Studenten en docenten Sociaal Werk voeren actie met streepjescodes

Op 13 oktober sluiten docenten Sociaal Werk van KdG de poorten van hun campus. “Wie binnen wil, krijgt een stempel met een streepjescode”, vertelt Annemie Cornille, docente en mede-initiatiefneemster. “Want wij, als sociaal werkers, verpleegkundigen en orthopedagogen, worden verkocht. En dat geldt ook voor de doelgroepen met wie we werken.”

De docenten delen ook pamfletten uit en komende weken geven ze infosessies over ‘tendering/vermarkting’ en de effecten daarvan op de verschillende opleidingen. Steeds vaker kent de overheid budgetten voor sociale dienstverlening toe door verschillende spelers op de markt aan te spreken om zich kandidaat te stellen. “En bij het kiezen van de kandidaat is het criterium van lage kostprijs vaak doorslaggevend”, licht Annemie toe.

Zo gaf het Antwerpse OCMW te kennen dat ze in de toekomst ‘De Vaart’, de dagopvang voor daklozen, wil laten exploiteren door G4S Care, een privéfirma die vooral bewakingsopdrachten uitvoert.

“Ervaren sociale werkers van het CAW worden op straat gezet om plaats te maken voor een privéfirma”, stelt de docente. “En het is niet alleen de daklozenwerking die wordt ‘getenderd’ in Antwerpen. Ook voor buurtwerk, arbeidszorg, drughulpverlening, preventie intrafamiliaal geweld of woonbegeleiding wil de stad sociale professionals in concurrentie zetten met privébedrijven. In totaal wil de stad voor 4,8 miljoen euro aan sociale projecten ‘tenderen’.”

Student Sociaal Werk Stef Donné vult aan: “Winst maken mag niet belangrijker worden dan goede hulp of zorg krijgen. De cliënten moeten op de eerste plaats komen. Deze ontwikkeling heeft serieuze gevolgen voor de huidige hulpverleners, buurtwerkers … En voor de toekomst van al wie – zoals wij – vandaag een van deze opleidingen binnen sociale dienstverlening volgt.”

Daarom laten studenten en docenten sociaal werk van KdG hun stem horen. Naast hun stempelactie op 13 oktober organiseert de opleiding op donderdag 27 oktober ook een protestmars samen met AP Hogeschool en Universiteit Antwerpen. Studenten en docenten van de verschillende Antwerpse opleidingen stappen dan van campus Zuid (Brusselstraat 45, Antwerpen) naar het Antwerpse OCMW (Mechelseplein/Lange Gasthuisstraat 33, Antwerpen).