Het project van Zorgbedrijf Antwerpen en Karel de Grote Hogeschool (KdG) is een primeur voor Antwerpen: studenten wonen voor een lage huurprijs in een eigen kamer of flat in een woonzorgcentrum en zetten zich wekelijks 5 uur in als vrijwilliger.
In woonzorgcentrum ’t Zand op Linkeroever is de kamer van Boris (21) al helemaal klaar. De derdejaarsstudent Accountancy-Fiscaliteit heeft er al een eerste keer geslapen deze week. “Ik woon in Rupelmonde en zal nu meer tijd hebben, omdat ik niet meer elke dag moet pendelen”, vertelt hij. “Ik wilde graag op kot en heb al eerder vrijwilligerswerk gedaan. Voor mij is dit dus ideaal. Ik moet niet eens voor meubels zorgen. Bovendien woon ik hier rustig en ben ik snel op de Groenplaats, waar ik les volg. Afgelopen dinsdag heb ik mijn eerste activiteit gedaan als vrijwilliger: ik heb samen met een aantal bewoners tv gekeken met chips en nootjes en we hebben wat gepraat. Ik ben benieuwd hoe het zal zijn om hier te wonen en kijk ernaar uit meer mensen te leren kennen.” Boris beschikt in ’t Zand over een ingerichte kamer met badkamer en kan mee eten of zelf zijn potje koken in een gemeenschappelijke keuken op de gang.
Lees verder onder de foto ...
Ook iets voor jou? Contacteer Zorgbedrijf Antwerpen: 0032 3 431 31 31 - klantendienst@zorgbedrijf.antwerpen.be - www.zorgbedrijf.antwerpen.be/studeren
Ona (17) uit Tremelo trekt binnenkort in haar kot: de eerstejaarsstudente orthopedagogie koos voor een zorgflat in woonzorgcentrum Vinck-Heymans aan de Arthur Goemaerelei en heeft een kitchenette en aparte slaapkamer. “Ik ben nu alles aan het voorbereiden om te verhuizen. Mijn mama zag dit op de website en ik vind het een unieke kans. Ik ga met plezier vrijwilligerswerk doen en misschien een stage in het woonzorgcentrum, maar dat is nog wat te vroeg om nu al te bepalen. Ik zal in elk geval veel bijleren en woon op een rustige plek. Al heb ik ook begrepen dat een feestje geen probleem is als het de rust niet verstoort en dat er wel eens iemand mag blijven slapen.”
De senioren in de woonzorgcentra waar de studenten worden verwacht, kijken er alvast naar uit. Terwijl de ene hoopt op een compagnon om naar het theater te gaan en de andere vooral op een ‘vierde man’ om kaarten, vragen andere bewoners zich al af of ze zullen worden uitgenodigd voor de studentenfeestjes. Josephine Primen (96), bewoonster van woonzorgcentrum ’t Zand, kwam al eens langs tijdens Boris’ eerste vrijwilligersactiviteit en keek samen met hem en andere bewoners naar Lily & Marleen: “Hij heeft ervoor gezorgd dat we niets te kort kwamen”.
Karel de Grote Hogeschool wil met het initiatief zo veel mogelijk studenten stimuleren om zich maatschappelijk te engageren. “Dat naast studenten verpleegkunde of sociaal werk ook studenten van bijvoorbeeld bedrijfsmanagement zich hiervoor opgeven, toont aan dat sociale betrokkenheid leeft in al onze opleidingen”, zegt algemeen directeur Veerle Hendrickx. “Studenten zoals Boris en Ona grijpen deze unieke kans om extra levenservaring op te doen en ouderen te ontmoeten over veel generaties heen, in een betekenisvol menselijk contact.”
Voor Zorgbedrijf Antwerpen is het nieuwe project een manier om contacten tussen de generaties nog meer te bevorderen. De woonzorgcentra en dienstencentra van Zorgbedrijf Antwerpen werken geregeld samen met scholen en tijdens de blokperiode zijn studenten er welkom om te komen studeren, maar dit project gaat nog een stap verder en haalt de studenten echt in huis. “Samenwonen onder één dak gaat deze dynamiek zeker nog wederzijds versterken”, zegt Fons Duchateau, voorzitter van Zorgbedrijf Antwerpen. “We zijn gestart met een beperkt aantal plaatsen, maar zijn zeker bereid dit uit te breiden als het goed loopt. Geïnteresseerde studenten mogen altijd contact opnemen. Ze kunnen op kot in een van de 18 woonzorgcentra van Zorgbedrijf Antwerpen in Antwerpen, Berendrecht, Berchem, Borgerhout, Brasschaat, Deurne, Ekeren, Hoboken, Merksem of Wilrijk.”
”Natuurlijk blijven de kamers in de woonzorgcentra van Zorgbedrijf Antwerpen in de eerste plaats bestemd voor zorgbehoevende senioren. Studenten op kot in de woonzorgcentra is een proefproject dat we zeer bewust dit jaar opstarten. Aangezien Antwerpen tot 2020 trager dan Vlaanderen vergrijst, is de vraag naar rusthuiskamers momenteel kleiner. Bovendien blijven zorgbehoevende senioren ook almaar langer thuiswonen. Dat maakt dit schooljaar ideaal om met dit proefproject van start te gaan.”
Studenten betalen 10 euro per dag voor een kamer of flat, inclusief water- en energieverbruik, televisietoestel met kabeltelevisie, wifi, bedlinnen, handdoeken, ijskast en poets. Ze engageren zich voor 5 uur vrijwilligerswerk per week. Ze bepalen zelf hoe lang ze in het woonzorgcentrum verblijven: dat kan van twee weken tot een heel academiejaar zoals Boris en Ona. Een verblijf kan ook in combinatie met een stage in het woonzorgcentrum.
Geïnteresseerd?
Geïnteresseerde studenten kunnen contact opnemen met Zorgbedrijf Antwerpen: