Studenten geven borstvoedingsles in asielcentrum

Studenten vroedkunde geven les over borstvoeding in het asielcentrum van Broechem aan zwangere vrouwen en vrouwen die al borstvoeding geven. Binnen vroedkunde leren de studenten bepaalde doelgroepen begeleiden in gezond gedrag. “In het eerste jaar maken de studenten kennis met de theoretische concepten van gezondheidsvoorlichting”, vertelt Christine Ceulemans, docente vroedkunde. “Daarna kiezen ze zelf een thema dat ze dan verder bestuderen, om er in hun laatste jaar in de praktijk rond aan de slag te gaan.”

Studentes vroedkunde Chaimae Qarmoudi, Assia Oulali en Louiza Harrouch werkten vorig academiejaar rond asielzoekers en kwamen zo te weten dat zowel de (bijna) moeders als de gezondheidswerkers in de asielcentra nood hebben aan borstvoedingsbegeleiding.

“Uit een literatuuronderzoek dat we in het tweede jaar van onze opleiding deden, wisten we al dat 'mensen zonder papieren' minder toegang krijgen tot de gezondheidszorg”, vertelt Louiza. “Mensen die een procedure doorlopen en in een asielcentrum verblijven, ontvangen wel medische begeleiding via Fedasil, maar daar ligt de focus vooral op medisch noodzakelijke interventies.  Preconceptionele, prenatale en postnatale voorlichting komen minder aan bod. Vanuit onze opleiding weten we nochtans dat dergelijke voorlichting invloed heeft op het welzijn van moeder en kind.”

De studenten geven de les in het Nederlands en voorzien prenten en videofragmenten ter ondersteuning. Het asielcentrum zorgt voor Franstalige en Engelstalige tolken.