Onderzoek naar gender-strategisch taalgebruik wint ESF-ambassadeurschap

KdG onderzocht samen met Universiteit Antwerpen, sectorfederatie Agoria en VDAB (Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling) hoe strategisch gebruik van taal in opleidingsbrochures en vacatures helpt om meer vrouwen aan te trekken voor wetenschappelijke en technische opleidingen en functies. Het onderzoek kwam tot stand met financiële steun van het Europees Sociaal Fonds (ESF) en won nu ook het ESF-ambassadeursschap.

“Andere internationale onderzoeken toonden al aan dat gender-gekleurde taal in vacatures een invloed heeft op de interesse van vrouwen in wetenschappelijke en technische beroepen”, stelt Dries Vervecken, onderzoeker en coördinator van het project op KdG. “Wij onderzochten of dit ook geldt voor jongeren die op het punt staan hun studiekeuze te maken. We pasten daarom het taalgebruik in opleidingsbrochures in het Nederlandse taalgebied aan en testten dan de impact.” Het onderzoek richt zich vooral op de zogenaamde STEM-opleidingen (Science, Technology, Engineering and Mathematics), omdat die beroepen wereldwijd een tekort kennen aan gekwalificeerde werkkrachten.

De onderzoekers ontdekten dat er ten minste drie taalmechanismen de interesse van vrouwen in technische en wetenschappelijke studies en beroepen verhogen. Ze verwerkten hun inzichten in een schrijfwijzer, een training (bv. voor communicatiemedewerkers) en een website (http://www.stemsters.be).
Elk jaar nomineert ESF drie projecten als ESF-ambassadeurs: “Deze titel kennen we toe aan organisaties die met hun ontwikkelde methode of tool de arbeidsmarkt versterken.”  ESF verbindt zich er ook toe om een jaar lang de ambassadeurs te ondersteunen in het publiek maken van hun product.