Ondersteuningsnetwerken voor personen met een afstand tot de arbeidsmarkt

We onderzoeken hoe zes projecten die ondersteuningsnetwerken opzetten voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, het leven van deze mensen verbeteren.

In het kort:

  • Deze projecten zijn gestart dankzij subsidie van de provincie Antwerpen en zijn bedoeld om mensen die werken in bijvoorbeeld arbeidsmatige activiteiten of sociale economie te helpen sterker te worden en ervoor te zorgen dat deze mensen hun werk behouden.
  • Het onderzoek kijkt naar hoe goed de projecten werken en hoe ze kunnen worden verbeterd.

Contact: 

kristel.driessens@kdg.be

  • Onderzoekscentrum: Sociale Inclusie
  • Financiering: Provincie Antwerpen
  • Duur onderzoek: 1 december 2021 - 31 december 2024
  • Partner: Provincie Antwerpen - Dienst Werk

De doelgroep binnen de sociale economie richt zich tot mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt ten gevolge van medische, mentale, psychische, psychiatrische en/of sociale problematieken. Deze kunnen daardoor niet betaald aan de slag, maar zijn wel in staat om ten minste 12 uur per week deel te nemen aan arbeidsmatige activiteiten (Vlaamse Overheid - Departement Werk en Sociale Economie, 2021). Verschillende achterliggende problematieken maken het moeilijker voor hen om volwaardig deel te nemen aan het maatschappelijk leven. Het versnipperde zorglandschap heeft voor deze doelgroep vaak geen pasklaar antwoord. Als oplossing hiervoor wordt toevlucht gezocht in een netwerkbenadering, waarbij generalisten en specialisten samenwerken (Blom, 2016; Dingenen, Raeymaeckers, & Van Cauwenbergh, 2017; Raeymaeckers, 2014; Raeymaeckers, 2016; Driessens & Raeymaeckers, 2017). Specialisten bezitten diepgaande expertise in afgebakende levensdomeinen of hulpvragen, terwijl generalisten zich focussen op een integraal perspectief. Volgens verschillende auteurs kan er geen voorkeur gegeven worden aan een van beiden, maar maakt net hun gezamenlijk optreden in een netwerk dat cliënten op meerdere domeinen ondersteund kunnen worden (Blom, 2004; Perlinski, Blom, Morén, & Lundgren, 2011; Raeymaeckers, 2016). Bovendien is er in verschillende sectoren reeds sterk geëxperimenteerd met netwerkversterkend werken. Tal van methodieken werden ontwikkeld om ook het persoonlijk netwerk van mensen in de begeleiding te betrekken (Melis & Driessens, 2012-2014-2015). Vanuit die aandacht voor de samenwerking van formele en informele zorg (Driessens, 2014), zien wij dan ook een grote meerwaarde in het creëren van ondersteuningsnetwerken binnen de sociale economie als netwerken (bestaande uit formele en informele actoren) die doelgroepmedewerkers met een complexe multiproblematiek ondersteunen. 

Het provinciale team inclusieve economie (dienst Werk) wil wetenschappelijke begeleiding en impactanalyse realiseren bij zes projecten ‘ondersteuningsnetwerken voor personen met een afstand tot de arbeidsmarkt’. Deze projecten vloeien voort uit een provinciale subsidieoproep inclusieve economie. Het betreft het uitbouwen van ondersteuningsnetwerken voor personen die tewerkgesteld zijn in de AMA en in de sociale economie (collectief maatwerk of LDE) om hen te versterken in hun maatschappelijke positie (randvoorwaarden en levensdomeinen) met finale doelstelling de arbeidsmarktpositie te versterken: retentie binnen huidige tewerkstelling en vermijden van terugval na doorstroom. 

Om na te gaan hoe de ondersteuningsnetwerken verandering en impact realiseren, kijken we in de eerste plaats hoe de doelstellingen (ondersteunen van doelgroepmedewerkers om terugval op de participatieladder te vermijden) methodisch worden vertaald door de organisaties en hoe ze worden ervaren door de doelgroepmedewerkers zelf (niveau van de hulpverlening aan de doelgroep). Op organisatorisch vlak kijken we vervolgens naar de wijze waarop de doelstellingen worden vertaald in een passende ondersteuningsstructuur (niveau van het netwerk). We doen dit vanuit een praktijkgerichte, actiegerichte en participatieve benadering (Depauw & Driessens, 2016). We focussen op wat er gebeurt binnen de begeleiding zelf en binnen de samenwerkingsrelaties tussen de praktijkwerkers. De actiegerichte dimensie houdt dan verband met het formuleren en opzetten van veranderingsprocessen als een wezenlijk deel van het onderzoeksproces zelf. We hanteren een multistakeholderbenadering waarbij we uitgaan van de gelijkwaardigheid van de expertise van gezinnen, professionals en onderzoekers.

Onderzoekers

Meer weten, samenwerken of een persvraag?

Je kan bij ons onderzoekscentrum Sociale Inclusie onder meer terecht voor:

  • Omgevingsanalyses, empowermentmeting of wetenschappelijke ondersteuning op maat.
  • Vragen vanuit de zorg, hulpverlening en samenlevingsopbouw.
  • Bind-Kracht.

Contacteer ons vrijblijvend