Met de puntenwolkmethode kijk je kritisch naar toets- en examenresultaten om er uit te kunnen leren. Zo zie je of de resultaten van een vak logisch samenhangen met het algemeen totaal. De tool zet aan tot reflectie over de kwaliteit van je evaluatie en kan ingezet worden binnen leerlingenbegeleiding.
Onze opleidingen en docenten werken al jaren met succes met deze tool en er zijn al tal van lessons learned.
Aandacht voor het proces van kwaliteitszorg is de belangrijkste voorwaarde om alles uit de tool te halen. In deze navorming leer je over cyclisch en systematisch aan kwaliteit werken en over de puntenwolk.

Programma navorming
Drie vragen staan centraal.
- Waarom zou ik (meer) aandacht besteden aan praktijkonderzoek?
Een visie op praktijkonderzoek/kwaliteitszorg. Voorbeelden uit de klas hoe intuïties ons misleiden en hoe feilbaar ons denken is. En vooral: hoe je door kritisch (en haalbaar) de eigen praktijk te onderzoeken, betere beslissingen neemt. - Hoe onderzoek ik de klas- en schoolpraktijk cyclisch en systematisch?
KdG Hogeschool werkt al langer aan onderwijskwaliteit vanuit de principes die nu in inspectie 2.0 voorop staan (cyclisch en systematisch). Anneleen vertelt over de aanpak van KdG en Stijn vult aan met voorbeelden en geleerde lessen vanuit het secundair onderwijs. Samen presenteren ze drie voorwaarden voor cyclisch, systematisch én haalbaar praktijkonderzoek:- Verlies nooit de bedoeling uit het oog: leidt wat je doet op een duurzame manier tot meer onderwijskwaliteit?
- Zorg voor een helder model en plan van aanpak, gesitueerd binnen je visie op kwaliteitszorg.
- Laat praktijkonderzoek ondersteunen door een kwaliteitsgroep en/of -coördinator.
Je onderzoekt wat je uit deze voorwaarden kan leren voor je eigen praktijk en wisselt uit met collega's.
Verschillende tools worden voorgesteld, waaronder de classificatie van examenresultaten, een tool die binnen KdG ontwikkeld werd om kritisch naar examenresultaten te kijken. Deze tool werd vertaald naar secundair onderwijs en is direct bruikbaar.
- Hoe formuleer ik een goede (onderzoeks)vraag?
Het is frustrerend om na een praktijkonderzoek te beseffen dat je de verkeerde vragen beantwoord hebt. Helaas gebeurt het vaak. Voorkom deze frustratie door voldoende aandacht te besteden aan het stellen van de juiste (onderzoeks)vragen. Je krijgt een kader voor het stellen van goede vragen en oefent dit voor een casus in je eigen school.
Praktisch
Deze navorming wordt gegeven aan het Stedelijk Onderwijs Antwerpen en het Centrum voor Andragogiek.
Je kunt je voor een aantal van onze vormingen individueel inschrijven via een open aanbod:
Interesse? Formule op maat van jouw school?
Dat kan! Voor meer info stuur een mailtje naar stijn.vanhoof@kdg.be of anneleen.pauwels@kdg.be