2-daags symposium op 27 en 28 oktober 2025
Samenwerking tussen Berrefonds vzw en Karel de Grote Hogeschool
Met dit symposium willen we alle professionals die in contact komen met ouders en naasten van een overleden kind inspireren en informeren om samen de allerbeste zorg te kunnen geven. Enerzijds vanuit je eigen werkgebied, maar ook om je te laten kennismaken met andere facetten die je (nog) niet kent. Weten we hoe andere instanties en hulpverleners werken en waar we complementair zijn? Met dit interactief symposium willen we meer dan ooit een antwoord bieden op de vraag: hoe kunnen we echt helpen?
"Herpak je" – makkelijker gezegd dan gedaan.
Dit jaar kiezen we bewust voor een thema dat vaak als goedbedoeld advies klinkt, maar in de praktijk zelden eenvoudig is. Want wat betekent het eigenlijk, jezelf ‘herpakken’? Hoe doe je dat als je rouwt, vastzit of onder druk staat? En hoe begeleid je anderen – als hulpverlener, collega of naaste – zonder te vervallen in lege woorden en zorg te dragen voor jezelf?
Tijdens dit interactieve symposium gaan we voorbij aan de clichés en zoeken we samen naar wat écht helpt. Wat werkt in de praktijk, voor jezelf en voor anderen? Hoe kunnen we steun bieden die niet simplificeert, maar verdiept?
En beloofd, je gaat geïnspireerd naar huis door nieuwe inzichten en praktische handvaten. Vol goesting om mee verder te bouwen aan goede zorg voor gezinnen die een kind missen!
Meer info?
- Inhoudelijke vragen: info@berrefonds.be
- Praktische vragen: petra.depesseroey@kdg.be
Praktisch
-
Wanneer
Maandag 27 en dinsdag 28 oktober 2025
- Waar
Karel de Grote Hogeschool, campus Zuid, Brusselstraat 45, 2018 Antwerpen - Prijs
- De deelnameprijs is incl. koffiepauzes, lunch, receptie op maandag en een gevulde goodiebag
- Early bird (tot 15 september 2025, 12 u.):
- 140 euro voor beide dagen
- 80 euro voor één dag
- Normaal tarief (van 15 september 2025, 12 u. tot en met 20 oktober 2025):
- 160 euro voor beide dagen
- 90 euro voor één dag
Programma
- Wat zeg je als hulpverlener bij de opvang van ouders die hun kind verliezen?
- Hoe kan je als team voor elkaar zorgen?
- Hoe kan je kinderen begeleiden na het verlies van een broer of zus?
- Wat met gezinnen die een kind koesteren in de palliatieve fase?
- Hoe beleven ouders een nieuwe zwangerschap na eerder verlies?
- Hoe zetten we in op cultuursensitieve zorg na het overlijden van een kind?
- Hoe vang je als schoolteam leerlingen op die een klasgenootje verliezen?
- Hoe kan je elkaar als hulpverlener ondersteunen bij deze ingrijpende gebeurtenissen?
Deze en nog veel meer vragen krijgen een antwoord tijdens dit interactief symposium. Boordevol boeiende lezingen, met een inspirerend panelgesprek én keuze uit meer dan 50 verschillende keuzesessies, richt deze tweedaagse zich tot hulpverleners in de brede zin van het woord.
Maandag 27 oktober 2025
- 08.30 – 09.15 u.: registratie en onthaal met koffie
- 09.15 – 11.10 u.: plenaire lezingen:
- Verwelkoming & Herpak je
Christine Vandenhole (Oprichter Berrefonds vzw) - Candice De Windt, Vlaams Zorg- en welzijnsambassadeur
- Invisible loss
Jente Bontinck en Jade Steppe (KdG Onderzoekscentrum Zorg in Connectie) - Herpak je op tijd, voordat je gepakt wordt
Valerie Swennen (Hoofdinspecteur - Persoonsgebonden misdrijven bij Politie) - Bewegend intermezzo: tussen vasthouden en loslaten
Katleen Alen & Kirsten Elen (Fara vzw)
- Verwelkoming & Herpak je
- 11.10 – 11.40 u.: koffiepauze
- 11.45 – 12.45 u.: keuzesessies A
- 12.45 – 13.55 u.: lunch
- 14.00 – 15.00 u.: keuzesessies B
- 15.10 – 16.10 u.: keuzesessies C
- 16.15 – 17.00 u.: Panelgesprek 'Durf te vragen': Een open en waardevolle dialoog met ouders uit verschillende religieuze en culturele achtergronden over omgaan met verlies.
- 17.00 – 18.00 u.: receptie
Dinsdag 28 oktober 2025
- 08.30 – 09.15 u.: registratie en onthaal met koffie
- 09.15 – 11.10 u.: plenaire lezingen:
- Verwelkoming
Christine Vandenhole (Oprichter Berrefonds vzw) - Kan kunst troosten?
Marit Didelez (Museum Mayer Van den Bergh) - Welke keuzes kan en mag je maken bij het begraven van een kind?
Roel Van Roosbroeck (Expert begraafplaatsen en rouwcultuur) - Rouw is balanceren – het duaal procesmodel als houvast voor gezinnen en hulpverleners
Lies Scaut (Psychotherapeut gespecialiseerd in rouw en verlies bij kinderen en jongeren) - Herpakken na een intens verlies, hoe doe je dat?
Kathleen Weuts (Rouw- en verlies begeleider bij Lou’k Up)
- Verwelkoming
- 11.10 – 11.40 u.: koffiepauze
- 11.45 – 12.45 u.: keuzesessies D
- 12.45 – 13.55 u.: lunch
- 14.00 – 15.00 u.: keuzesessies E
- 15.10 – 16.10 u.: keuzesessies F
- 16.15 – 17.00 u.: Take home message en afsluitmoment
Voor wie?
Alle professionals in zorg- en welzijnslandschap, onderwijs en dienstverlening:
- Verpleegkundigen, vroedvrouwen, artsen, psychologen, therapeuten, rouwcoachen ...
- Leerkrachten (basis en secundair), leerondersteuners, zorgleerkrachten, schooldirectie, CLB-medewerkers …
- Orthopedagogen, sociaal werkers, pedagogisch werkers …
- Politie, brandweer, slachtofferbejegening ...
- CAW-medewerker, gezinsbegeleider ...
- Uitvaartsector, ritueelbegeleiders ...
- ...
Keuzesessies
Elke deelnemer kan tijdens het inschrijven 3 sessies per dag kiezen uit de meer dan 50 aangeboden keuzesessies. Elke keuzesessie heeft een beperkt aantal deelnemers, dus wacht niet te lang met inschrijven.
Plenaire lezingen
Maandag
Herpak je!
"Herpak je" – makkelijker gezegd dan gedaan.
Dit jaar kiezen we bewust voor een thema dat vaak als goedbedoeld advies klinkt, maar in de praktijk zelden eenvoudig is. Want wat betekent het eigenlijk, jezelf ‘herpakken’? Hoe doe je dat als je rouwt, vastzit of onder druk staat? En hoe begeleid je anderen – als hulpverlener, collega of naaste – zonder te vervallen in lege woorden? Christine neemt je mee in het thema van deze editie rouwpraat.
Christine Vandenhole is mama van Berre*, vroedvrouw van opleiding en directeur van het Berrefonds. Ze is auteur van de boeken ‘Het rouwt in jou’ en 'Een regenboog in jou'.
Christine richtte in 2009 samen met haar partner het Berrefonds op. Een warme vzw die met Koesterkoffers ouders probeert te ondersteunen wanneer hen het ondenkbare overkomt. 16 jaar na de oprichting is de Koesterkoffer geïmplementeerd in de zorg en een vast waarde in opvang van ouders.
Candice De Windt
Als Vlaams Zorgambassadeur zet Candice De Windt zich dagelijks in voor de erkenning en versterking van zorg- en hulpverleners. Ze werpt een licht op het belang van warme, betrokken begeleiding voor gezinnen die een kind verliezen — en de nood aan ondersteuning voor wie daarin professioneel naast hen staat.
Candice De Windt is Vlaams Zorg- en Welzijnsambassadeur. (Vlaamse overheid – departement Zorg)
Invisible Loss: steun na pril zwangerschapsverlies
Wat betekent het om een zwangerschap te verliezen in de vroege fase – en vooral: wat hebben vrouwen en hun partners dan écht nodig? In deze sessie stellen we het Invisible Loss-project voor, dat zich richt op de vaak onzichtbare, maar ingrijpende impact van pril zwangerschapsverlies (voor 13 weken zwangerschap). We delen eerste inzichten uit een grootschalige bevraging naar de ervaringen en ondersteuningsnoden. Welke noden blijven vandaag onderbelicht? En hoe kunnen we samen stappen zetten richting meer erkenning en aangepaste empathische ondersteuning?
Jente Bontinck en Jade Steppe zijn onderzoekers aan het onderzoekcentrum Zorg in Connectie van Karel de Grote Hogeschool.
Herpak je op tijd, voordat je gepakt wordt
Wat kan je doen om op tijd en voldoende te de-compresseren zodat de opbouw van chronisch stress je niet onderuit haalt. “Herpak je” kan je enkel wanneer je voldoende veerkrachtig bent, voldoende veiligheid ervaart om los te laten wat je raakt, voldoende tegengewicht kan bieden aan de intense emoties waarmee we worden geconfronteerd. Spanning, stress, trauma… hoe je weerbaarheid vergroten?
Valerie Swennen is Hoofdinspecteur - Persoonsgebonden misdrijven bij de Politie.
Bewegend intermezzo: tussen vasthouden en loslaten
Hoe doe je dat als zorgverlener - schakelen tussen nabij zijn en begrenzen, tussen zorg en zelfzorg, tussen (ver)dragen en doorgeven, tussen vasthouden en loslaten? In dit bewegend intermezzo nodigen we je uit om even thuis te komen bij jezelf. Via de ingangspoort van het lichaam: je adem, je voelen, je beweging. Zonder iets te moeten kunnen, alleen maar ruimte om te ervaren. We schudden van ons af wat niet meer dient, en nemen de tijd om te voelen wat mag blijven nazinderen. Eenvoudige oefeningen die je uitnodigen om te vertragen — ook midden in de drukte van jouw zorg.
Doe je mee, in onze zoektocht naar wat passend voelt voor jou?
Katleen Alen is psychotherapeut bij Fara vzw; Kirsten Elen is stafmedewerker bij Fara vzw
Dinsdag
"Herpak je" – makkelijker gezegd dan gedaan.
Dit jaar kiezen we bewust voor een thema dat vaak als goedbedoeld advies klinkt, maar in de praktijk zelden eenvoudig is. Want wat betekent het eigenlijk, jezelf ‘herpakken’? Hoe doe je dat als je rouwt, vastzit of onder druk staat? En hoe begeleid je anderen – als hulpverlener, collega of naaste – zonder te vervallen in lege woorden? Christine neemt je mee in het thema van deze editie rouwpraat en geeft een korte throw back naar dag 1.
Christine Vandenhole is mama van Berre*, vroedvrouw van opleiding en directeur van het Berrefonds. Ze is auteur van de boeken ‘Het rouwt in jou’ en 'Een regenboog in jou'.
Kan kunst troosten?
Margit Didelez van Museum Mayer van den Bergh stelt de nieuwe expo Publiekslievelingen voor. Ze nodigt je uit om met een gratis ticket het verhaal van het museum te komen ontdekken. Een verhaal van een moeder die een museum bouwde als ode aan haar overleden zoon.’
Welke keuzes kan en mag je maken bij het begraven van een kind?
Op 6 mei 2000 werd mijn dochtertje doodgeboren, thuis. Omdat niemand ons tegenhield, namen we als vanzelf de vrijheid om haar zelf te wassen, aan te kleden, een kistje te maken en haar zelf te dragen naar de begraafplaats. Pas later begrepen we hoe uitzonderlijk dat was. Wat we niet wisten: vooraf gaan kijken waar ze zou komen te liggen.
Die ervaring groeide uit tot een vernieuwde visie op kinderbegraven. In overleg met lotgenoten werkten we aan meer ruimte voor ouders: om bewust te kiezen, om zelf te doen, en om te rouwen op een plek die herkenbaar en troostrijk is. Niet door meer regels, wel door beter te faciliteren.
Roel Van Roosbroeck is expert begraafplaatsen en rouwcultuur.
Rouw is balanceren – het duaal procesmodel als houvast voor gezinnen en hulpverleners
Na het verlies van een kindje krijgen ouders, broers en zussen vaak – goedbedoeld – de boodschap om zich te herpakken en door te gaan. Maar rouw laat zich niet vatten in een rechte lijn of een vast stappenplan. In deze plenaire lezing neemt Lies Scaut, rouwtherapeut, je mee in het duaal procesmodel: een wetenschappelijk onderbouwd en tegelijk heel menselijk kader dat helpt om rouw beter te begrijpen en te begeleiden. Ze licht toe hoe mensen voortdurend heen en weer bewegen tussen verliesgerichte en herstelgerichte processen – en hoe die dynamiek er bij ouders, broers, zussen en gezinnen anders kan uitzien. Aan de hand van herkenbare voorbeelden uit de praktijk biedt ze inzichten en handvatten die ouders én hulpverleners kunnen ondersteunen in het omgaan met rouw in al zijn facetten.
Lies Scaut is als psychotherapeut gespecialiseerd in rouw en verlies bij kinderen en jongeren. Daarnaast is zij coördinator en docent van het postgraduaat rouw- en verliescounselor/voor kinderen aan Hogeschool PXL en is zij als Facultymember verbonden aan het Portland Insitute for Loss and Transition (USA). Als auteur schreef zij reeds verschillende boeken over rouw en verlies bij kinderen en is zij een veelgevraagd spreker in binnen-en buitenland. Binnen De Weg Wijzer, Expertisecentrum voor Trauma- en Rouwbegeleiding, richt zij zich als psychotherapeut op verlieservaringen bij (zeer jonge) kinderen en volwassenen en biedt zij acute opvang aan scholen en organisaties die geconfronteerd worden met een verlieservaring.
Herpakken na een intens verlies, hoe doe je dat?
Kathleen neemt je mee als ouder & ervaringsdeskundige. Hoe haar zoektocht was als mama, als partner, naar de naaste omgeving toe toen haar zoontje Lou plots overleed. Hoe ze haar weg vond als professional in de afscheidswereld en hoe haar reis tot nu toe was.
Kathleen Weuts is rouw- en verlies begeleider bij Lou’k Up.
Inschrijven
