Studenten Verpleegkunde en Vroedkunde krijgen innovatief campusziekenhuis

KdG biedt haar studenten verpleeg- en vroedkunde vanaf volgend academiejaar een volwaardige werkomgeving aan op de campus. “Door een levensechte werkplek na te bouwen op onze nieuwe campus Zuid, willen we onze studenten optimaal voorbereiden op hun stage en toekomstige job”, vertelt Kim Van Hoof, opleidingshoofd vroedkunde aan KdG. “We richten een hele vleugel in als vaardigheidslab, ofwel skillslab.”

In het skillslab kunnen de studenten hun kennis en vaardigheden inoefenen op simulatiepoppen en -patiënten. “Het is een  hoogtechnologische, maar ook een veilige en toegankelijke leeromgeving”, aldus Kim Van Hoof.

“Net als in een ziekenhuis zijn er verschillende patiëntenzones, arbeidsverloskamers, een neonatale afdeling, een pediatrische zone, een consultatieruimte …”,  vult opleidingshoofd verpleegkunde Ann Cleerbout aan. “Daarnaast richten we ook een deel van de ruimte is als thuisomgeving. Daar kunnen ze o.a. thuisbevallingen en huisbezoeken simuleren, want ook dat zijn reële werksituaties voor onze studenten.”

Vanuit een centrale regiekamer sturen docenten simulatiepoppen in de verschillende kamers aan. De poppen beelden allerhande scenario’s uit: “Terwijl in de ene kamer een gecompliceerde bevalling plaatsvindt, is in de andere kamer een doorgedreven reanimatie nodig”, aldus het opleidingshoofd verpleegkunde.    

De verpleeg- en vroedkundigen in spe krijgen er het volledige plaatje te zien. Kim Van Hoof: “Ze trainen zowel hun technische als non-technische vaardigheden in een authentieke en stimulerende omgeving.” De studenten zijn altijd welkom in het skillslab, waar ook buiten de lessen docenten aanwezig zijn om hen te begeleiden.

De Karel de Grote Hogeschool betrok ook het werkveld nauw bij de uitbouw van haar skillslab. “We sloten een preferentieel partnerschap af met GZA Ziekenhuizen”, zegt Ann Cleerbout. “We hielden in ons aanbod rekening met hun professionaliseringsnoden. Hierdoor is het skillslab ook echt een plaats waar studenten en professionals elkaar ontmoeten.”

Willeke Dijkhoffz, algemeen directeur GZA Ziekenhuizen treedt haar bij: “We waren al langer op zoek naar een methode om onze medewerkers via een skillslab continu bij te scholen. Vanuit dit opzicht kwam deze opportuniteit als geroepen. Bovendien was het voor ons handig om beroep te kunnen doen op een partner die hierin al de nodige expertise heeft.”