In spin. Ouders, kunsteducatie en onverwachte locaties in de buitenschoolse opvang

Studiedag op vrijdag 20 oktober 2017 in Antwerpen

We stellen de resultaten voor van drie praktijkgerichte onderzoeksprojecten in de buitenschoolse opvang:

 • Hop up 
  De foyer van een kunstencentrum, de kantine van een voetbalclub, de turnzaal van een school, … Hop Up tovert ruimtes in een mum van tijd om tot uitdagende speelomgevingen waar kinderen zich thuis en geborgen voelen. Hop Up maakt samenwerking mogelijk tussen organisaties voor kinderopvang, onderwijs, sport en vrije tijd van kinderen.
  Hop Up is een project van SPK vzw/KIKO. Hop Up komt tot stand met steun van de Provincie Antwerpen en in samenwerking met de U.A., faculteit ontwerpwetenschappen.
 • Kubuki
  In Kubuki zochten begeleiders en onderzoekers naar manieren waarop kunsteducatie de buitenschoolse kinderopvang kan versterken. Hoe kunnen kunsteducatieve organisaties hun aanbod afstemmen op de buitenschoolse opvang? Welke ondersteuning kunnen begeleiders uit de buitenschoolse kinderopvang gebruiken om kinderen succesvol te begeleiden bij een kunsteducatief aanbod?
  Kubuki is een actie-onderzoek van het Expertisecentrum Pedagogische Ondersteuning in Kinderopvang en School en de opleiding Kunst- en Cultuurbemiddeling van de Karel de Grote Hogeschool, in samenwerking met Kunst in Zicht, Het Paleis en C-Mine.
 • Spreekkansen
  Hoe kunnen ouders en buitenschoolse opvang elkaar versterken? Twee onderzoekers en een pedagogisch ondersteuner zochten samen met de teams van Kinderclub Oevel en BKO Boom naar manieren die begeleiders en ouders appreciëren. Ze gingen daarvoor ook te rade bij binnen- en buitenlandse inspiratiebronnen.
  Spreekkansen is een praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek (PWO) van het Expertisecentrum Pedagogische Ondersteuning in Kinderopvang en school van de Karel de Grote Hogeschool.

Doelgroep

Voor iedereen die werkt in de sector van de opvang en de vrije tijd van schoolgaande kinderen.

Programma

 • 09.30 - 10.00 u.: Onthaal en registratie
 • 10.00 - 10.15 u.: Verwelkoming door Dietlinde Willockx (KdG) en Peter Bellens (Provincie Antwerpen)
 • 10.15 - 11.00 u.: Plenaire voorstelling van de drie projecten: Spreekkansen, Hop up en Kubuki
 • 11.00 - 11.30 u.: Pauze
 • 11.30 - 13.00 u.: Keuzesessie 1
 • 13.00 - 14.00 u.: Lunch
 • 14.00 - 15.30 u.: Keuzesessie 2
 • 15.30 u.: Receptie met voorstelling van de projecten

Keuzesessies

Kubuki: infosessie

(max 60 deelnemers)

De kunsteducatieve sector en buitenschoolse opvang zoeken elkaar met veel goesting op. Tegelijk is het niet evident om kunsteducatie te integreren in de context van vrij spel. Hoe kun je de samenwerking tussen opvang en kunsteducatie vruchtbaar maken? We delen ervaringen uit drie proeftuinen en geven enkele handvatten mee.

Kubuki: rondetafelgesprek

(max 12 deelnemers)

We gaan in gesprek over de schat aan mogelijkheden die een samenwerking tussen kunsteducatieve partners en de buitenschoolse kinderopvang biedt. Startpunt is een concreet voorbeeld van zo’n experimentele samenwerking. Op basis van filmfragmenten en getuigenissen van begeleiders geven we jullie graag een inkijk in de fijne resultaten maar ook in de inspanningen die een samenwerking vraagt. Hierover willen we enthousiast én eerlijk met jou over in gesprek gaan. Onze hoop? Dat je buiten wandelt met tonnen vol goesting en realiteitszin.

Spreekkansen III: infosessie

(max 60 deelnemers)

Je wil werken aan ouderbetrokkenheid in je opvangorganisatie maar weet niet goed hoe te beginnen? Je vraagt je af hoe andere organisaties hun contacten met ouders aanpakken en welke manieren succesvol zijn? In deze sessie stellen we op basis van resultaten van het onderzoek en materialen die we maakten (filmpjes, fiches met methodieken) voor hoe coördinatoren en pedagogisch ondersteuners samen met hun team stappen kunnen zetten om de band met ouders te versterken.

Spreekkansen III: workshop

(max 20 deelnemers)

In deze interactieve sessie getuigen begeleiders hoe hun kijk op ouders veranderd is tijdens het project. Samen met onze pedagogisch ondersteuner stellen de begeleiders voor welke acties ze ondernomen hebben en hoe ze de acties ervaren hebben. Deelnemers zullen ook zelf enkele methodieken kunnen uitproberen.

Hop Up: infosessie 

(max 60 deelnemers)

Hoe kan je als organisator of beleidsmaker meer ruimte maken voor kwalitatieve opvang en vrije tijd van schoolgaande kinderen wanneer personeel, middelen en infrastructuur beperkt zijn? In deze sessie ontdek je de mogelijkheden en oplossingen die Hop Up jouw organisatie te bieden heeft. Als modulaire speelinfrastructuur is Hop Up immers gemakkelijk op en af te breken en te verplaatsen en opent het mogelijkheden naar gedeeld  en flexibel ruimtegebruik (bijvoorbeeld in scholen) en samenwerking.  Bovendien stimuleert Hop Up de autonomie en creativiteit  in het vrije spel van kinderen en traint het begeleiders om die aspecten te stimuleren.

Hop Up: workshop

(max 15 deelnemers)

In deze workshop ga je actief aan de slag met de speelmodules en spelmaterialen van Hop Up.  Je ontdekt hoe je met Hop Up een lege ruimte in een mum van tijd kan omtoveren in een uitdagende speelomgeving waar kinderen volop kunnen spelen, beleven, ontdekken en onderzoeken. Evengoed kan je met Hop Up in diezelfde ruimte rust en geborgenheid creëren. Samen verzinnen we originele spelimpulsen en staan we stil bij de speelwaarde van Hop Up.

Praktische info

 • Wanneer? Vrijdag 20 oktober van 9.30 tot 15.30 u. met aansluitend receptie
 • Waar? Karel de Grote Hogeschool, Campus Zuid, Brusselstraat 45, 2018 Antwerpen.

Prijs

Deelnameprijs voor deze studiedag bedraagt 40 euro incl. catering.

Gelieve de deelnameprijs binnen 2 weken na inschrijving over te schrijven op volgend rekeningnummer:

 • BIC KREDBEBB 
 • IBAN BE69 4029 2500 0178
 • T.a.v. Karel De Grote Hogeschool, Brusselstraat 45, B-2018 Antwerpen, met vermelding van ´Studiedag In Spin + voornaam en achternaam deelnemer`

Indien je de optie factuur aanduidt, zal je de factuur na afloop van het event ontvangen.

Na het insturen van het invulformulier beschouwen wij de inschrijving als geldig.

Nog vragen?