50% minder drop-outs bij pioniersstudenten dankzij Zomerschool

De Karel de Grote Hogeschool (KdG) organiseert dit jaar voor de derde keer de Zomerschool, speciaal voor pioniersstudenten: studenten van wie de ouders niet verder hebben kunnen studeren.

Om hun talenten alle kansen te geven volgen deze studenten een week lang workshops. 
“En dat levert een mooi resultaat op”, vertelt Veerle Hendrickx, directeur van de hogeschool.

Van de 32 studenten van de vorige editie schreef er maar 1 zich uit. 4 op de 32 namen niet deel aan de examens. Het aantal drop-outs bij de zomerschoolstudenten bedraagt dus 12%, terwijl het gemiddelde aan KdG op 25% ligt.

“We breiden alvast de editie van dit jaar uit”, stelt de directeur. “We willen de drempel van het secundair onderwijs naar het hoger onderwijs voor zoveel mogelijk studenten verlagen en hun sense of belonging verhogen. Ook uit onderzoek blijkt dat de eerste vier maanden aan de hogeschool hierin cruciaal zijn.”

“Tijdens de driedaagse Zomerschool trainen we volop hun studievaardigheden, versterken we het gevoel van verbondenheid en kunnen ze hun netwerk verder uitbouwen met 60 vrienden en vriendinnen”, aldus Veerle Hendrickx. “We helpen hen te vertrouwen in hun eigen mogelijkheden.”

KdG sloeg voor dit project de handen in elkaar met SD Worx, BASF, Stad Antwerpen én 14 student-coaches: ouderejaarsstudenten die zelf pioniersstudenten waren. “Die ouderejaars begeleiden en coachen de studenten op de Zomerschool. Want zij weten als geen ander welke drempels ze kunnen tegenkomen”, aldus Veerle Hendrickx.

“Dankzij de zomerschool wist ik veel beter wat hoger onderwijs inhoudt en waar ik mij aan kon verwachten”, getuigt Billie Jean Van Aerden, studente in de lerarenopleiding lager onderwijs, die de Zomerschool volgde en in september zelf als Zomerschool-coach aan de slag gaat. “Ik was blij dat ik dankzij de workshops al zo goed kennis had gemaakt met de hogeschool en dat ik de eerste dagen ook al makkelijk mijn weg kon vinden.”