Studenten chemie maken afval uit waterzuivering rendabel

Studenten chemie van de Karel de Grote Hogeschool (KdG) en HoGent werkten de voorbije maanden samen aan een onderzoeksproject. Centrale uitdaging: afval uit waterzuivering omzetten in een economisch interessant en bruikbaar product.

“In het slib van afvalwaterzuivering – spuislib – zitten aliginaat-achtigen. Alginaten haalt men nu uit zeewier onder meer voor toepassingen in de medische wereld. Onze studenten onderzochten hoe deze alginaat-achtigen uit slib ook opnieuw nuttig gebruikt kunnen worden”, vertelt Maarten Bartels, onderzoeker aan KdG.

Ze startten met zelf goed spuislib maken en gingen dan op zoek naar de economische meerwaarde van de alginaat-achtigen erin. “Zo onderzochten ze of ze in beton gebruikt kunnen worden of om kleurstoffen uit afvalwater van de textielindustrie te absorberen. Chemie dus waar de wereld beter van wordt”, aldus de onderzoeker. 

Op 18 mei is iedereen welkom op campus Schoonmeersen van de HoGent voor een lezing rond dit thema en de presentatie van het werk van de studenten.

Datum: Vrijdag 18 mei 2018

Locatie: HoGent- campus Schoonmeersen, gebouw B
Het openbaar vervoer is aangewezen. Wie alsnog met de wagen komt, klik hier

Programma:

  • 09. 00 uur: onthaal foyer gebouw B
  • 09. 15 uur: plenaire lezing projectpartner
  • 09. 45 uur: presentaties studenten HoGent en KdG (4 groepen)
  • 11. 15 uur: postersessie + uitreiking posterprijs
  • 12. 45 uur: einde  
Vertel het verder
Dit bericht werd gepubliceerd op 16 mei 2018.