Crowd counting

Het tellen van bezoekersaantallen op evenementen is door de coronacrisis belangrijker dan ooit. Een duidelijk zicht hebben op hoeveel bezoekers er exact aanwezig zijn op een locatie is de basis van crowd management.

Meer nog: crowd counting vormt de basis en hét vertrekpunt voor elke vorm van crowd management en crowd control, ook postcorona.

Het meten van mensenmassa’s is echter een uitdaging. De organisator, het veiligheidspersoneel, ordediensten en andere belanghebbenden spreken vaak over uiteenlopende bezoekersaantallen op hetzelfde evenement. Ook de technologische telmethodes spreken elkaar tegen. De nood aan ijkingen voor verschillende telmethoden is hoog.

Nooit eerder werd er onderzoek verricht dat op zo’n systematische wijze de nauwkeurigheid van verschillende telmethoden met elkaar vergeleek. Dit project onderzoekt de nauwkeurigheid van de manuele klik- en kwadranttellingen, maar ook die van vier technologische telmethoden die vaak op evenementen worden gebruikt: cameratelling, Wi-Fi-telling, mobiele datatelling en radiogolftelling.

Manuele en technologische telmethoden

Radiogolven worden als technologie gebruikt bij de MensenMassaMeter, een telmethode die de collega-onderzoekers van IDLab-imec ontwikkelden. In tegenstelling tot Wi-Fi hebben de bezoekers bij deze telmethode geen gsm nodig om geteld te kunnen worden.

We testen de telmethoden op meerdere evenementen van verschillende types en groottes. Zo kunnen we voldoende wetenschappelijk onderbouwde data verzamelen. We onderzoeken hoe groot de verschillen in nauwkeurigheid per telmethode zijn en vergelijken de resultaten en foutenmarges per type evenement met elkaar.

Welke telmethode is geschikt op jouw specifieke evenement? In een ander onderzoek (Bezoekersaantallen) onderzochten we de praktische, financiële en organisatorische inzetbaarheid van de verschillende telmethoden op de markt.

Meer over het onderzoek

Contact

joris.verhulst@kdg.be
www.publiekeimpact.be

  • Onderzoekscentrum: Publieke Impact
  • Duur onderzoek: 2020 tot 2022
  • Leden van de begeleidingsgroep: Proximus, Orange Belgium, Cropland, Acurity, CityMesh, CrowdScan, The Retail Factory, IUNGOS, Stad Gent, Stad Roeselare, Push to Talk, Omerta, Jazz Projects.
  • Financiering: TETRA

Meer weten, samenwerken of een persvraag?

Je kan bij het onderzoekscentrum Publieke Impact bijvoorbeeld ook terecht voor:

  • Onderzoeksdata en expertise over de brede evenementensector.
  • Tools en richtlijnen om jouw evenementen impactvoller te maken.
  • Navormingen en een netwerk van experten.
  • Onderzoek, advies en begeleiding op maat.

Contacteer ons vrijblijvend