Toegankelijke en flexibele kinderopvang in complexe tijden

Studievoormiddag op 27 april 2023 van 9 tot 12.30 u.

Werk en kinderopvang zijn niet voor iedereen eenvoudig om te combineren. Toegankelijke kinderopvang kan helpen, onder meer door flexibel te zijn of occasionele opvangplaatsen aan te bieden. Hoe doe je dat in deze complexe tijden, waarin de kinderopvangsector onder hoge druk staat?

Tijdens deze studievoormiddag vertellen onderzoekers van Karel de Grote Hogeschool en Arteveldehogeschool welke hefbomen opvangorganisaties kunnen gebruiken om hun werking flexibeler te maken. Samen met de deelnemers zoeken ze hoe deze hefbomen ook in deze complexe tijden in de praktijk om te zetten zijn, met respect voor de draagkracht van de medewerkers.

Je gaat naar huis met concrete ideeën om je opvang flexibeler te organiseren en toegankelijker te maken voor gezinnen die in complexe situaties leven, en met concrete ideeën om daarbij voor de nodige begrenzing te zorgen zodat het werk werkbaar blijft.

Nog vragen?

Praktisch

  • Wanneer
    Donderdag 27 april 2023 van 9 tot 12.30 u.
  • Waar
    Campus Zuid, Brusselstraat 45, 2018 Antwerpen
  • Prijs
    35 euro per persoon

Ja, ik schrijf me in

Voor wie?

Medewerkers uit de kinderopvang: zowel verantwoordelijken, pedagogisch medewerkers als kinderbegeleiders.

Programma

  • 9 u.: inleidende lezing ‘Hefbomen voor flexibele kinderopvang in complexe tijden.’

  • 10 u.: workshop A

  • 11 u.: pauze

  • 11.30 u.: workshop B

Workshops

Structuur bieden in een flexibele opvang

In de kinderopvang voelen kinderen zich sneller en langer op hun gemak als ze structuur aangeboden krijgen. Hoe voorzie je die structuur terwijl je probeert om de opvang flexibel te organiseren voor gezinnen in complexe situaties? Wat doe je in de context van personeelsgebrek en een begeleider-kindratio van 1 op 8 of 9? In deze workshop gaan we terug naar de kern: wat kan structuur betekenen in een opvang, waarom is die belangrijk? Daarna verkennen we samen andere manieren om structuur te bieden in een onvoorspelbare omgeving.

Met je team ‘droommen’ over opvang voor het hele gezin

Kinderopvang is er voor kinderen, natuurlijk. Daarnaast ondersteunt de opvang het hele gezin. Dat zie je ook in de drie functies van kinderopvang: economisch, sociaal, pedagogisch. Hoe maak je opvang voor het hele gezin waar in de praktijk? Waarom zou je je blik verruimen en ouders zien als méér dan ouders? Hoe zet je dat om in een werkbare praktijk, die de draagkracht van medewerkers respecteert? In deze workshop reiken we concrete tools aan om in je kinderopvang in te zetten op gezinsvriendelijkheid, ook voor je medewerkers. We vertrekken hiervoor van de online tool DROOMM. DROOMM is een online reflectietool die teams ondersteunt in het werken met ouders. We maken je wegwijs in het instrument en tonen hoe je met je team kunt nadenken over concrete contactmomenten met ouders én over jullie algemene aanpak.

Ook interessant

There are currently no items to display.