Studenten Sociaal Werk organiseren 'hoofddekseldebat'

Negen studenten Sociaal Werk aan KdG willen de vooroordelen rond moslimvrouwen doorbreken.

“Ze is geen achtergestelde, onderdrukte vrouw met minstens 4 kinderen, die altijd achter haar man staat, weinig te zeggen heeft en slecht Nederlands spreekt”, stellen de initiatiefnemers van de hoofdekselcampagne ‘My head my choice’.

“Veel hoofddekseldragers moeten een bikkelharde strijd aangaan tegen tal van obstakels die niet zouden mogen bestaan: verdoken racisme, zowel linkse als rechtse politieke ideologieën die in stereotiepe beelden over deze mannen, vrouwen, jongens en meisjes spreken. Allemaal extra hindernissen die hoofddekseldragers moeten overwinnen om aan hun basisrechten te komen. Denk maar aan het hoofddekselverbod op scholen- en stageplaatsen, de moeilijke toegang tot de arbeidsmarkt, het gevoel niet welkom te zijn op alle openbare plaatsen ...”

Verschillende acties

Met onder meer campagnevideo, een hoofddeksel try-out waar medestudenten hoofddekseldragers kunnen spreken tijdens het passen van een hoofddeksel, een wall-of-testimony met verhalen van hoofddekseldragers, een fototentoonstelling en met als apotheose een hoofddekseldebat op 29 oktober.

“We willen dat ze in dialoog gaan met moslima’s, Sikhs en Joden met een hoofddeksel, op dat ze de mensen leren kennen om los te kunnen komen van stereotypen”, aldus het My Head My Choice-team

Tegelijk is hun campagne ook een protest. “Een pleidooi voor meer verdraagzaamheid en tolerantie in Vlaanderen”, zeggen de studenten

Het hoofddekseldebat: Een samenleving voor iedereen?

Sprekers:

  • Wim Vercruyssen (Beleidsjurist GO!)
  • Dr. Maarten Boudry (Filosoof UGent)
  • Chris Wyns (GOK medewerker Katholiek Onderwijs)
  • Yasmina Akhandaf (Bestuurslid BOEH)
  • Koen Naegels als moderator

Slam Poetry van Salahdine (No Mobos) & Soukaïna

Donderdag 29 oktober, om 17 u., campus Zuid, Brusselstraat 23, 2018 Antwerpen

Info en inschrijvingen: mohamed.barrie@student.uantwerpen.be