Hoogopgeleide vluchtelingen werken samen met docenten Karel de Grote Hogeschool

Docenten in ons traject Multimedia Technology werken samen met het opvangcentrum voor asielzoekers in Kapellen. Samen met de begeleiders van het opvangcentrum selecteerden de docenten negen hoogopgeleide asielzoekers.

“We nodigden hen uit voor een rondleiding en een gastles op onze campus in Hoboken”, vertelt Ben De Vleeschauwer, coördinerend docent. “Door ze te erkennen als hoogopgeleiden geven we ze een stukje van hun eigenwaarde terug. We boden hen een platform om hun kennis en expertise in onze sector te delen.”

De docenten multimedia gaven samen met de vluchtelingen een workshop voor kinderen en jongeren in het opvangcentrum en de vluchtelingen werkten mee aan een Repair Café op campus Hoboken. “Tijdens de workshop werkten we met water, fruit, aluminium en alles wat er voorhanden is om elektriciteit te geleiden”, vult de docent aan. “Met deze ingrediënten maakten we interactief fruit, touch interface-potloodtekeningen en Djembe’s van enkele glazen water. En op het Repair Café werkten we met een gastdocent uit Irak samen om defecte laptops weer aan de praat te krijgen. Eindbalans was 1 herstelde laptop, 2 herstelde MacBookschermen en 1 gereanimeerde X-Box.”

“We doen kleinschalig voort”, besluit De Vleeschauwer. “De resultaten en de arbeidsvreugde die deze initiatieven opleveren, stimuleren ons om de samenwerking verder te zetten.”