Traject: Communicatie & coaching

Online cursus in februari, maart en april 2021

Als mentor kan je voor de stagiair of beginnende collega een wereld van verschil maken in zijn of haar groeiproces. We vertrekken vanuit onze visie op goed begeleiden.

In dit vormingstraject gaan we praktijkgericht aan de slag met de vijf pijlers van onze visie op goed begeleiden:

 1. Geen prestatie zonder relatie. Goede begeleiding begint met een veilige vertrouwensrelatie.
 2. Wat je aandacht geeft, wordt sterker. Goede begeleiding houdt de focus op talent en kracht van de lerende.
 3. Fouten maken mag. Goede begeleiding moedigt aan om te leren van geslaagde én minder geslaagde acties.
 4. Help mij het zelf te doen. Goede begeleiding activeert het zelfsturend vermogen van de lerende.
 5. Feedback is een geschenk. Goede begeleiding is doelgericht en procesmatig. Het is vooruitkijken, stilstaan, feedback geven en krijgen en weer verder gaan. Het is ook terugblikken, evalueren en afronden.

We bieden een aantal theoretische kaders aan die je doen nadenken over je eigen begeleidingsstijl. Daarnaast wordt er veel geoefend in de vaardigheden om je rol helemaal waar te maken. 

De online cursus zal bestaan uit een combinatie van online leerpaden en live-sessies waarin we het geleerde oefenen in grote en kleine virtuele groepen.

Dit vierdaags traject wordt aangeboden in volle dagen, gespreid over enkele maanden. Op die manier kan je de geleerde inzichten meteen toepassen in de praktijk en omgekeerd: je eigen praktijk in de vorming binnenbrengen en je ervaringen delen.

Voor wie

Ben je mentor en begeleid je een student van KdG uit de lerarenopleiding Kleuter, Lager, flex Kleuter en Lager of Secundair onderwijs of uit de BaNaBa Zorgverbreding en Remediërend leren / Buitengewoon onderwijs of medewerker van het ondersteuningsnetwerk onderwijs?

Wil je meer leren over coachen? Dan is deze vierdaagse online training iets voor jou.

Dit traject in voorjaar 2021 is gratis voor partnerscholen en voor mentoren die dit academiejaar een student van KdG begeleiden. Voor alle andere deelnemers is het traject betalend.

Lesgevers

Het traject wordt gegeven door een opleidingsteam van lectoren die allen verbonden zijn aan de lerarenopleidingen van KdG en met expertise in coaching en communicatie van zowel studenten als mentoren.

Praktisch

 • Wanneer
  Voorjaar online: dinsdag 2 februari 2021, donderdag 25 februari 2021, vrijdag 19 maart 2021, maandag 26 april 2021, telkens van 9u tot 16u.
 • Waar
  Voorjaar: online. Een week op voorhand bezorgen we een reminder met alle praktische info.
 • Prijs
  Voorjaar: toegankelijk voor iedereen. Gratis voor afgebakende doelgroep (zie hierboven).
  De deelnameprijs bedraagt 380 euro per persoon voor dit vierdaagse traject.
De inschrijving is afgesloten
Mentorenvormingstraject: Communicatie & coaching