Fadoua Amjoud, laatstejaarsstudente vroedkunde aan KdG en moslima, trekt naar Vlaamse middelbare scholen om seksuele voorlichting te geven en taboes rond seksualiteit te doorbreken.
“Ik gebruik voor de infosessies de cultuursensitieve voorlichtingskoffer van KdG”, vertelt de studente. Een Marokkaanse vroedvrouw die in Brussel bij het expertisecentrum kraamzorg Volle Maan werkt, ontwikkelde de koffer.
“Ik volgde zelf een voorlichtingssessie bij haar samen met Roemeense vrouwen: in een heel huiselijke context en met veel prenten gaf ze traag en duidelijk uitleg.”
In de opleiding vroedkunde leren studenten een voorlichting opzetten voor specifieke doelgroepen. “We starten daarbij met het opbouwen van theoretische bagage en krijgen dan de opdracht zelf een voorlichtingsactiviteit te organiseren.”
Fadoua wil met de voorlichting vooral taboes doorbreken: “In de moslimgemeenschap is er veel taboe rond seksualiteit. Veel jongeren denken bijvoorbeeld dat de Islam anticonceptie verbiedt, maar dat is niet zo. Of ze hebben vragen over het maagdenvlies, ze weten niet dat dat niet altijd bloedt, dat het fragiel is.
Ik merk ook in mijn eigen omgeving dat velen met vragen rondlopen en dat Google niet altijd de beste raadgever is. Die onwetendheid motiveert mij om voorlichtingssessies te blijven geven.
Op secundaire scholen kijken ze altijd even raar op als je met je hoofddoek op zegt dat je het met hen over seksualiteit gaat hebben. Maar dan leg ik rustig alles uit en dan komen ze wat los. Soms doen ze zelfs alsof ze niet geïnteresseerd zijn en dan ontvang ik nadien ineens een mail met vragen. Ik hoop dat nog veel scholen mij uitnodigen, want ik vind het echt belangrijk dat er meer over geweten is en over gesproken wordt.”

Foto van Fadoua Amjoud - ©Claudia Zen Karan