Onderzoek bevestigt: ‘Oncobrood’ helpt kankerpatiënten

Het Center for Gastrology in Leuven, onder leiding van Edwig Goossens, ontwikkelde smaakgestuurd 'Oncobrood' voor kankerpatiënten. Met steun van stichting Kom op Tegen Kanker en in samenwerking met het Center for Gastrology onderzocht het KdG-onderzoeksteam, onder leiding van Bart Geurden, wat de effecten zijn van Oncobrood op kankerpatiënten.

“Chemotherapie kan de smaakzin van kankerpatiënten aantasten”, vertelt Marleen Corremans. “Wij onderzochten nu of Oncobrood dat individueel op smaak wordt gebracht beter gegeten wordt dan gewoon brood en voor de patiënt ondervoeding kan helpen voorkomen.”

De onderzoekers testten het brood uit bij 52 kankerpatiënten in het Sint-Augustinus Ziekenhuis in Wilrijk. “In onze O-box - O staat voor oncologie - zitten staaltjes van allerlei verschillende smaken, zoals honing, citroen of mosterd. We starten telkens met een smaaktest: de patiënt proeft en geeft dan aan wat hij/zij het lekkerst vindt,” vertelt Lobke Van den Wijngaert.

Nadien kreeg elke patiënt eigen broodrecepten met ingrediënten die de smaken die ze appreciëren versterken. Uit de onderzoeksresultaten blijkt nu dat de patiënten hierdoor effectief beter eten. “Het lichaamsgewicht van patiënten die gewoon brood aten was na 4 weken significant gedaald ten opzichte van de patiënten die smaakgestuurd brood aten. Het brood helpt bovendien verschillende nevenverschijnselen van chemotherapie zoals misselijkheid, braken, gebrek aan eetlust … tegen te gaan.”

Ook thuis kunnen kankerpatiënten of hun mantelzorgers een persoonlijk ‘smaakgestuurd’ brood bakken. “Dat laat hen toe zelf het heft in handen te nemen” zegt Marleen Corremans. "De enthousiaste reacties van de patiënten zijn onze belangrijkste motivatie om het innovatieve concept van smaaksturing verder te onderzoeken en te implementeren in de praktijk."