Oncobrood

De Europese Commissie draagt de strijd tegen ziekte gerelateerde malnutritie hoog in het vaandel. Het ontstaan van malnutritie is complex en multifactorieel. Gebrek aan eetlust is één van de meest vroegtijdige en belangrijkste risicofactoren voor malnutritie. Bij veel patiënten wordt de eetlust negatief beïnvloed door smaakveranderingen, die bekend staan als één van de mogelijke bijwerkingen van chemotherapie. Smaakverandering manifesteert zich op verschillende manieren: de patiënt proeft bijna niets meer, of proeft net heel sterk, of de patiënt wordt al misselijk door de geur van eten. Het kan ook zijn dat patiënten een metaalachtige smaak in de mond ervaren. Hun smaak kan dus helemaal gewijzigd zijn. Als een patiënt deze klachten heeft, en daardoor slecht gevoed dreigt te raken, is het belangrijk na te gaan of de inname van voeding kan verbeteren door de bereiding van maaltijden bij te sturen of aan te passen.

In deze studie wordt de smaak van brood aangepast, op maat van de smaakafwijking van individuele kankerpatiënten. Daarom werken onderzoekers van de Karel de Grote Hogeschool samen met het Center for Gastrology (Leuven), en met de steun van Kom Op Tegen Kanker, om een oplossing te vinden voor dit smaakprobleem bij kankerpatiënten. Ze proberen er voor te zorgen dat zij normaler blijven proeven, minder gewicht verliezen en dat ze zo kunnen blijven genieten van hun maaltijden.

Het aanpassen of bijsturen van de smaak van gewone maaltijden is één van de interventies die de werkgroep “European Innovation Partnership for Active and Healthy Ageing” voorstelt in “Primary Food Care”. De producten die daarbij gebruikt worden zijn natuurlijke producten die de patiënt bij de gebruikelijke winkeliers kan vinden, en zelf kan toepassen in de thuissituatie.

Remote video URL