Rodegist-rijst: fraudedetectie bij cholesterol verlagende rodegist-rijst preparaten

Rodegist-rijst bevat statines waarvan aangetoond is dat ze een cholesterolverlagende werking hebben. Om deze reden worden rodegist-rijstpreparaten verkocht als natuurlijk voedingssupplement. Als de statines in rodegist-rijst aangerijkt worden door toevoeging van chemisch gesynthetiseerde statines of vooraf geïsoleerde statines vallen de producten niet meer onder de noemer ‘natuurlijk voedingssupplement’. Dit heeft tot gevolg dat ze onder een andere (strengere) regelgeving vallen. Het probleem is echter dat er momenteel nog geen analysemethodes bestaan om dit soort fraude te detecteren. Het doel van dit project is dan ook het opstellen van methodes en protocols om frauduleuze rodegist-rijst en rodegist-rijstpreparaten te kunnen identificeren.

 

Bij de start van het project zal een diepgaande literatuurstudie worden uitgevoerd om in kaart te brengen welke analysemethodes al beschreven zijn. Vervolgens zal a.d.h.v. standaardproducten een geoptimaliseerde analysemethode ontwikkeld worden voor de bepaling van het gehalte aan statines in rodegist-rijst. Deze methode zal getest worden op en aangepast worden voor preparaten die rodegist- rijst bevatten. De aangepaste analysemethode zal tenslotte gevalideerd worden.

Parallel aan de ontwikkeling van de analysemethode zal de extractie van statines uit rodegist-rijst bestudeerd worden. Hierbij zal er vooral aandacht besteed worden aan zogenaamde ‘minor components’ die bij de extractie in de statines terecht komen. Deze stoffen kunnen dienen als ‘markers’ voor ‘natuurlijke’ falsificatie, i.e. het toevoegen van vooraf geïsoleerde statines. Om de toevoeging van chemisch gesynthetiseerde statines te detecteren, zal gebruik gemaakt worden van optische rotatie of van HPLC (chirale kolom). Natuurlijke statines bevatten asymmetrische centra terwijl producten die chemisch gesynthetiseerd worden in principe een racemisch mengsel zijn. Op basis van de chiraliteit zou dus gecontroleerd kunnen worden of er al dan niet chemisch gesynthetiseerde componenten zijn toegevoegd aan rodegist-rijst.

De analysemethodes die ontwikkeld worden zullen verspreid worden zodat ze toegepast kunnen worden als standaardmethode voor fraudedetectie bij rodegist-rijst en de preparaten ervan.

Contact

maarten.bartels@kdg.be

  • Duur onderzoek: september 2014 - augustus 2015
  • Projectpartners: Laboratorium Ecca,Quercus Labo, Tilman Laboratorium, Oxylent, IXX Pharma, Omega Pharma, Decola, Phacobel, Qualiphar, UAntwerpen, Onderzoeksgroep NATURA (natural product and food - research & analysis), Laboratorium voor farmacognosie, voeding en farmaceutische analyse), Onderzoeksgroep Biochemische Ingenieurstechnieken
  • KdG-medewerkers: Maarten Bartels, Hannes Sels en Jeroen Geuens