Pilootproject SOS-noodpakket: SOS Starterspakket Basisonderwijs

Navorming Kleuteronderwijs en Lager onderwijs

Na de herfstvakantie starten we in samenwerking met CKSA een SOS-noodpakket voor zij-instromers. Zij-instromers zijn mensen die uit de privésector komen en die voor de klas willen gaan staan. Zij hebben hier echter vaak nog niet het nodige diploma voor. KdG slaat hiervoor de handen in elkaar met het Centraal Katholiek Schoolcomité van Antwerpen (CKSA).

Heb je al een bachelordiploma? Heb je er altijd al van gedroomd om voor de klas te staan? Wil je eens proeven van een job in het basisonderwijs? Dan is dit misschien iets voor jou!

Het pakket bestaat uit drie delen.

 1. Starterskit: een korte oriëntatie op een job in het onderwijs. Wat is jouw motivatie en waar kan je je aan verwachten binnen het onderwijs?
 2. Drie workshops rond de pedagogische basisprincipes.
 3. Coaching op maat: een hulplijn die je het hele schooljaar kan consulteren (1u/week online).

Meer info:

Stuur een mailtje naar sandra.janssens@kdg.be en mieke.clement@kdg.be

Praktisch

 • Waar
  De cursus gaat door in de scholen van CKSA.
 • Prijs

  Deze cursus is gratis. Het is een pilootproject. De cursus wordt volledig betaald door KdG en CKSA en is enkel toegankelijk voor personeelsleden van CKSA.

  Interesse in een job bij CKSA? Stuur een mail naar ingrid.dessoy@cksa.be

 • Meer info over het SOS noodpakket voor je school - scholengroep of scholengemeenschap? Contacteer sandra.janssens@kdg.be of mieke.clement@kdg.be

 • Het pakket vervangt de lerarenopleiding niet. Door dit starterspakket kan je wel aan de slag voor je aan de verkorte opleiding start.

Starten als leraar in het basisonderwijs

Wil je van start gaan als leraar in het basisonderwijs? Dan heb je 3 opties:

 1. Je solliciteert voor een baan in de scholengroep CKSA met een ander (hoger onderwijs)diploma dan leerkracht via ingrid.dessoy@cksa.be.

  Mogelijk kan je meteen aan de slag (of binnen enkele weken/maanden) en ontvang je een salaris als leraar basisonderwijs. Dat kan halftijds of voltijds.

  Omdat je nog zoekende bent en geen onderwijsdiploma hebt, zullen CKSA en Karel de Grote Hogeschool je ondersteunen in je job op de werkvloer. Je krijgt kosteloos een starterskit, enkele inhoudelijke workshops en individuele coaching op maat als begeleiding in je nieuwe job. Dit is het SOS starterspakket.

  Om een vaste benoeming te verwerven in het onderwijs volg je later een verkorte opleiding tot leraar. Dat kan in onze hogeschool. Zie info hieronder.   

 2. Je solliciteert voor een baan in de scholengroep CKSA met een ander (hoger onderwijs) diploma als leerkracht via ingrid.dessoy@cksa.be en start de Flex-opleiding leraar kleuter- of lager onderwijs.

  Indien jij en je school akkoord gaan, kan je instromen in een LIO-traject. Dit kan als je minstens een volledig semester halftijds voor de klas kan staan (een combi van twee scholen/interims is mogelijk). Opgelet: uiterste inschrijfdatum is 28 januari 2022.

  Als Leraar In Opleiding (LIO-student) combineer je halftijds studeren met halftijds werken. Een gedeelte van je opleiding verwerf je op de werkvloer doordat jouw ervaring in je klas kan meetellen voor bepaalde opleidingsonderdelen. De hogeschool begeleidt de LIO-student samen met de werkgever op de werkvloer. LIO is bedoeld als win-win, maar vergt van alle partijen wel een engagement. Je ontvangt een salaris voor halftijds leraar basisonderwijs (en volgt halftijds een betalende opleiding met inhoudelijke input en coaching). Meer info over de Flex-opleiding vind je hieronder.

 3. De (verkorte) Flex-opleiding leraar kleuteronderwijs of lager onderwijs. Dit is een betalende opleiding die je voltijds volgt of spreidt en combineert met werk en/of gezin.

  Deze optie maakt het mogelijk om halftijds te blijven werken in je huidige job (of toch al halftijds te beginnen lesgeven zonder LIO-statuut.

  Afhankelijk van je eerder bepaalde diploma kan je minimaal op 1, 1.5 of 2 jaar je lerarendiploma bij behalen:

  • Je hebt al een diploma hoger onderwijs.

  • Dit traject is minimaal 70 studiepunten en maximaal 105 studiepunten om je diploma leraar kleuteronderwijs te behalen.

  • Verspreid over minimaal 1 jaar (traject I indien je in september start), 1.5 jaar (traject I indien je in semester 2 start, traject II of III indien je in september start) of 2 jaar (traject IV of wie in semester 2 start). Je kan je traject zoveel spreiden als je wil in combinatie met werken en/of gezin.

  • Dit is een praktijkgerichte opleiding waarbij je vanaf het begin stage loopt om de theorie op je werkplek te observeren, verwerken en van daaruit terug kunt koppelen naar de lessen.

  • Je krijgt een minimum aan lessen, met een digitale leeromgeving (Canvas) voor elk vak. Daar vind je alle informatie om zelfstandig aan de slag te kunnen.

  • We zetten sterk in op de zelfsturing, maar niet zonder begeleiding. Voor stage krijg je een leertrajectbegeleider. Hij/zij volgt je nauw op.

  • Werk je al als leerkracht in een kleuterschool, of start je binnenkort? Door deze opleiding met een LIO-contract (leraar in opleiding) te volgen kan je je stages op je eigen werkplek doorlopen.

Meer info over:

Leraar Kleuteronderwijs (verkort flextraject)

Leraar Lager Onderwijs (verkort flextraject)

De kostprijs voor een niet-beursstudent is 247,90 euro + 11, 90 euro per studiepunt.

Opgelet: inschrijven voor bepaalde opleidingsonderdelen kan nog tot 28 januari om te kunnen starten in semester 2.

Online infomoment

Je zit ongetwijfeld met veel vragen. Op dinsdag 30 november om 19u30 organiseren we een online infomoment over de Flex-opleiding. Neem via deze link deel aan de vergadering (via Teams). Geef gerust je vragen al door aan sandra.janssens@kdg.be.

Wens je een flextraject te volgen om te gaan werken in het secundair onderwijs? Lees dan meer over de verkorte educatieve bachelor voor het secundair onderwijs.