als een duo-interview, een eigenschappenkwartet en talentenkring ontdekken leerlingen hun droom en doel. Deelnemers onderzoeken de opbouw en inhoud van de workshop.

  Kies hoger inspiratiedag - Karel de Grote Hogeschool