Meer studenten slagen na Zomerschool

KdG richt van 5 tot 7 september opnieuw de Zomerschool in voor nieuwe studenten van wie de ouders niet verder hebben gestudeerd. 100 pioniersstudenten volgen drie dagen workshops en trainingen om hun slaagkansen in het hoger onderwijs te vergroten. Intern onderzoek toont aan dat dit initiatief zijn vruchten afwerpt.

Hoger studierendement

Jongeren die de Zomerschool volgden, halen een studierendement (= verworven studiepunten tegenover opgenomen studiepunten) dat 13% hoger ligt. Bovendien zetten 33% minder studenten hun opleiding vroegtijdig stop.

“De Zomerschool maakt pioniersstudenten wegwijs in de hogeschool en alles wat bij studeren komt kijken. Bovendien maken de studenten er vrienden en bouwen zo hun netwerk op. Dit initiatief helpt hen om deel uit te maken van een community, wat hun zelfvertrouwen én hun slaagkansen vergroot”, vertelt Veerle Hendrickx, algemeen directeur aan KdG.

In handen van studenten

Nieuw dit jaar is dat de uitvoering van de Zomerschool volledig in handen van de studenten ligt. Ouderejaarsstudenten coachen de pioniersstudenten. Ze geven workshops, begeleiden de groepen en getuigen over hun eigen ervaringen met studiemethodes, studiebeurzen, financiering, vakinhouden …

Hoofdcoach is Ikram El Gbouri, derdejaarsstudente Vroedkunde: “Het geeft me voldoening dat mijn verhaal andere studenten kan inspireren. De positieve ervaring die ik heb gehad met de Zomerschool wil ik aan anderen doorgeven. Het is mooi om te zien hoe studenten de eerste dag aankomen met onzekerheden en een bang hart en na drie dagen Zomerschool zichtbaar gerustgesteld zijn en zich welkom voelen op een supertoffe campus.”

Breed diversiteitsbeleid van KdG

De Zomerschool maakt deel uit van het breder diversiteitsbeleid van KdG: “Studenten die zich thuis voelen, scoren beter. Daarom zetten we ook de rest van het jaar in op drempelverlagend hoger onderwijs. Zo organiseren we een coachingstraject waarbij 30 ouderejaarsstudenten 80 eerstejaars begeleiden. Daarnaast ondersteunen we de A-raad, een actief adviesplatform dat ook events organiseert om studenten met verschillende achtergronden dichter bij elkaar te brengen”, aldus de directeur.

Alle info: www.kdg.be/zomerschool 

Remote video URL