Rechtspraktijk (flextraject)

Afstudeerrichting van de professionele bachelor Bedrijfsmanagement

  • Je hebt al een bachelor- of masterdiploma en wil nu focussen op een brede juridische opleiding die inzet op kennis en praktijk.
  • Dit flextraject is een compacte opleiding van maximaal 90 studiepunten.
  • Je kiest zelf of je dit  programma volgt in 2, 3 of 4 jaar
  • Praktijklessen op de campus combineer je met theorie in zelfstudie en online.
  • Meer dan één derde van je programma kies je zelf: een groot pakket keuzevakken en een afstudeertraject in Business, Justitie & Welzijn, Publiek Management of Vastgoed & Vermogen.
  • Recht en meertalige communicatie vormen de hoofdmoot, maar je kan er ook management en ICT aan toevoegen.
  • Je mag rekenen op persoonlijke begeleiding: bij de samenstelling van je programma en voor vragen tussendoor.
  • Jobzekerheid? Absoluut! Vastgoed, banken, milieu, gezondheidszorg, notariaat, gevangenis, rechtbank, bedrijven …, juridische vraagstukken zijn er echt overal.

Heb je nog geen bachelor- of masterdiploma? Dan kan je inschrijven voor de driejarige bacheloropleiding Rechtspraktijk.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Extra bachelor in 2, 3 of 4 jaar tijd

  • Je volgt een verkort bachelorprogramma van maximaal 90 studiepunten.
  • In 2, 3 of 4 jaar tijd ben je een professionele bachelor in de Rechtspraktijk.
  • Vrijstellingen? Stel je vraag. Misschien studeer jij al af op anderhalf jaar!
  • Nog nooit recht gehad? Geen nood. Je start met een stoomcursus Bronnen(onderzoek) en Beginselen van het recht. Zo leg je ineens een stevige basis voor de rest van je opleiding.
  • Juridische knowhow en meertalige communicatievaardigheden staan met stip op het programma.
  • Als je dat wil, voeg je daar nog management en ICT aan toe.
  • Eén derde van je programma stel je zelf samen: 
    • Je kiest 15 studiepunten uit een resem keuzevakken
    • Je specialiseert je in je favoriete sector via het afstudeertraject van 22 studiepunten: laat je helemaal onderdompelen in de wereld van Business, Justitie & Welzijn, Publiek Management of Vastgoed & Vermogen.  

On campus en online

Praktijklessen op de campus combineer je met theorie in zelfstudie en online.

Coaching

Reken op persoonlijke begeleiding bij het samenstellen van je programma én een leercoach bij wie je gedurende de hele opleiding terechtkan.

Inhoud en studiepunten

  • Het flextraject combineert basisvakken met een vrije keuze uit eerste-, tweede- en derdejaarsvakken van het reguliere programma.
  • Hieronder vind je het programma in 2 jaar tijd, met beschrijving van alle vakken.
  • Je kan ook het programma in 3 jaar of het programma in 4 jaar bekijken.

Eerste jaar

Basis
39 studiepunten
Bronnen(onderzoek) en beginselen van het recht
(
8 studiepunten, een stoomcursus speciaal voor flex
)

In dit speciaal voor flex-studenten ontwikkelde vak krijg je alle tools in handen om snel te kunnen inpikken in de vakken van het tweede jaar. Workshops op de campus worden afgewisseld met online theorielessen of delen die je op je eigen tempo verwerkt.

Je maakt kennis met de basisbegrippen van het recht én gaat meteen ook praktisch aan de slag. Wie bepaalt de regels in dit land? En waar kan je die regels terugvinden? Wij geven je een probleem. Jij zoekt de beste oplossing. Je leert spelen met wetboeken, databanken en rechtsliteratuur. Tot je elke redenering weet terug te vinden...

Verbintenissenrecht
(
4 studiepunten uit jaar 1
)

Je rijdt met de auto van je vader tegen de garagepoort van je buren: wie zal dat betalen? Je tekent een gsm-abonnement op straat: kan je je nog bedenken? De kat van de buren eet je goudvis op: heb je recht op een schadevergoeding? Alles over rechten, plichten en aansprakelijkheid leer je in verbintenissenrecht.

Ondernemingsrecht
(
4 studiepunten uit jaar 2
)

Je bestudeert de vennootschap van A tot Z: oprichten, managen, beëindigen. Je kent de wet, en vertaalt die naar de praktijk. Zo kan je misschien ook zélf ondernemer worden.

Burgerlijk procesrecht en strafprocesrecht
(
4 studiepunten uit jaar 2
)

Gelijk hebben is niet altijd hetzelfde als gelijk krijgen in de rechtbank. Je leert hoe een proces verloopt, wie de hoofdrolspelers zijn in de procedure en welke instrumenten je hebt om de rechter te overtuigen.

Administratief recht
(
4 studiepunten uit jaar 2
)

Wie bepaalt de spelregels voor de overheid en wie bewaakt ze? Hoe teken je protest aan tegen de vergunning voor een windmolen in je gemeente? Wat doet de Raad van State? Waarvoor kan je een GASboete krijgen? En hoe vecht je die aan? Het bestuursrecht heeft meer invloed op je dagelijks leven dan je zou denken.

Bijzondere overeenkomsten
(
4 studiepunten uit jaar 2
)

Kopen, huren, bouwen? Je bestudeert tal van overeenkomsten, ook minder voor de hand liggende zoals bewaargeving of lening. Je leert concreet juridisch advies geven aan fictieve cliënten.

Legal English
(
4 studiepunten uit jaar 2
)

Een brief schrijven naar een advocaat of een memo voor je collega’s? In English? Dat heb je al gauw in de vingers!

Je favoriete rechtstak heeft nu ook in het Engels geen geheimen meer. En met een stevige portie internationale actualiteit erbij weet je met zelfvertrouwen je rol op te nemen in een geglobaliseerde wereld.

Le français juridique
(
4 studiepunten uit jaar 2
)

We stomen je klaar voor het werkveld. Alles wat je tot nu toe geleerd hebt, leer je nu ook uitdrukken in de tweede landstaal, zowel mondeling als schriftelijk. Inclusief efficiënt telefoneren en vergaderen.

Paralegal in de praktijk
(
3 studiepunten uit jaar 2
)

Lexperience days (1 studiepunt)

Twaalf bedrijfsbezoeken in twaalf weken. Elke week bezoek je een ander juridisch werkveld. Professionals tonen je wat ze elke dag doen en vertellen je welke jobs er voor jou in het verschiet liggen in hun sector. 

Oriëntatiestage (2 studiepunten)

 Hoe gaat het er nu echt aan toe op een griffie van een gevangenis of rechtbank, in een vastgoedkantoor, bij een gerechtsdeurwaarder, in een notariskantoor, in een bedrijf, of bij de overheid? Je kiest zelf welke sector je aanspreekt en wordt een week lang ondergedompeld in het échte werkleven. 

Je kiest zelf welke sectoren je aanspreken: je wordt ondergedompeld in het échte werkleven, naast en mét de juridische professional.

Juridische en communicatieve vaardigheden
14 studiepunten
Juridisch bronnenonderzoek
(
14 studiepunten
)

Wij geven je een probleem. Jij zoekt de beste oplossing. Je leert spelen met wetboeken, databanken en rechtsliteratuur. Tot je elke redenering weet terug te vinden.

Keuzevakken te volgen in jaar 1 en/of 2
15 studiepunten
Fiscaal recht
(
3 studiepunten uit jaar 2
)

Binnen het vak fiscaal recht zijn ‘de belastingen’ de rode draad. Welke types belastbare inkomsten bestaan er? Welke veranderingen kent ons belastinglandschap? Je bestudeert de vennootschapsbelasting, de personenbelasting, de btw … Vanaf nu kan jij vlot meepraten over fiscale maatregelen en vul je zelf jouw belastingaangifte in.

Personen- en familierecht
(
4 studiepunten uit jaar 1
)

Je bestudeert het recht van de wieg tot het graf: wat zijn je rechten en plichten als minderjarige, als partner, als ouder …? Hoe gaat het recht om met belangrijke aspecten van je persoonlijkheid zoals je naam, je geslacht of je nationaliteit? En hoe krijg je je plaats in een familie: welke samenlevingsvormen zijn mogelijk? Hoe verloopt een adoptie? En wat als je relatie spaak loopt?

Sociaal recht
(
4 studiepunten uit jaar 2
)

Je maakt kennis met de spelregels van de arbeidsovereenkomsten, het sociaal overleg en de sociale zekerheid: wat zijn de rechten en plichten van werknemers en werkgevers? Hoe ziet een arbeidscontract eruit? Hoeveel kan of moet je verdienen? Wat is een CAO? En wat doet de vakbond?

Dit vak bestaat uit:

  • Arbeidsrecht (2 studiepunten)
  • Sociaalzekerheidsrecht (2 studiepunten)
Staatsrecht
(
3 studiepunten uit jaar 1
)

Wij leven in een representatieve en parlementaire democratie. Wat betekent dat nu eigenlijk? Je verdiept je in de Belgische staatsstructuur, van federaal parlement tot gemeentebestuur. Ook jouw rechten en vrijheden als burger komen aan bod, met de Belgische grondwet als leidraad.

Strafrecht
(
4 studiepunten uit jaar 1
)

Je pluist het strafwetboek uit: wat is strafbaar in België en wat niet? Welke straffen bestaan er? En hoe bepaalt de rechter de precieze straf? Je analyseert strafzaken vanuit alle perspectieven: dat van de verdachte, het slachtoffer én het openbaar ministerie.

Goederenrecht
(
4 studiepunten uit jaar 1
)

Je ontrafelt de wirwar aan zakelijke rechten zoals vruchtgebruik, eigendom … Wie heeft waarop recht, en waarom?

Mag ik met mijn eigendom doen wat ik wil? De lift in mijn appartementsgebouw is kapot: moet ik meebetalen voor de herstelling als ik op het gelijkvloers woon? De haan van mijn buren kraait mij altijd veel te vroeg wakker; wat kan ik daartegen doen? Je maakt ook kennis met de technieken om je vermogen te beschermen tegen wanbetalers.

Relatievermogensrecht
(
3 studiepunten uit jaar 2
)

Je ontdekt wie er, behalve jijzelf, nog recht heeft op jouw persoonlijke vermogen. Naar wie gaat jouw geld als jij overlijdt? Naar je partner, je kind(eren), andere familieleden? Kan je alles weggeven? Hoe ziet een testament eruit? En wat als er geen testament is?

Of wat gebeurt er met jouw geld als je trouwt of gaat samenwonen? Sluit je best een huwelijkscontract of vertrouw je erop dat de wet alles goed geregeld heeft?

Boekhoudrecht
(
6 studiepunten uit jaar 2
)

Hoe start je een onderneming? Welk type van onderneming kies je? Wat zijn de boekhoudkundige verplichtingen? En hoe lees je een jaarrekening?

ICT voor de paralegal (2)
(
3 studiepunten uit jaar 2
)

Je leert de ins en outs van Excel. Je ontdekt hoe je deze tool optimaal kan inzetten in een juridische context.

Ethiek en recht
(
3 studiepunten uit jaar 3
)

Vakbeschrijving nog niet beschikbaar.

ICT voor de paralegal (3)
(
3 studiepunten uit jaar 3
)

Je leert de do's-and-don'ts van sociale media kennen. Je stelt mailings op vanuit verschillende MS Office programma's, je krijgt de basis van computerbeheer en -beveiliging onder de knie en je verdiept je nóg verder in Excel.

Tweede jaar

Je kiest één van de vier afstudeertrajecten: Business, Justitie & Welzijn, Publiek Management of Vastgoed & Vermogen.

Afstudeertraject
22 studiepunten
Afstudeertraject Business
(
22 studiepunten
)
  • Ondernemen (6 studiepunten)
  • Fiscale en sociale topics (6 studiepunten)
  • Bank en verzekeringen (6 studiepunten)
  • Nederlandse communicatie (4 studiepunten)

Je kan één vak van 6 studiepunten ruilen voor een trajectvak op maat: doe een voorstel en we bekijken hoe we jouw plan kunnen realiseren.

Afstudeertraject Justitie & Welzijn
(
22 studiepunten
)
  • Burgerlijk proces- en executierecht (6 studiepunten)
  • Strafprocesrecht en criminologie (6 studiepunten)
  • Gezondheidsrecht (6 studiepunten)
  • Nederlandse communicatie (4 studiepunten)

Je kan één vak van 6 studiepunten ruilen voor een trajectvak op maat: doe een voorstel en we bekijken hoe we jouw plan kunnen realiseren.

Afstudeertraject Publiek Management
(
22 studiepunten
)
  • Burger en bestuur (6 studiepunten)
  • Politiek (6 studiepunten)
  • Omgevingsrecht (6 studiepunten)
  • Nederlandse communicatie (4 studiepunten)

Je kan één vak van 6 studiepunten ruilen voor een trajectvak op maat: doe een voorstel en we bekijken hoe we jouw plan kunnen realiseren.

Afstudeertraject Vastgoed & Vermogen
(
22 studiepunten
)
  • Vastgoed (6 studiepunten)
  • Successie- en vermogensplanning (6 studiepunten)
  • Fiscale en sociale topics (6 studiepunten)
  • Nederlandse communicatie (4 studiepunten)

Je kan één vak van 6 studiepunten ruilen voor een trajectvak op maat: doe een voorstel en we bekijken hoe we jouw plan kunnen realiseren.

Studiepunten drukken de studieomvang van elk vak uit: één studiepunt stemt overeen met 25 à 30 uren studie. Gemiddeld heb je 22 contacturen per week. (Een contactuur is een uur dat je op de campus met het opleidingsonderdeel bezig bent.)

Deze lessentabellen zijn ter informatie voor studiekiezers. Om ze overzichtelijk en leesbaar te houden, hebben we sommige vakken gebundeld en benamingen gewijzigd. Ze kunnen afwijken van de actuele lessentabellen en vormen geen rechtsgrond.

Remote video URL

Wanneer heb je les?

  • Je start midden september.
  • Later inspringen kan tot februari: je volgt dan een aangepast en langer traject.
  • Eén academiejaar telt 4 periodes: je spreidt je studielast en krijgt regelmatig feedback over je resultaten, vorderingen en werkpunten.

Bekijk de jaarindeling

Recht naar de essentie

Je krijgt de kernvakken van Rechtspraktijk aangevuld met je keuzevakken. Deze verkorte route geeft je alle tools die je nodig hebt om als succesvolle paralegal aan de slag te gaan.

Focus op de praktijk

We voeden je met een stevig kennisfundament, en zetten in op je kritisch en analytisch vermogen.

  • De theorie toets je voortdurend aan de praktijk.
  • Real life cases en practica leren je hoe een proces verloopt, hoe je een waterdicht contract opstelt of hoe je een onderneming opstart.
  • De sector verken je van binnenuit, met een oriëntatiestage, verschillende bedrijfsbezoeken en een afstudeertraject.
Rechtspraktijk flextraject Livia

“Ik zocht een kort programma dat aansloot op mijn diploma Sociaal Werk. Ik vond vooral de praktische opdrachten en de ondersteuning van de docenten een meerwaarde”.
Livia Vandecasteele, afgestudeerd in 2018, is nu bemiddelaar bij VDAB

 

Rechtspraktijk flextraject Laura

“Na het behalen van mijn bachelor Orthopedagogie had ik al snel een tweede bachelor op zak waardoor ik in de juridische sector aan de slag kon gaan. Dankzij het flextraject is het nooit te laat voor verandering!”
Laura Croes, afgestudeerd in 2016, is notarieel medewerker

 

De wil van de docenten om ons alle kansen te bieden om het gebrek aan voorkennis op te vangen en een programma op te stellen dat ons de meest aangename studieomgeving bood, zijn een absolute troef van het flextraject.
Liesbet Hofman, afgestudeerd in 2012, studeerde eerst Office Management, is nu jurist

Kies je afstudeertraject

Verdiep je in de sector die je het meeste ligt:

  • Business
  • Justitie & Welzijn
  • Publiek Management
  • Vastgoed & Vermogen
Remote video URL

Tweerichtingsverkeer

Geven en nemen, actie en reactie. Tijdens de lessen is er sowieso veel ruimte voor wisselwerking, maar ook daarbuiten. Je ontmoet professionals. Je werkt samen met andere studenten en experts uit verschillende juridische sectoren. Je bouwt een goede relatie op met docenten en studiebegeleiders. Je staat er dus niet alleen voor.

Remote video URL

En nu jij.

Wat heb je nodig?

Je hebt een recente laptop nodig om te noteren, projecten uit te werken, examens af te leggen, te communiceren ...

  • Minimumvereisten: processor: i5 / Ryzen 5, RAM: 8GB, opslagcapaciteit: 256GB, Wifi: toestel met 'A'-vermelding (bv. Wifi A, Wireless A, Wifi AC, Wireless AC) en webcam.
  • Je kan je Mac gebruiken, maar soms zal je een kleine omweg moeten nemen om hetzelfde resultaat als je medestudenten te behalen.
  • Je kan geen Chromebook of Linux gebruiken (ondersteunt MS Office niet meer).
  • Je hoeft zelf geen software aan te schaffen. Alles wat je tijdens je opleiding nodig hebt, krijg je gratis van ons (Word, Excel …).

Voor wie?

Je profiel

  • Je bent nuchter en pragmatisch, en je hebt een groot rechtvaardigheidsgevoel.
  • Je weet van aanpakken, alleen en in teamverband.
  • Kritisch, nauwgezet, taalgevoelig: check!
  • Je bent niet op je mondje gevallen: je hebt veel te vertellen en je kan het nog eens goed onder woorden brengen ook.
  • De wet een doolhof? Jou schrikken ze zo makkelijk nog niet af. Je bent een onvermoeibare doordouwer. Want jij weet: de aanhouder wint.

Voorwaarden

Je hebt al een bachelor- of masterdiploma.

Waar heb je les?

Campus Groenplaats

Campus Groenplaats is je hoofdcampus, al kan het zijn dat je af en toe ook les hebt op campus Stadswaag of campus Pothoek.

  • Centrale ligging in hartje Antwerpen
  • Vlot bereikbaar met trein, tram, bus, fiets, step ...
  • Winkels, terrasjes, koffiebars ... naast de deur
  • Studieruimte met zicht op de kathedraal
  • Dalton is de campushond van campus Groenplaats

Locatie
Nationalestraat 5
2000 ANTWERPEN

+32 3 613 16 00
info.mit@kdg.be

Meer info

Remote video URL

Na je studie

Aan het werk

  • Degelijke juridische basiskennis én een pak praktijkervaring, dat is jobzekerheid troef!
  • Als paralegal vind je vlotjes de weg naar advocatenbureaus, het notariaat, de gerechtsdeurwaarder, gevangenis & politie …
  • Ook de bedrijfswereld kan je een  cruciale schakel worden: banken, verzekeringen, vastgoed …, of de juridische dienst van om het even welke onderneming.
  • Of zie je voor jezelf een job weggelegd bij een Europese instelling, een milieuorganisatie, de vakbond, de overheid, in de gezondheidszorg of de sociale sector? Juridische vraagstukken zijn er echt overal!

Verder studeren

  • Via een schakelprogramma stroom je vlot door naar een master Rechten, Handelswetenschappen, Organisatie & Management of Toegepaste Economische Wetenschappen.

  • Extra bachelor? Je kan in één jaar tijd nog een diploma Bedrijfsmanagement (in een andere afstudeerrichting) of een diploma Sociaal Werk (afstudeerrichting Sociaal-Juridische Dienstverlening) behalen.

Remote video URL

Alumnus Christophe Demeulemeester is erkend vastgoedmakelaar.

Remote video URL

Alumnus Nancy Van den Ouwelant is notarieel medewerker.

94 %

93,94 % van de afgestudeerden heeft binnen de twee maanden werk.

Flexibel studeren

Vrijstellingen

Misschien heb je in je vorige opleiding voor bepaalde vakken al credits verdiend? Dan kom je waarschijnlijk in aanmerking voor vrijstellingen.

Check hoe je vrijstellingen aanvraagt voor deze opleiding

Je studie combineren met werk, gezin …

Studeren en werken? Studeren en bepaalde sociale omstandigheden? Stel je vragen aan an-katrien.vanrensbergen@kdg.be.

Meer weten?

Kom naar een infodag

  • Vragen over de combinatie studie-werk-gezin?
  • Nog niet 100 % zeker welke opleiding bij jou past?
  • Stel je vragen aan de docenten en hoor uit eerste hand hoe het is om bij te studeren aan KdG.

 

Download of bestel een brochure

Om alle details nog eens rustig door te nemen: download of bestel een brochure.

 

Contacteer de opleiding

Neem contact op met an-katrien.vanrensbergen@kdg.be of +32 3 613 16 73

Inschrijven

Inschrijven voor volgend academiejaar 2024-2025

STAP 1: start je inschrijving

  • Duurt maar 1 minuutje en is nog volledig vrijblijvend.
  • Je ontvangt eind juni 2024 een uitnodiging om je inschrijving af te ronden.
  • Hou je brievenbus in de gaten voor een kleine verrassing.

Ja, ik start mijn inschrijving voor 2024-2025

STAP 2: rond je inschrijving af

Eind juni 2024 sturen we je een mail met de uitnodiging om je inschrijving af te ronden, online of op de campus:

  • Als je je online inschrijft, betaal je meteen een voorschot. De resterende studiekosten betaal je later via factuur.
  • Bij inschrijving op de campus betaal je meteen alle studiekosten, of je kiest voor gespreide betaling.

STAP 3: start met je opleiding

  • Startdagen mogelijk vanaf 9 september 2024.
  • Lessen beginnen vanaf 16 september 2024.
  • Meer info over de onthaaldag, startdagen, boekenverkoop ... krijg je als je ingeschreven bent.

Meer info

Inschrijven voor huidig academiejaar 2023-2024

  • De meeste opleidingen starten in september, maar vaak kan je ook later in het academiejaar nog starten.
  • Afhankelijk van wanneer je start, kan je meer of minder vakken volgen.
  • Na inschrijving krijg je via mail de contactgegevens van een KdG-medewerker om je persoonlijk studieprogramma samen te stellen.

Nog inschrijven voor 2023-2024

Voor bedrijven en organisaties

  • Op zoek naar een stagiair voor een oriëntatiestage als opstap naar een praktijkstage van 9 weken? 
  • Met ons samenwerken in praktijkvakken? Je bedrijf voorstellen op onze jaarlijkse 'lexperience days'? Andere vormen van samenwerking?

Stuur een mailtje naar an-katrien.vanrensbergen@kdg.be.​

Onze studenten en medewerkers zijn vaak experts in hun vakgebied. En ze delen graag hun kennis met bedrijven en organisaties.

  • Een vorming op maat?
  • Begeleiding bij jouw innovatief project?

Maak gebruik van onze expertise.

Waarom KdG?

  • Coaching
    We begeleiden je van student tot professional, moedigen je aan om het verschil te maken.

  • Real life
    We mixen theorie en praktijk. Je leert een vak en een job.

  • Stevig diploma
    Onze oud-studenten zijn graag geziene sollicitanten en slimme ondernemers.

  • Grensverleggende innovatie en experiment
    We creëren, bouwen verder op het bestaande, doen je over muren kijken.

  • Open huis
    Iedereen is welkom.

Meer redenen om voor KdG te kiezen

Kwaliteitsvol onderwijs

  • KdG streeft topkwaliteit na.
  • We gaan voor duurzame ontwikkeling: van studenten, medewerkers en samenleving. Om telkens weer het beste uit iedereen te halen en de samenleving vorm te geven en te dragen.
  • Kwaliteitszorg is het geheel van middelen en systemen dat we inzetten om dat doel te bereiken.

Lees meer over kwaliteitsvol onderwijs op KdG
Bekijk de beknopte rapporten 'opleidingskwaliteit' per opleiding