Winnaar bekend Antwerpse Handjes Ontwerpwedstrijd

Een donkerpaars ontwerp met de Antwerpse skyline in een Antwerps handje siert de komende maand de blikken koekendozen van het streekproduct. Natan Bylois (20) won de Antwerpse Handjes Ontwerpwedstrijd die de studenten marketing van de Karel de Grote Hogeschool organiseerden. ‘Ontwerp een origineel Antwerps Handje’, luidde de opdracht voor creatief en artistiek talent.
Beeldmateriaal (vrij beschikbaar)

Inspiratie in Sinterklaas
Natan Bylois, student digitale en grafische media aan AP Hogeschool won de eerste prijs. In het handje van Natan zien we twee kindjes op een dak lopen met achter hen de skyline van stad Antwerpen. MAS, kathedraal, Boerentoren, de haven … verschijnen aan de horizon.  
 
“Ik maakte vooraf schetsen op papier”, vertelt hij. “En tekende dan alles in het grafisch programma Illustrator. Eerst de wolken en de skyline, want ik wou echt Antwerpen verwerken in mijn ontwerp. Dan bracht ik er licht in om meer dynamiek te creëren en het geheel meer authenticiteit te geven.”
 
“In ons vak marketing leerden we dat een koekjesverpakking altijd meer aanslaat als het ontwerp een beetje kinderlijk is, vandaar de kindjes in mijn ontwerp. En ik koos de paarse en gele tinten in mijn ontwerp, omdat ik mij die herinner van de koekjesverpakkingen bij mijn oma vroeger”, aldus de student. “Het silhouet van het dak moet onbewust geïnspireerd zijn door Sinterklaas.”
 
Naast Antwerpen krijgen ook koeken een ereplaatsje in het ontwerp van Natan: “Je ziet het niet meteen – en dat maakt het net leuk – maar de kindjes zijn koekjes aan het eten terwijl ze lopen.”  
 
De jury beoordeelde de inzendingen voor 60% van de punten op basis van originaliteit, creativiteit en deskundigheid. “De andere 40% van de punten is bepaald door het aantal likes op de Facebook-pagina waar alle ontwerpen te bewonderen zijn”, zegt Piet De Lombaerde, begeleidend docent Marketing.
 
Meer werk van Natan Bylois is te zien op: https://www.behance.net/natanbylois
 
Dozen vol handjes
Het winnend ontwerp prijkt op de blikken koekendozen van de Antwerpse handjes, te koop bij de Antwerpse chocolatiers. De eerste vijf winnaars ontvingen elk 500 euro, de volgende vijf 100 euro plus een koekendoos. De tien mooiste ontwerpen verschijnen op grote borden doorheen stad Antwerpen. De eerste vijftien ontwerpen komen op een affiche bestemd voor alle deelnemers. “Ze gaan dus zeker niet onopgemerkt voorbij”, aldus de docent.

‘Antwerpen Koekenstad’ is de overkoepelende naam voor meerdere projecten. Het evenement omvat naast de ontwerpwedstrijd ook twee proeversroutes: een Pateekesweek en een Chocolate Week en een expo ‘Op de koffie bij Nottebohm’.

De winnaars op een rijtje
1 Natan Bylois
2 Melodie Barthels
3 Margot Nols
4 Elisabeth Roggeman 
5 Louize Perdieus
6 Joris Ongena
7 Pàpoo Thibau
8 Katja De Gouw 
9 Antonio Juan Sanchez 
10 Jeroen Van Winckel