Wifi-apparatuur van KdG krijgt tweede leven in Congo

Onze opleiding Toegepaste Informatica werkt sinds kort structureel samen met haar Congolese tegenhanger aan de Katholieke Universiteit van Bukavu.

Docent in de opleiding Piet Boedt was dit jaar in Bukavu om de docenten daar te helpen bij de opbouw van hun IT-infrastructuur: “De Congolese docenten stonden ervan versteld dat onze afgestudeerden meteen werk vinden. De afgestudeerden daar hebben het moeilijk om werk te vinden zowel in Congo als in het buitenland. Vandaar ontstond het idee om samen hun opleiding Informatica onder de loep te nemen om ze praktijkgerichter te maken en beter af te stemmen op de arbeidsmarkt.”

Het samenwerkingsproject met de Congolese universiteit loopt 2 jaar en wordt gefinancierd door Vlir-UOS, de organisatie die partnerschappen tussen universiteiten en hogescholen in Vlaanderen en in het Zuiden ondersteunt. “Op de planning staan onder andere: een training in afstandsonderwijs aan de docenten daar, een marktstudie van de lokale arbeidsmarkt en overleg over praktijkgericht onderwijs.”

Een opleiding informatica vraagt ook bepaalde infrastructurele maatregelen. “Studenten hebben nood aan een labo om praktijkervaring op te doen voor netwerkapparatuur. In de unief van Bukavu zijn er enkel computerklassen zonder netwerk en zonder internet. Onze oude wifi-apparatuur krijgt nu alvast een tweede leven in Congo.”

De komende twee jaar staan er nog verschillende ondersteunende initiatieven op het programma. Zo gaan twee KdG-docenten nog voor de zomer daar de netwerkinstallatie afwerken en start in september de online training van de Congolese docenten. In 2019 ligt de nadruk meer op best practices delen rond praktijkgericht onderwijs en een e-learning-omgeving opzetten op het netwerk van de universiteit.