Inhoud en studiepunten van Human Resources & Sales

Eerste jaar

Co-management

9 studiepunten

Economics essentials

(3 studiepunten)

Wat is de impact van ‘de economische situatie’ op jou, je omgeving, het bedrijf waar je zo graag wilt werken? Stap in de actualiteit. Economics essentials helpt je te beseffen, begrijpen, beslissen. Je plaatst begrippen in de juiste context, je interpreteert acties van bedrijven en overheden, en je vormt je zo een gefundeerde mening over de wereld waarin je leeft, werkt en woont.

Recht

(3 studiepunten)

Wat zijn mijn rechten en plichten als huurder? Is een email een geldig bewijs? Hoe verloopt een proces? Ben ik aansprakelijk voor mijn huisdier? Hier leer je niet enkel de basisprincipes van het recht, maar ook wat dit in de praktijk betekent.

Boekhouden in de praktijk

(3 studiepunten)

Je weg vinden in kosten, opbrengsten, bezittingen en schulden. Kunnen meepraten over de balans en de resultatenrekening. Hier wordt de basis gelegd om later de boekhouding van jouw bedrijf te kunnen opvolgen.

Communicatie

17 studiepunten

Nederlands

(5 studiepunten)
 • In Taalatelier, een basiscursus schrijftechniek, leer je feilloos formuleren in het Standaardnederlands.
 • In Schrijfacademie vat je de lezer kordaat bij de kraag. Je krijgt er tips en tricks over hoe je aantrekkelijke, hedendaagse en overtuigende berichten schrijft.
 • In het mondelinge luik Spraakmakers ga je telefoneren en presenteren: je communiceert interactief aan de telefoon en je onderhoudt je publiek met een verrassend verhaal.

Engels

(6 studiepunten)

Kom uit je kot! Je bouwt verder aan je kennis van de Engelse taal, noodzakelijk in de internationale context . Zowel verschillende vaardigheden als een uitbreiding van je woordenschat komen aan bod. And what’s more, alles is specifiek bedoeld voor de Engelstalige werkvloer.
​Because you know you need it.

Frans

(6 studiepunten)
 • Zin om de conditie van je Frans op peil te brengen? Start met een digitaal leerpakket als opwarmer. Na 6 weken ben je klaar voor je training zakelijk Frans. Je bouwt je conditie verder op met praktische oefeningen uit het professionele leven.
 • Klink en schrijf als een professional in het Frans! Laat je stem horen als je vergadert, solliciteert, presenteert en argumenteert.Schrijf overtuigende mails en een aantrekkelijke sollicitatiebrief. Onze leuze dit academiejaar? "Si tu veux, tu peux!"

Digital skills

10 studiepunten

Informatiemanagement

(3 studiepunten)

Inventariseer, analyseer en synthetiseer de infolawine die elke dag op ons afkomt. 
Leer professioneel informatie online en offline te zoeken en te verwerken.
Stel je eigen informatieportfolio samen aan de hand van relevante apps.

Powerpoint, Word en desktopmanagement

(4 studiepunten)

Onderbouw je speech/pitch met een professioneel inspirerende goodlooking presentatie! One picture equals 1000 words! Word Word-fan! Leer rapporten, verslagen en andere documenten professioneel vorm te geven. Je gebruikt de computer efficiënt en stelt hem optimaal in. Je benut optimaal de online office tools.

Excel 1

(3 studiepunten)

Leer de technieken waarmee je in de praktijk cijfergegevens beheert. Je gebruikt formules, maakt cijfergegevens op en stelt ze grafisch voor.

U@work

5 studiepunten

Project I: Praktijk en skills

(5 studiepunten)
 • Oriëntatie op het werkveld
 • Activiteitenportfolio
 • Zelfmanagement

Verken je mogelijkheden. Maak kennis met jouw toekomstige werkveld. Je interviewt 3 personen naar keuze uit jouw vakgebied en observeert iemand tijdens zijn werkdag.
Treed uit je comfortzone. Verruim je maatschappelijke blik. Je kiest uit een waaier aan culturele activiteiten, bedrijfsgerelateerde activiteiten en vrijwilligersopdrachten. Je maakt je keuze steeds volgens je persoonlijke leerdoelen.

Understand

7 studiepunten

Sociale zekerheid

(4 studiepunten)

Ken je de sociale zekerheden van de Belgische werknemer? Je combineert de regels met praktijkoefeningen. Je berekent lonen, kindergeld, ziekte- uitkeringen, .... 
Kom oefenen en ontdek zelf de zekerheden in een wereld van sociale risico's.

Talent acquisition

(3 studiepunten)

Wat betekent Human resources Management vandaag? Van waar komen we en waar gaan we naar toe? Hoe vinden de bedrijven van vandaag, de talenten van morgen? Dat .....maar nog veel meer leren we tijdens de opleiding Talent Acquisition!

Co-ordinate

9 studiepunten

Sales skills

(3 studiepunten)

Hoe stel je jezelf voor zoals het hoort? Hoort een klant liefst u of jij? Hoor jij de vraag achter de vraag? Hoort je klant precies dat wat jij wou zeggen? Hoor en zie jij waarom klanten voor die ene kiezen en niet voor die ander? Door horen, zien, zwijgen (en soms ook praten) leer je in deze workshop jezelf én je potentiële klanten beter kennen en verwennen.

Duits of Spaans

(6 studiepunten)
 • Duits
  Doe je nog graag iets met je voorkennis? Zoek je een extra troef in het bedrijfsleven? Of lijkt Duits je de ideale vierde taal om van nul te leren? Kies dan voor Duitse degelijkheid: je bouwt stap voor stap aan een stevige basis van woordenschat en grammatica en voor je het weet, spreek je toch al een aardig mondje Duits. 
 • Spaans
  ¡Hola! Ontdek de Spaanse taal en cultuur! Sla al snel je Spaanse slag in je communicatie met vrienden, collega’s en zakelijke partners!
  Zin in een uitgebreid assortiment aan tapas? Proef van de Tapas profesionales en comerciales! Solliciteren, presenteren, onderhandelen…: overtuig je zakelijke partners in de bruisende Spaanstalige bedrijfswereld!
  Ruta internacional: tijd om de internationale toer op te gaan! Verleg je grenzen en ontdek via een waaier aan activiteiten hoe je een product kan importeren en exporteren naar Spanje en Zuid-Amerika. Scoor met je Spaans!

Expert classes

3 studiepunten

Expert class 1

(3 studiepunten)

Check het overzicht met alle expert classes.

Tweede jaar

Co-management

6 studiepunten

Organisatie management

(3 studiepunten)

Met voorsprong starten in je toekomstige werkomgeving mag je hier wel letterlijk nemen! Begrippen rond kwaliteitssystemen zoals ISO-normen, EFQM, Balanced scorecard kan jij kaderen. Timemanagement zal ervoor zorgen dat je stressbestendig aan de slag kan.

Bovendien zal je met de kennis die je opdoet rond organisatiestructuren snel je weg vinden in gelijk welke bedrijf.

Samenleving, waarden en economie

(3 studiepunten)

Armoede, milieu, werkgelegenheid ... Aan de hand van actuele cases nadenken en discuteren over wat in onze wereld gebeurt, daar gaat het om in deze cursus.

Communicatie

15 studiepunten

Nederlands

(4 studiepunten)
 • Scherp je pen in Werv(el)end Schrijven en breng de boodschap haarfijn tot bij je ontvanger. Voor elke situatie ken je het geschikte medium en de juiste schrijftechniek. Met boeiende praktijkvoorbeelden uit het werkveld ga je ‘hands-on’ aan de slag, samen met je docent-coach die je alle nodige feedback geeft op je schrijfproducten.
 • Marketingcommunicatie:  verzin een innovatief product of verrassende dienst en breng dat naar de markt met de aangepaste schrijfstrategie, zowel online als op papier.
 • Leer succesvol solliciteren en blaas je toekomstige werkgever omver. Onderscheid je met je briljante brief, creatief cv en solide sollicitatiegesprek. Maar hoe schrijf je nu de perfecte sollicitatiebrief? En hoe bereid je je voor op je sollicitatiegesprek?

Engels

(6 studiepunten)

Je pikt de draad weer op. Ontwikkel je vaardigheden: leer vlot telefoneren en geef boodschappen door. Werk voor een lokaal evenementenbureau en kondig een evenement aan in het buitenland. Improve your English … ook buiten de klas: blijf op de hoogte van de actualiteit en geniet van een goed boek. Communicatie is het kernwoord, en meteen ook jouw uitdaging!

Frans

(5 studiepunten)
 • Zin om de conditie van je Frans op peil te brengen? Start met een digitaal leerpakket als opwarmer. Na 6 weken ben je klaar voor je training zakelijk Frans. Je bouwt je conditie verder op met praktische oefeningen uit het professionele leven.
 • Klink en schrijf als een professional in het Frans! Laat je stem horen als je vergadert, solliciteert, presenteert en argumenteert. Schrijf overtuigende mails en een aantrekkelijke sollicitatiebrief. Onze leuze dit academiejaar? "Si tu veux, tu peux!"

Digital skills

7 studiepunten

Word en Excel 2

(3 studiepunten)

Word Word-expert! Leer de kneepjes van het vak met mailmerge, building blocks enzovoort.
Breid je vaardigheden in Excel verder uit om complexere rekentaken te ondersteunen en gegevens te analyseren.

Data management, Digilabz, Wordpress

(4 studiepunten)

Data wa’s da? Je verzamelt, structureert en analyseert gegevens van klanten, producten enz. Zo kom je snel en efficiënt te weten hoeveel klanten je in deze regio hebt, hoeveel winst je maakt …
Internet heeft geen geheimen voor je. Hoe geraak je op internet? Browsers optimaal instellen, filmen maken, foto’s bewerken.

U@work

4 studiepunten

Project II: Praktijk, studiereis en skills

(4 studiepunten)
 • Inloopstage
 • Studiereis
 • One day conference

Zet je eigen talenten en passies op de kaart. 
Tasting colours: loop een weekje stage en reflecteer over je sterktes, zwaktes en groeikansen.
Working with colours: organiseer en beleef een verrassende studiereis. Ervaar hoe talenten samensmelten en elkaar versterken. 
Choosing colours: Laat je inspireren door keynotes en leg je eerste contacten met stagebedrijven volgens je eigen voorkeuren en interesses.

Inspire

6 studiepunten

Employer marketing

(3 studiepunten)

Vandaag is een job meer dan een manier om je rekeningen te betalen. Het is iets wat je zelf in handen neemt, waar je bewust voor kiest en waarin je je pas goed voelt als je echt kan uitblinken. Betrokken, gelukkige medewerkers dragen zo voelbaar bij aan het succes van hun organisatie. Bedrijven beseffen dus steeds meer dat ze zich ook als aantrekkelijke werkgever in de markt moeten zetten. Leer in dit vak hoe je een sterk werkgeversmerk bouwt waarbij ‘love connections’ worden gebouwd tussen bedrijven en hun eigen medewerkers en de beste kandidaten op de arbeidsmarkt.

Bedrijfspsychologie

(3 studiepunten)

Wie ben je, wat kan je en vooral wat denk je dat je doet? We ontdekken samen de psychologie achter de feiten. Is solliciteren objectief? Kan ik samenwerken met iedereen? Wat motiveert de werkende mens?
In 12 lessen leren we alles rond gedrag in organisaties en bedrijven. Telkens vervul je opdrachten samen en individueel om je inzicht op de werkvloer te verruimen. Verbaas je...!

Understand

3 studiepunten

Interculturele communicatie

(3 studiepunten)

De wereld ligt aan je voeten! In dit vak ontdek je de basisprincipes van krachtige communicatie in een cultureel diverse context. We starten heel concreet: welke woorden kies ik, welke gebaren maak ik, wanneer luister ik best alleen maar? Daarna verdiepen we: Hoe ga je om met cultuurverschillen? Wat te doen bij cultuurshock? Je leert erop reflecteren én maakt het zelf mee.

Co-ordinate

13 studiepunten

Talent management

(5 studiepunten)

Medewerkers zijn het grootste kapitaal van een organisatie! Zij maken het verschil! Holle woorden of harde realiteit? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat medewerkers maximaal op hun talenten en interesses worden ingezet? Hoe stemmen we de behoeften van de medewerker en de organisatie op elkaar af om zo samen tot de gewenste resultaten te komen? Hierop zoeken wij antwoorden tijdens deze opleiding.

Sales for HR

(3 studiepunten)

In Workshop Sales leer je kneepjes om goed te verkopen. Van het telefoneren naar een nieuw bedrijf als prospect, het verkoopsgesprek, de offerte en het afsluiten, tot de after-sales én service. 
Rode draad: hoe maak je het verschil met de concurrentie? Klantgericht denken en handelen is key.

Duits of Spaans

(5 studiepunten)
 • Duits
  Nu Duits al iets meer betekent dan der-die-das ;-) ga je verder op de ingeslagen weg. Je breidt je woordenschat en grammatica nog uit. Die kan je dan volop inzetten om onze derde landstaal te gebruiken, o.a. met Duitstalige Erasmusstudenten op onze campus en later ook met mensen uit het bedrijfsleven.
 • Spaans
  ¡Hola! Ontdek de Spaanse taal en cultuur! Sla al snel je Spaanse slag in je communicatie met vrienden, collega’s en zakelijke partners!
  Zin in een uitgebreid assortiment aan tapas? Proef van de Tapas profesionales en comerciales! Solliciteren, presenteren, onderhandelen…: overtuig je zakelijke partners in de bruisende Spaanstalige bedrijfswereld!
  Ruta internacional: tijd om de internationale toer op te gaan! Verleg je grenzen en ontdek via een waaier aan activiteiten hoe je een product kan importeren en exporteren naar Spanje en Zuid-Amerika. Scoor met je Spaans!

Expert classes

6 studiepunten

Expert class 2

(3 studiepunten)

Check het overzicht met alle expert classes.

Expert class 3

(3 studiepunten)

Check het overzicht met alle expert classes.

Derde jaar

Communicatie

13 studiepunten

Nederlands

(3 studiepunten)

Stel een folder, brochure of nieuwsbrief op. Verdiep je in de meest gangbare teksttypes. Interview rekruteerders, observeer vergaderingen en notuleer. Je bent klaar voor het echte werk. Maar hoe schrijf je nu een goede speech? En hoe spreek je voor een publiek?

Engels

(5 studiepunten)

Bereid je voor op het echte werk! Stel e-mails en cv’s op volgens de gangbare internationale normen. Pitch een product of idee en pas daarin zowel verkoops- als presentatietechnieken toe. Varieer. Gebruik eens een Pecha Kucha en een elevator pitch om een alledaags thema toe te lichten. Verdiep je in een roman of een management boek. You’re all set, off you go!

Frans

(5 studiepunten)

Bel me, schrijf me, presenteer me! Na 12 weken ben jij een Franse communicatie-expert. Je leert telefonisch communiceren met je business partners. Aan de hand van een concrete casus, weet je met je baas succesvol te onderhandelen. Breek potten met je pittige productpresentatie.

Digital skills

3 studiepunten

Photoshop, Indesign, digital planning & communication

(3 studiepunten)

Efficiënt communiceren, plannen van taken en afspraken en contactenpersonen beheren is later 'part of your job'.

Understand

3 studiepunten

Arbeidsrecht

(3 studiepunten)

Arbeidscontracten: je leert wat je tekent.
Met actuele thema’s ga je aan de slag. 
Wie A(rbeider) zegt, zegt B(ediende), of toch niet? 
Hoe bereken je een opzegvergoeding?
Het arbeidsrecht gidst je naar het juiste antwoord.

Co-ordinate

35 studiepunten

Advanced HR

(5 studiepunten)

Wat bindt mensen aan organisaties? Hoe rijmen organisaties de talenten van medewerkers met hun ambities? 
Je hebt de HRM "basics" al in de vingers. 
Je gebruikt de HR-instrumenten, denkt kritisch na over topics en cases en je volgt nieuwe evoluties in het vak. 
Ook ervaren specialisten verrijken je blik. 
Zij vertellen hoe zij omgaan met HRM-uitdagingen in hun context.
Je krijgt ook payroll in de vingers en kent de principes van loonkost budgettering. 

Duits of Spaans

(4 studiepunten)
 • Duits
  In het derde jaar word je helemaal klaargestoomd voor het werkveld: presenteren, mailen, telefoneren... Wir schaffen das!
 • Spaans
  ¡Hola! Ontdek de Spaanse taal en cultuur! Sla al snel je Spaanse slag in je communicatie met vrienden, collega’s en zakelijke partners!
  Zin in een uitgebreid assortiment aan tapas? Proef van de Tapas profesionales en comerciales! Solliciteren, presenteren, onderhandelen…: overtuig je zakelijke partners in de bruisende Spaanstalige bedrijfswereld!
  Ruta internacional: tijd om de internationale toer op te gaan! Verleg je grenzen en ontdek via een waaier aan activiteiten hoe je een product kan importeren en exporteren naar Spanje en Zuid-Amerika. Scoor met je Spaans!

Project III: stage

(26 studiepunten)

Tijd om de theorie om te zetten in praktijk tijdens je afstudeerstages. Bewijs dat je beschikt over de nodige skills om in het werkveld aan de slag te gaan gedurende twee fulltime stages van elk 8 à 9 weken.

Expert classes

6 studiepunten

Expert class 4

(3 studiepunten)

Check het overzicht met alle expert classes.

Expert class 5

(3 studiepunten)

Check het overzicht met alle expert classes.

Dit is het curriculum voor het academiejaar 2018-2019.
Zoek je het curriculum van het lopend jaar? Download het curriculum van het academiejaar 2017-2018.

Studiepunten drukken de studieomvang van elk vak uit: één studiepunt stemt overeen met 25 à 30 uren studie. Gemiddeld heb je 22 contacturen per week. (Een contactuur is een uur dat je op de campus met het opleidingsonderdeel bezig bent.)

Deze lessentabellen zijn ter informatie voor studiekiezers. Om ze overzichtelijk en leesbaar te houden, hebben we sommige vakken gebundeld en benamingen gewijzigd. Ze kunnen afwijken van de actuele lessentabellen en vormen geen rechtsgrond.