Pedagogische en Taalondersteuning: workshops

Vorming op donderdag 16 mei 2019

Namens KdG en het Expertisecentrum Pedagogische Ondersteuning in Kinderopvang en School nodigt het PTO-team je van harte uit voor een avond vol workshops.

Je kan kiezen uit drie workshops:

Vorming grenzen stellen

Wat kunnen kinderen en wat mogen ze? In deze sessie gaan we samen op zoek naar wat kan en wat mag. We bespreken verschillende dilemma’s, we wikken, we wegen, we bepalen grenzen. We gebruiken de theorie van Gorden als leidraad maar verliezen de praktijk niet uit het oog. Voor alle theoretische inzichten gaan we na op welke manieren ze bruikbaar en toepasbaar zijn in de praktijk.

Vorming bewegen

‘Bewegen is gezond’, weten we allemaal. Maar hoe zorg je ervoor dat jonge kinderen veel kunnen bewegen in de opvang? Vertrekkend van een inleiding over het belang van bewegen gaan we samen op zoek naar kleine initiatieven die je in je dagelijkse praktijk makkelijk kan gebruiken. We kiezen voor eenvoudige acties die kinderen én begeleiders enthousiast maken.

Vorming ouderbetrokkenheid

Hoe kan je je contacten met ouders versterken? We vertrekken van ons eigen perspectief op een fijn contact met ouders en denken aan de hand van getuigenissen van ouders na over hun perspectief. Daarna bekijken we manieren om contacten zo vorm te geven dat begeleiders én ouders ze als een verrijking ervaren.

Tijdens de vorming gebruiken we filmpjes en materiaal dat we maakten tijdens de onderzoeksprojecten ‘spreekkansen’ in de voorschoolse en de buitenschoolse opvang.

Programma

  • 18.30 - 19.00 u.: Onthaal en registratie

  • 19.30 - 21.00 u.: Workshop naar keuze

  • 21.00 - 21.30 u.: Receptie

Voor wie?

Iedereen uit gezinsopvang en/of groepsopvang is welkom: starters en ervaren opvangorganisaties.

Praktisch

  • Datum: donderdag 16/05/2019 van 18.30 tot 21.30 u.
  • Locatie: Campus Zuid, Brusselstraat 45, 2018 Antwerpen
  • Deelnameprijs: 15 euro per persoon, incl. catering

De inschrijvingen zijn afgesloten op 9/5

Nog vragen?