Minister Crevits opent ondernemerswedstrijd Karel de Grote-Hogeschool

Studenten van de Karel de Grote-Hogeschool (KdG) stellen in aanwezigheid van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits hun ondernemingsideeën voor. De studenten met het beste idee winnen de wedstrijd ‘Startup@campus’ en krijgen individuele en professionele begeleiding bij de opstart van hun eigen zaak. Bovendien mogen ze stage lopen in hun eigen onderneming.

We nodigen u graag uit voor de presentaties van de studenten op 24 maart vanaf 19 uur, campus Groenplaats, Nationalestraat 5, 2000 Antwerpen.

Beeldmateriaal vrij beschikbaar vanaf 24 maart 20.30 uur: www.kdg.be/startup@campus  (fotograaf: Seppe Dankers).

Programma

19.00 - 19.10 u.: Opening presentaties ‘Startup@campus’

19.10 - 19.25 u.: Speech minister van Onderwijs Hilde Crevits

19.25 - 19.45 u.: De minister woont de eerste presentatie(s) bij van de studenten

19.45 - 20.00 u.: Mogelijkheid tot interviews over ‘Startup@campus’ met de minister

De jury

Wouter Torfs (Schoenen Torfs), Inge Geerdens (CV Warehouse), Edward Schiettecatte (Pitch), Jens De Maere (The Other Agency, CreativeFeed, BelgianWines), Thomas Cols (Areal Architecten) en docenten Pieter Sprangers, Christophe Stuyts & Patrick Hebb.

Over de wedstrijd

Eerste- en tweedejaarsstudenten van de Karel de Grote-Hogeschool kregen de kans om hun docenten en een groep expert-ondernemers te overtuigen. “In twee minuten en één beeld pitchten 30 studenten hun ideeën”, vertelt Tom Fleerackers, opleidingshoofd KMO-Management. “Allemaal veelbelovende start-ups: van vernieuwende supermarktconcepten en sociaal koken tot ecologische oplossingen. De jury maakte hieruit een eerste selectie.”

Gecoacht door docenten en ondernemers en in samenwerking met VOKA-Jongerenkamer stellen de 6 geselecteerde groepjes student-ondernemers hun gedroomde onderneming nu uitgebreid voor tijdens de ‘Most awesome presentation’ op 24 maart.

De twee finalisten trekken eind maart met hun docenten en enkele masterondernemers op bootcamp om daar hun businessmodel scherp te stellen. “Ook daarna coachen we de finalisten nog een jaar lang een-op-een voor ze effectief de markt opgaan”, aldus het opleidingshoofd.

Dit jaar is Startup@campus aan zijn derde editie toe. En het concept werkt. Dat bewezen de winnaars al van de eerste editie: Soeprème. Tijs Callaerts (21) en Sander Claes (22) wonnen in 2013 en stampten een jaar geleden hun mobiele soepbar uit de grond. Nu maken ze volop naam als soepboeren. Ze strijken neer op vaste plaatsen met hun omgebouwde caravan vol soep, pasta en quiches. Ondertussen hebben ze hun keuken al uitgebreid op het bedrijventerrein in Boom en cateren ze ook evenementen, markten en opendeurdagen. De winnaars van 2014 zijn in volle voorbereiding van opstart.

Startup@campus wordt begeleid door docenten Tom Fleerackers, Pieter Sprangers, Christophe Stuyts en Patrick Hebb en is ontstaan binnen de opleiding KMO-Management.

 

De voorgestelde ideeën voor 2015

Chargy

Studenten: Lara Geysen, Tinneke Huygens, Andreas Van den Driessche en Kim Corthouts

Idee: “Chargy is een trolley die energie opwekt door middel van een naaf-dynamo in de wieltjes. Een ecologische manier om onderweg je apparaten op te laden.”

Energie recupererende verkeersremmer

Studenten: Jens Holbrechts en Kevin Van Dal

Idee: “Verkeersremmers (drempels, verhogingen in de weg om mensen te doen afremmen) kunnen nuttiger. We willen er energie uit halen door de kinetische energie van de auto om te zetten aan de hand van een licht indrukbare verkeersremmer. Via een luchtkussen onder de verkeersremmer vangen we de luchtdruk op in een drukvat. Dat gebruiken we dan om de generator aan te sturen en zo elektriciteit op te wekken. Groene energie dus, opgewekt in een beperkte ruimte.” 

Noodle burger

Studenten: Xin Lu, Gilles Schepens

Idee: “Wij willen een Aziatische horecaketen oprichten met als unique selling point de ‘Noodle Burger’. Een hamburger met noedels i.p.v. brood errond. Die is stevig in de hand, maar brokkelt zacht af in de mond. Een hybride burger dus waar je heel creatief mee kan zijn. Zo willen we onze klanten nieuwe smaakervaringen bezorgen.”

Soupstix

Studenten: Elke Eyckmans, Roxanne Kerssebeeck, Vicky Van den Acker en Céline Smekens

Idee: “Soupstix zijn eenvoudige buisjes met gaatjes, gemaakt van de milieuvriendelijke stof polypropyleen, met oplossoep erin. Zo kan de soep makkelijk en gelijkmatig oplossen: geen klonters, wel lekkere soep.”

Taalonderwijs binnen de zorgsector

Studenten: Egon Verlaet, Jens Mertens en Maxim Ketelslegers

Idee: “Veel Spaanse verpleegkundigen trekken naar Vlaanderen om het tekort aan verpleegkundigen hier mee te helpen invullen. Wij willen hen helpen om het Nederlands (en het bijhorend verpleegkundig vakjargon) beter onder de knie te krijgen, zodat zij hun band met de patiënten kunnen optimaliseren. Dat doen we door Spaanse verpleegkundigen aan Nederlandstalige verpleegkundigen (ook studenten/gepensioneerden) te koppelen via een online programma. Dat koppelen gebeurt ook op basis van interesses, zo hopen we de verstandhouding tussen beiden nog te versterken.”

Velumo

Studenten: Rani Theunis en Rozan Cools

Idee: “Je fiets verloren of gestolen? Wij hebben de een oplossing. Velumo: het slim fietsachterlicht! We maken een app waarmee je je achterlicht kan aanzetten (zodat je je fiets gemakkelijker kan spotten in een fietsenrek) en we voorzien een alarm dat afgaat als iemand de fiets aanraakt of beweegt. Je krijgt dan ook een melding op je app.”