Koningin bezoekt tentoonstelling Antwerpse kunststudenten in China

Tijdens het zevendaagse Staatsbezoek van Koning Philippe en Koningin Mathilde aan China van 21 tot 28 juni, bezoekt Hare Majesteit de Koningin op 22 juni de tentoonstelling ‘Daybreak’. De expo toont werk van 45 pas afgestudeerde kunstenaars van Sint Lucas Antwerpen (kunstendepartement aan de Karel de Grote-Hogeschool), Nottingham University College of Art & Design (Verenigd Koninkrijk), Willem de Kooning Academie, Rotterdam en Hubei University of Art, Wuhan, China.

Sint Lucas Antwerpen werkte deze de tentoonstelling uit en met steun van de Vlaamse Gemeenschap en de Belgische Ambassade in China kan ze nu gepresenteerd worden in het Hubei Museum of Art in Wuhan, China.

De expo loopt nog tot 24 juni en toont werk van 30 Europese jonge kunstenaars en designers in combinatie met het werk van 15 Chinese leeftijdsgenoten. Kurt Vanbelleghem, curator aan Sint Lucas Antwerpen, werkte voor dit project samen met de Chinese curator Sui Qun, die de Chinese werken selecteerde.

“De tentoonstelling focust op de experimentele, multidisciplinaire en unieke aanpak van de jonge kunstenaars”, duidt Kurt Vanbelleghem. “Hoewel ze verschillen in onderwijsachtergrond, stijl, artistieke ideologie en wereldbeeld, uiten ze allemaal een universele nood aan artistieke expressie.”

Deze internationale samenwerking is van groot belang voor de hogeschool en haar studenten. “Ze lanceert hen op een internationaal platform en activeert hen in hun identiteit als kunstenaars. Hun eindwerk is dankzij deze expo niet hun laatste ‘schoolwerk’, maar maakt het meteen ook hun eerste werk als professionele kunstenaar of designer. Daarnaast is ‘Daybreak’ voor de Chinese studenten een unieke kans om werk te zien van hun leeftijdsgenoten.” Aldus de curator.  

Vier van de net afgestudeerden krijgen ook de gelegenheid zelf hun werk voor te stellen aan de Koningin en reizen voor aanvang van het Staatsbezoek naar China. Voor velen van de jonge artiesten een première.

 

Deelnemende kunstenaars:

Van Sint Lucas Antwerpen:
An Onghena, Charlotte Van de Velde, Elies Thijs, Eline Willemarck, Jasper Thys, Mitja Van Hese, Octave Vandeweghe, Sandra Buyck, Saskia Van der Gucht en Sofie Vrolix.

An Onghena, Sofie Vrolix, Elies Thijs en Sandra Buyck zijn ook aanwezig in China tijdens het bezoek van de koningin

Van Nottingham Trent University College of Art & Design, Verenigd Koninkrijk:

Abigail Hubbard, Aimee Bollu, Caroline McDougall, Christopher Smith, Eleanor Coleman, Gabrielle Lam, James Politano, Rebecca Chetter, Sabira Silcock en Wain Marriott.

Van de Willem de Kooning Academy, Rotterdam, Nederland:
Kazuma Eekman, Rose van Ginneken, Georgie Louise Harris, Viviane Leezer, Stacii Samadin, Marja De Snoo-Tuijnder, Marissa Splinter, Claudia Terreehorst, Iris Veentjer en Sanne Visser.

Van het Hubei Institute of Fine Arts, Wuhan, China:
Sun Jiangshu, Li Lei, Cai Peng & Tao Tao, Sha Lina, Tan Yi, Wang Xiaoxin, Zhou Gang, Wang Zhangtao, Zhan Rui, Xie Qi, Chen Ruyqy, Wiei Yuan en Lu Chang Bu.

 

Over Sint Lucas Antwerpen

Sint Lucas Antwerpen bevindt zich in een historisch en cultureel rijke omgeving. Wij bieden hoger kunstonderwijs aan in drie verschillende domeinen - grafische vormgeving, beeldende kunst en juweelontwerp, op bachelor- en masterniveau. We organiseren ook een eenjarige master-na-masteropleiding in onderzoek in kunst & design.

Locatie: Hubei Museum of Art, 1 Sanguandian, Donghu Road, Wuhan, Hubei, 430077

Partners: Chinese ambassade, Nottingham Trent University College of Art & Design, Verenigd Koninkrijk, de Willem de Kooning Academy, Rotterdam, Nederland, het Hubei Institute of Fine Arts, Wuhan, China, Kunsten en Erfgoed Vlaanderen (Flanders – State of the Art) en Sint Lucas Antwerpen