NodeBox

"Een dag in uw gemeente: een visueel verhaal van De Standaard en NodeBox Live"

Met de verkiezingen voor de deur zal uw gemeentebestuur u vertellen hoe goed u het hebt. De oppositie zal net het omgekeerde beweren. Hoe goed doet uw gemeente het echt? Betaalt u meer belastingen dan in uw buurgemeenten? Slibben de straten sneller dicht? En hebt u betere scholen?

De Standaard ontwikkelde samen met de onderzoeksgroep EMRG van Sint Lucas Antwerpen een interactieve tool om de sterktes en zwaktes van alle Vlaamse gemeenten visueel in kaart te brengen. Via NodeBox Live, een web-applicatie voor data-visualisatie ontwikkeld door EMRG, werden de droge statistische gegevens van de gemeentes omgezet in levendige visualisaties en animaties: in één oogopslag kan je zien hoe groen jouw stad of gemeente is door te kijken naar de hoeveelheid bomen, of de hoeveelheid auto's die het fileleed in jouw stad heel concreet maken. Ook de beschrijvende teksten worden automatisch door NodeBox Live bepaald. Daarvoor werkte EMRG nauw samen met de ontwerpers en data-experten van De Standaard.

Een paar voorbeelden

NodeBox Overzicht
NodeBox Antwerpen
NodeBox Antwerpen
NodeBox Antwerpen

Projectmedewerkers

  • KdG: Frederik De Bleser
  • De Standaard: Tina Boeykens, Jan-Frederik Abbeloos, Andy Stevens, Tom Sonck, Gert Verbelen, Julie Wijckmans, Jonas Swolfs en Diebrecht De Smet.

In samenwerking met

De data is afkomstig van het Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB), het Departement Kanselarij en Bestuur (DKB), Statistiek Vlaanderen (SV), FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie en Kind en Gezin.

Meer weten? www.emrg.be

Op de hoogte blijven via mail?