Kris Peeters verwelkomt eerste studente-vluchtelinge aan KdG

Maandag 9 oktober heette viceminister-president Kris Peeters de eerste studente-vluchtelinge aan de Karel de Grote Hogeschool (KdG) welkom binnen het THEA-programma. Dit nieuwe programma geeft vluchtelingen de kans om al vakken te volgen in het hoger onderwijs wanneer ze nog niet aan de vereiste taalvoorwaarden (niveau B2)  voldoen om in te schrijven.

Abu Saeb Soulaf (23) is de eerste studente-vluchtelinge binnen dit programma die les volgt aan KdG. Het THEA-programma (Traject Hogere Educatie Antwerpen) van de AUHA biedt vluchtelingen de kans om in te stromen in het hoger onderwijs ook al voldoen zij nog niet aan de taal- en/of diplomavoorwaarden. Zij kunnen al voor 12 studiepunten vakken volgen terwijl ze hun NT2-opleiding voor Nederlands afwerken. Zo leren ze al de opleiding en de hogeschool kennen en oefenen verder het Nederlands in. 

Soulaf wil rechten gaan studeren en volgt – terwijl ze verder Nederlands studeert - al een aantal vakken in de opleiding Rechtspraktijk aan KdG. Soulaf woonde met haar ouders, broer en zus in Damascus, Syrië. Zij studeerde daar al twee jaar Rechten.

Haar vader is als eerste naar België vertrokken. Haar moeder en haar jongere broer kregen een visum om bij hen aan te sluiten. Soulaf en haar zus (toen 20 en 18) kregen nog geen visum voor België en hebben twee jaar gewacht in Turkije. Uiteindelijk zijn zij gevlucht samen met anderen: met de boot naar Griekenland en dan zijn ze via Italië in België geraakt. Dat is nu 2 jaar geleden. 4 maanden na de gezinshereniging was ze erkend vluchtelinge en kon ze een speciaal taalbad volgen aan Linguapolis voor hoger-opgeleiden.

Wat ze zegt over het THEA-project: “Het helpt mij om te zien hoe ik het best studeer, hoe ik vakken moet opnemen, hoe de examens in elkaar zitten. Ik voel dat mijn Nederlands snel ontwikkelt door het vele contact met de studenten en docenten hier en ben blij dat dit soort programma’s bestaan.”