Pioniersstudenten scoren beter dankzij Zomerschool

Speciaal voor pioniersstudenten organiseert KdG van 7 tot 9 september een Zomerschool. Pioniersstudenten zijn studenten van wie de ouders niet verder hebben kunnen studeren. Het is nog maar de tweede keer dat de hogeschool deze Zomerschool aanbiedt. Om het effect van de school nog beter in te schatten analyseert KdG in september de studieresultaten van de deelnemers vorig jaar.

“Na de enthousiaste reacties tijdens en na de vorige editie, breiden we nu het concept uit naar alle pioniersstudenten, niet enkel die met een migratieachtergrond”, vertelt Maarten Billiet, projectmedewerker aan KdG. “We organiseren de workshops nu ook op twee locaties tegelijk.”

Pioniersstudenten kunnen thuis of in hun directe omgeving moeilijker terecht met hun vragen of twijfels. “Cijfers tonen aan dat ze minder snel de stap zetten naar het hoger onderwijs en sneller afhaken dan andere studenten”, zegt Maarten Billiet. “Vaak leeft ook het gevoel dat ze niet thuishoren in het hoger onderwijs, of zijn ze minder zeker omdat ze al een moeilijk parcours achter de rug hebben.”

Om hun talent alle kansen te geven, organiseert KdG in september een Zomerschool voor alle pioniersstudenten. “In die driedaagse trainen we volop hun studievaardigheden, versterken we het gevoel van verbondenheid en kunnen ze hun netwerk verder uitbouwen met 30 vrienden en vriendinnen”, aldus Maarten. “We werken aan het vertrouwen in eigen mogelijkheden en ondersteunen zo de overstap van deze studenten naar de hogeschool.”

KdG sloeg voor dit project de handen in elkaar met SD Worx, BASF, Stad Antwerpen én tien student-coaches: ouderejaarsstudenten die zelf pioniersstudenten waren. “Die ouderejaars begeleiden en coachen de studenten op de Zomerschool. Want zij weten als geen ander welke drempels ze kunnen tegenkomen.”

Meer info op www.kdg.be/zomerschool

Remote video URL