Interactief symposium op vrijdag 24 en zaterdag 25 februari 2023
Samenwerking tussen Berrefonds vzw en Karel de Grote Hogeschool
Met dit symposium willen we alle professionals die in contact komen met ouders en naasten van een overleden kind inspireren en informeren om samen de allerbeste zorg te kunnen geven aan gezinnen die een kind verliezen. Enerzijds vanuit je eigen werkgebied, maar ook om je te laten kennismaken met andere facetten die je (nog) niet kent. Weten we hoe andere instanties en hulpverleners werken en waar we complementair zijn?
Na het succes van de eerste editie 'Als veel sterkte veel te weinig is' en de noodgedwongen annulatie van de editie in 2022 door Covid-19, willen we met dit interactief symposium meer dan ooit een antwoord bieden op de vraag: hoe kunnen we echt helpen?
- Wat zeg je als hulpverlener bij de opvang van ouders die hun kind verliezen?
- Hoe kan je als team voor elkaar zorgen?
- Hoe kan je kinderen begeleiden na het verlies van een broer of zus?
- Wat met gezinnen die een kind koesteren in de palliatieve fase?
- Hoe beleven ouders een nieuwe zwangerschap na eerder verlies?
- Hoe rouwen verschillende culturen en religies na het overlijden van een kind?
- Wat zijn de nieuwe trends in rouwzorg?
- Hoe vang je als schoolteam leerlingen op die een klasgenootje verliezen?
- Hoe kan je elkaar als hulpverlener ondersteunen bij deze ingrijpende gebeurtenissen?
- Welke tools zijn er beschikbaar om hulpverleners te ondersteunen?
Deze en nog veel meer vragen krijgen een antwoord tijdens dit interactief symposium. Boordevol boeiende lezingen, met een inspirerend panelgesprek én keuze uit 50 verschillende keuzesessies, richt deze tweedaagse zich tot hulpverleners in de brede zin van het woord.
En beloofd, je gaat geïnspireerd naar huis door nieuwe inzichten en praktische handvaten. Vol goesting om mee verder te bouwen aan goede zorg voor gezinnen die een kind missen!
Meer info?
-
Inhoudelijke vragen: info@berrefonds.be
-
Praktische vragen: nele.vennekens@kdg.be
De inschrijvingen zijn afgesloten

Programma
Vrijdag 24 februari
- 08.30 – 09.15 u.: registratie en onthaal met koffie
- 09.15 – 11.10 u.: plenaire lezingen:
- Verwelkoming & Bel maar als er iets is
Christine Vandenhole (Oprichter Berrefonds vzw en auteur) - Als veel sterkte veel te weinig is
Dr. Liesbeth Van kelst en Fien Jansens (Onderzoekers bij Karel de Grote Hogeschool, onderzoekscentrum Zorg in Connectie) - Waarom fictie ons dichter bij de werkelijkheid brengt
Prof. Jürgen Pieters (Professor bij UGent en auteur) - Rituelen en de maatschappelijke blik op rouwen in 2023
Pieter Deknudt (Oprichter Reveil)
- Verwelkoming & Bel maar als er iets is
- 11.10 – 11.40 u.: koffiepauze
- 11.45 – 12.45 u.: keuzesessies A
- 12.45 – 13.55 u.: lunch
- 14.00 – 15.00 u.: keuzesessies B
- 15.10 – 16.10 u.: keuzesessies C
- 16.15 – 17.00 u.: panelgesprek: bel jij als er iets is?
- 17.00 – 18.30 u.: receptie
Zaterdag 25 februari
- 08.30 – 09.15 u.: registratie en onthaal met koffie
- 09.15 – 11.10 u.: plenaire lezingen:
- Verwelkoming
Christine Vandenhole (Oprichter Berrefonds vzw en auteur) - Echt aandacht schenken en luisteren? Dat kan!
Marjan Vertommen (Directeur Tele-Onthaal Antwerpen) - Omgaan met rouw, hoe leer je dat?
Hilde Van Gool (Bezielster Helder & Verbindend Communiceren)
- Verwelkoming
- 11.10 – 11.40 u.: koffiepauze
- 11.45 – 12.45 u.: keuzesessies A
- 12.45 – 13.55 u.: lunch
- 14.00 – 15.00 u.: keuzesessies B
- 15.10 – 16.10 u.: keuzesessies C
- 16.15 – 17.00 u.: Take home message en afsluitmoment
Keuzesessies
Elke deelnemer kan tijdens het inschrijven 3 keuzesessies per dag kiezen uit de 50 aangeboden keuzesessies. Elke keuzesessie heeft een beperkt aantal deelnemers, dus wacht niet te lang met inschrijven.
Voor wie?
Ben jij een vroedvrouw, verpleegkundige, arts, rouwtherapeut, kinderconsulent, sociaal werker, begrafenisondernemer, slachtofferbejegenaar, CAW medewerker, inspecteur van de politie, gezinsbegeleider, leerkracht, schoolhoofd… en wil je de allerbeste zorg geven aan gezinnen die een kind verliezen? Dan is dit symposium iets voor jou.
Praktisch
- Wanneer
Vrijdag 24 en zaterdag 25 februari 2023
- Waar
Karel de Grote Hogeschool, campus Zuid, Brusselstraat 45, 2018 Antwerpen - Prijs
- De deelnameprijs is incl. koffiepauzes, lunch, receptie op vrijdag, gevulde goodiebag en boek ‘Het rouwt in jou’ of ‘Een regenboog in jou’ van de hand van Christine Vandenhole, founder en directeur Berrefonds vzw.
-
Early bird (tot 24 januari 2023, 12 u.):
-
140 euro voor beide dagen
-
80 euro voor één dag
-
-
Normaal tarief (van 24 januari 2023, 12 u tot en met 16 februari 2023):
-
160 euro voor beide dagen
-
90 euro voor één dag
-
-
Studententarief
-
120 euro voor beide dagen
-
60 euro voor één dag
-
-
Covid-19: we hopen dat het Coronavirus (zo goed als) geen impact zal hebben op het symposium. De veiligheid van onze deelnemers is echter altijd prioriteit en indien we maatregelen dienen te nemen, stellen we je hiervan op de hoogte. Door je inschrijving bevestig je hier integraal mee akkoord te gaan en je aan de veiligheidsmaatregelen en -instructies van de organisator te zullen houden. Onze algemene annulatievoorwaarden blijven onverminderd van kracht ook in geval het event onder verstrengde veiligheidsmaatregelen zal plaatsvinden. Zo maken we er samen een geslaagd, en vooral veilig, evenement van.
Plenaire lezingen
Vrijdag
Bel maar als er iets is
Bel maar als er iets is! Een standaard zin die we dagelijks inzetten binnen onze professionele context. Wat is de boodschap van deze korte zin en wat is de impact? Kan het misschien ook anders? Christine neemt je mee in het thema van deze editie rouwpraat.
Christine Vandenhole is mama van Berre*, vroedvrouw van opleiding en directeur van het Berrefonds. Ze is auteur van de boeken ‘Het rouwt in jou’ en 'Een regenboog in jou'.
Christine richtte in 2009 samen met haar partner het Berrefonds op. Een warme vzw die met Koesterkoffers ouders probeert te ondersteunen wanneer hen het ondenkbare overkomt. 12 jaar na de oprichting is de Koesterkoffer geïmplementeerd in de zorg en een vast waarde in opvang van ouders.
Als veel sterkte veel te weinig is
Elke zorgverlener binnen de moeder-kindzorg wordt tijdens zijn carrière geconfronteerd met de zorg voor ouders die een kind (gaan) verliezen of verloren zijn. Zorgverleners geven aan te zoeken naar concrete handvaten om op een goede manier te communiceren met de ouders in deze moeilijke periode. In deze presentatie geven we de resultaten weer van een kwalitatief onderzoek in Vlaanderen waarin 12 sterrenouders en 11 zorgverleners geïnterviewd werden over de communicatie tijdens de verlieservaring en de begeleiding hiervan.
Dr. Liesbeth Van Kelst is vroedvrouw, lector vroedkunde, onderzoeker aan het onderzoekscentrum Zorgstroom van Karel de Grote Hogeschool en pre- en postnatale coach.
Fien Jansens is vroedvrouw, lector vroedkunde en onderzoeker aan het onderzoekscentrum Zorgstroom van Karel de Grote Hogeschool.
Een boekje troost. Waarom fictie ons dichter bij de werkelijkheid brengt.
In deze lezing probeer ik een antwoord te geven op de vraag die centraal staat in de bibliotherapie: hoe komt het dat het lezen van fictie een therapeutische praktijk kan zijn? Dat een boek ons troost kan brengen, of een andere vorm van inzicht die herstellend werkt? In deze lezing probeer ik het begin van een antwoord op die vraag te geven door te focussen op hoe we als lezers (of kijkers) met (al dan niet verzonnen) personages omgaan in momenten van het onnoemelijke verdriet dat het verlies van een kind meebrengt.
Prof. Jürgen Pieters doceert algemene literatuurwetenschap en creative criticism aan de Universiteit Gent. Samen met Zoë Ghyselinck geeft hij ook een vak Literatuur en Zorg. Hij is de auteur van Literature and Consolation. Fictions of Comfort (Edinburgh University Press, 2021) en Een boekje troost (Borgerhoff & Lamberigts, 2021). Hij werkt aan een nieuw boek over lezen als praktijk van zelfzorg.
Rituelen en de maatschappelijk blik op rouwen in 2023
Hoe kijken we in 2023 naar rouw en bijhorende rituelen? Pieter Deknudt, oprichter van Reveil, neemt je mee in wat er leeft in onze maatschappij.
Pieter Deknudt is papa van twee zoontjes, oprichter van Reveil, trekker van het Reveil tijdschrift, regisseur van het Reveil Slotmoment,
singer-songwriter bij de band Zinger, muziekprogrammator bij Uzien Deerlijk, TED Talk speaker, en van opleiding vertaler-tolk. Bezige bij. Ziet graag mensen.
Zaterdag
Echt aandacht schenken en luisteren? Dat kan!
Het is ontzettend waardevol om mensen die het verlies van een kind met zich meedragen, toe te laten om te spreken, de kans te geven om gehoord te worden. Elk van ons kan binnen de grenzen van zijn professionele taak en rol en ook in zijn eigen dichte en ruimere omgeving veel voor iemand betekenen. Maar hoe doe je dat? Hoe kan je empathisch zijn en luisteren? En welke handvatten heb je dan voor jezelf?
Marjan Vertommen is directeur van Tele-Onthaal Antwerpen en lic psycholoog van opleiding. Tele-Onthaal is 24 uur op 24 uur bereikbaar, via telefoonnummer 106 of via chat, werkt anoniem én heeft vrijwilligers aan de lijn. Al deze kenmerken maken de drempel om contact te nemen zo laag mogelijk. Het voorbije jaar werden er in Tele-Onthaal zo’n 3800 gesprekken gevoerd over rouw of verlies. www.tele-onthaal.be
Omgaan met rouw, hoe leer je dat?
Omgaan met rouw vraagt van ons zachte vaardigheden die we vaak nergens hebben geleerd.
Tijd heelt zogenaamd alle wonden maar rouwdeskundige Uus Knops voegt er aan toe dat rouw pas stilletjes kan overgaan in een zachte berusting als de wonde verzorgd wordt. Het helingsproces gebeurt niet vanzelf. Tijdens deze interactieve lezing leer je de bouwstenen kennen van verbindende communicatie. Je leert hoe die helpend kunnen zijn als je zelf een kind verloren hebt of hoe je die als professional kunt gebruiken ongeacht je vakgebied. Je gaat zelf aan de slag met speciaal daarvoor ontwikkelde gevoelens en behoeftenkaarten. Je leert herkennen en erkennen wat er mogelijk leeft van gevoelens en noden en vervolgens leer je die op een eenvoudige manier benoemen.
Hilde Van Gool is van jongsaf gefascineerd door taal en communicatie. Na een master taal en letterkunde gaf ze enkele jaren les in het secundair onderwijs en haar vermogen om met taal te spelen kwam er tot bloei. Als zelfstandig ondernemer in de verzekeringssector ontwikkelde ze nadien andere vaardigheden in communicatie zoals juridische taal uitleggen op een eenvoudige manier. Een tiental jaar geleden schoolde ze zich om tot trainer en coach in Verbindende Communicatie naar het gedachtengoed van M Rosenberg. Sindsdien begeleidt ze individuen en groepen in het proces om in verbinding te komen met zichzelf en met de ander. www.hildevangool.be.
De inschrijvingen zijn afgesloten
