‘Story Table’, een onderzoeksproject van EMRG (Experimental Media Research Group van de kunsthogeschool Sint Lucas Antwerpen), ontwikkelt computerspelletjes om stress en eenzaamheid te verminderen bij kinderen die langdurig in het ziekenhuis verblijven. De onderzoeksgroep werkt samen met ziekenhuizen (Universitair Ziekenhuis Antwerpen, UZ Leuven), met onderzoeksgroepen in de psychologie (Vrije Universiteit Brussel, Universiteit Gent) en artificiële intelligentie (CLiPS, Universiteit Antwerpen, Universiteiten van Madrid en Dublin), maar ook met ouders van overleden kinderen, internationale non-profit kunstorganisaties en bedrijven zoals Apple.
“Met Story Table willen we spelletjes ontwikkelen die kinderen afleiden en die langdurige ziekenhuisverblijven aangenamer maken”, vertelt doctoraatsstudente Ludivine Lechat. Docent Lucas Nijs, onderzoekscoördinator van EMRG, verklaart: “Onze onderzoeksgroep werkt al lang met digitaal artwork geïnspireerd door de natuur, wetenschappelijk onderzoek naar creativiteit en technologie om de interactie tussen mens en computer te verbeteren. Nu willen we werken aan een interactieve muurprojectie, een interactieve speeltafel en automatische sprookjes door gebruik te maken van technieken uit de artificiële intelligentie.”
Onderzoekers Lieven Menschaert en Pieter Heremans nemen de interactieve muur voor hun rekening en gaan aan de slag met bewegingscamera’s. Doctor in de kunsten Tom De Smedt specialiseerde in computercreativiteit en is promotor van het doctoraat van Ludivine Lechat. Samen willen ze een interactieve sprookjesgenerator ontwikkelen. Frederik De Bleser verdedigt binnenkort zijn doctoraat in de kunsten en wil daarna zijn nieuwe NodeBox-technologie inschakelen in het project. “Story Table is een mooi voorbeeld van hoe onze technologie kan bijdragen aan een betere samenleving”, zo concludeert hij. Dit initiatief komt tot stand met onderzoeksmiddelen van de Karel de Grote Hogeschool.