Marloes komt uit Dordrecht en studeert Pedagogie van het Jonge Kind in Antwerpen. “Als kind kwam ik weleens in Antwerpen om te shoppen. Ik had toen niet verwacht dat ik hier zou studeren.”.
Met Pedagogie van het Jonge Kind word je opgeleid tot pedagogisch coach. Je leert de kwaliteit van kinderopvang te verbeteren en kunt een leerrijke omgeving voor kleine kinderen ontwikkelen.
Dit zijn de drie redenen die Marloes overtuigden:
Een jaar minder studeren
“Eén van de grootste verschillen met een hbo opleiding is dat je 3 in plaats van 4 jaar studeert voor een bachelorsdiploma. Je hebt blijkbaar een vwo diploma, hbo propedeuse of mbo4 diploma nodig als je als Nederlander aan een Vlaamse hogeschool wilt studeren.”. De opleidingsinhoud van Pedagogie van het Jonge Kind bij KdG is redelijk uniek. “Vanaf het eerste jaar loop je stage. Je zorgt voor de groepsopvang van baby’s en peuters of schoolkinderen. Dit was voor mij iets nieuws. Je maakt meteen kennis met het echte werk, wat je een andere kijk geeft op de theorie.”.
“KdG is de enige hogeschool in Antwerpen die tentamens spreidt over 4 periodes per jaar. In België is het normaal om twee keer per jaar een zware tentamenperiode te hebben. Wanneer je niet slaagt, moet je in de zomervakantie opnieuw studeren en toetsen maken. Niets voor mij. Door vaker toetsen te hebben, kun je beter plannen en merk je snel of de richting iets voor je is of niet.”.
Betaalbaar wonen en eten
“Studeren in België is goedkoper. Het collegegeld is hier veel minder dan in Nederland. Je vindt hier makkelijk een mooie kamer met een prima huurprijs. En lonen voor studentenjobs liggen hoger. Zo kan ik een beetje sparen voor een vakantie deze zomer.”.
Als Nederlander zonder Belgische ouders, kun je geen Vlaamse studiefinanciering krijgen. Wel kun je gebruik maken van de studiefinanciering uit Nederland van DUO. “Ik krijg dezelfde voordelen van DUO als Nederlandse studenten. Je kunt gewoon je studiefinanciering en ov-vergoeding aanvragen.”.
Permanent vakantiegevoel
“Ook al is het maar België, het is wel echt het buitenland. Een andere cultuur, vreemde gewoontes en een raar taaltje. Poepen heeft hier een heel andere betekenis en ik ben altijd in de war over lopen en stappen. De architectuur is hier ook zo anders. Door die mooie gevels, ieder huis is verschillend, voelt het iedere dag alsof ik op vakantie ben.”.
“Het uitgaansleven is hier helemaal top. Op donderdag ga ik met vrienden naar de kroeg (op café) op de Ossenmarkt. Daarna gaan we meestal nog naar een club om te dansen. Veel studenten hebben les op vrijdag, toch blijft het een leuke (maar niet zo verantwoorde) gewoonte om uit te gaan op donderdag”, lacht Marloes.
“Stiekem ben ik mijn hart al verloren aan Antwerpen. Ik raad iedereen dan ook zeker aan om in België te studeren. Je leert nieuwe mensen en een nieuw land kennen, én doet een enorm mooie ervaring op.”.
Wil je zoals Marloes ook in Antwerpen studeren? Ontdek alle opleidingen