Een tiener met studiekeuzestress in huis? Of eentje met een kinderdroom die kriebelt? Als ouder speel jij een belangrijke rol om mee te onderzoeken, ondersteunen én inspireren. Maar waar moet je beginnen?
- Leg de lijstjes met opleidingen even aan de kant en ga met je kind in gesprek over zijn of haar interesses en talenten.
- Een praktijkgerichte bachelor of eerder een graduaat? Hogeschool of universiteit? Krijg meer inzicht in het hoger onderwijs en maak een slimme keuze.
- Hoge opleidingskosten of een student met een leerstoornis? Er zijn heel wat mogelijkheden tot begeleiding en ondersteuning.
Opleiding kiezen
De lijstjes met opleidingen zijn lang, heel lang: van autotechnologie tot zorgkundige. Een opleiding kies je niet op 1-2-3. Onderzoek wat de mogelijkheden zijn en wat écht bij je past. We helpen je op weg:
Tips voor een goed studiekeuzegesprek
De verleiding is groot om meteen in lijstjes van opleidingen te duiken. Jij kan je zoon of dochter helpen door eerst stil te staan bij zijn of haar eigen interesses en talenten. Als je iets graag doet, ben je gemotiveerd, geeft het je energie en verhoog je je slaagkansen.
Deze vragen helpen je alvast op weg:
- Bij welke activiteiten vliegt de tijd, wanneer kan je 100% jezelf zijn?
- Wat doe je graag (bv. een fuif organiseren) en wat kan je goed (bv. tekenen)?
- Wat lijkt je super tof om te doen (bv. een nieuwe app lanceren)?
- Welke talenten zien andere mensen in jou? Wat zeggen je vrienden, broers, zussen,...?
- Gebruik je liefst je hoofd of je handen?
- Wat zijn nu je favoriete vakken op school?
- Waar droom je van?
Maak tijd voor dit gesprek en zet je eigen voorkeur of mening aan de kant. Luister en vraag door zonder dat er meteen een finale beslissing moet zijn. Laat het even bezinken en ga verder op ontdekkingstocht in het hoger onderwijs.

Graduaat of bachelor
Krijg inzicht in het hoger onderwijs en maak een slimme keuze. In het hoger onderwijs start je met een graduaat of bachelor.
Graduaatsopleiding
- Korte opleiding van 1,5 tot 2 jaar (90 tot 120 studiepunten).
- Praktijkgericht: 1/3 verplicht werkplekleren.
- Deze opleiding bereidt je helemaal voor op een beroep en kan je volgen op een hogeschool. Liever verder studeren? Met een vervolgtraject kan je een professionele bachelor behalen.
- Alle vroegere HBO5-opleidingen zijn nu graduaten (uitzondering HBO5 verpleegkunde).
Professionele bacheloropleiding
- 3-jarige opleiding (180 studiepunten) op een hogeschool.
- Stevige mix van theorie en praktijk.
- Na afstuderen ben je meteen inzetbaar op de arbeidsmarkt. Liever verder studeren? Met een schakelprogramma kun je doorstromen naar een universitaire masteropleiding.
Academische bacheloropleiding
- 3-jarige opleiding (180 studiepunten) op een universiteit of School of Arts (hogeschool).
- Brede wetenschappelijke en – bij de School of Arts – artistieke vorming.
-
Voorbereiding op een academische master.

Bekijk het schema: structuur van het hoger onderwijs in Vlaanderen
Bezoek samen infodagen
Het is belangrijk om je thuis te voelen in je nieuwe studieomgeving. Je ergens thuis voelen vergroot je kans op slagen.
- Proef van de sfeer en bezoek samen meerdere infodagen van verschillende scholen.
- Chat met studenten, zij kennen de school en vertellen dingen die je niet vindt op websites of in brochures.

Aan KdG worden dromen waar gemaakt.
Studiepunten en leerkrediet
Studiepunten
Een opleiding en opleidingsonderdelen (vakken) worden uitgedrukt in studiepunten. Een studiepunt staat voor de tijd die je als student investeert in een opleiding of een opleidingsonderdeel.
- Een studiepunt staat gelijk aan 25 à 30 uren studielast.
- Je zal meer tijd besteden aan het vak ‘economie’ met 3 studiepunten dan aan het vak ‘Frans’ met 6 studiepunten.
- Een standaardjaar bestaat uit 60 studiepunten.
Leerkrediet
Bij de start in het hoger onderwijs krijg je 140 studiepunten: je leerkrediet.
- Het leerkrediet is een onderdeel van de financieringsmethode van het hoger onderwijs door de Vlaamse overheid.
- Bij elke inschrijving wordt het aantal studiepunten waarvoor je je inschrijft afgetrokken van het leerkrediet. Na het slagen voor vakken, krijg je de punten terug om verder te kunnen studeren.
- Kerngedachte is dat je als student mee verantwoordelijk bent voor het succes van je studieloopbaan.
Nieuw vanaf academiejaar 2023-2024: de harde knip
De harde knip is een nieuwe regel vanuit de Vlaamse overheid om de studievoortgang te bewaken en studenten te stimuleren een bewuste studiekeuze te maken
- Studenten moeten aan het einde van het tweede jaar geslaagd zijn voor alle vakken die ze opnemen in het eerste jaar. Voor de meeste studenten gaat dit om 60 studiepunten.
- Als je niet geslaagd bent voor alle vakken kan je je niet meer inschrijven voor dezelfde opleiding.
Wat kost studeren?
Studiegeld (inschrijvingsgeld)
- Het studiegeld of inschrijvingsgeld is voor alle hogescholen en universiteiten in Vlaanderen hetzelfde. Hoeveel studiegeld je betaalt, hangt af van je recht op een studietoelage, voor hoeveel studiepunten je inschrijft, het soort contract waarvoor je inschrijft en je nationaliteit.
- Beursstudenten betalen minder studiegeld. Twijfel je of je in aanmerking komt voor een studietoelage en wil je dit toch graag op voorhand weten? Wel, dan kunnen we dit bij KdG voor je uitzoeken.
- Neemt het studiegeld een te grote hap uit je budget? En wil je de betaling van je studiegeld spreiden in de tijd? Geen probleem! Kies voor een gespreide betaling.
Opleidingsgebonden kosten
- Afhankelijk van de opleiding die je kiest, kunnen er extra kosten zijn voor boeken en cursussen, kopieën, knutselmateriaal, sportkledij en studiereizen. Lees meer over opleidingsgebonden kosten.
- Een student kan niet meer zonder een laptop. Je hebt deze nodig om te noteren, projecten uit te werken, examens af te leggen …
- Voor sommige opleidingen heb je een specifieke computer of software nodig. Bekijk de specificaties op de pagina van de opleiding.
- Een computer kost heel wat geld. De Vlaamse overheid en KdG bieden hiervoor financiële ondersteuning.
Wonen en leven
- Een droom van veel studenten: op kot gaan! De gemiddelde huurprijs voor kamer of studio varieert tussen 300 à 600 euro per maand. Op studentkotweb.be kan je kiezen uit bijna 6.000 adressen (kot, studio, appartement).
- Een pompoensoepje, een veggie dip met Libanees platbrood of een portie sushi? Studenten kunnen heel lekker, gezond en vooral ook voordelig eten in de eetbar van KdG.
- De Lijn en en de NMBS hebben voordelige jongeren abonnementen voor trein, tram en bus.
- Snel door de stad? In Antwerpen kan je gebruik maken van handige uitleenfietsen.

Begeleiding en ondersteuning
Studeren met specifieke noden
Motorische, visuele of auditieve beperking? Een chronische ziekte? Leer- of ontwikkelingsstoornis, zoals dyslexie, dyscalculie, AD(H)D of ASS ...? Studeren combineren met werk, gezin, topsport of ondernemerschap? Een taalbarrière?
KdG zorgt voor ondersteuning op maat.

Studieloopbaanbegeleiding
Weet je niet goed hoe te beginnen aan die dikke cursussen? Hoe bereid je je best voor op een examen? Ben je de tel van je leerkrediet kwijt? Of heb je het gevoel dat de opleiding niet bij je past?
Kom langs voor informatie, een goed gesprek of coaching. Contacteer de studieloopbaancoördinator van je opleiding.
Mentaal welzijn
Faalangst, onzekerheid, moeilijk contacten leggen, strubbelingen thuis, studiestress ... Geen enkel probleem is te groot of te klein om ermee te blijven zitten.
We vinden het belangrijk dat je je goed voelt. Er is altijd een luisterend oor om samen een oplossing te zoeken.
Studentenstatuut
Heb je vragen over leefloon, Groeipakket, een huurgeschil, studeren met inkomsten, werken als jobstudenten. Wij pluizen het graag voor je uit.
Studiefinanciering
Studeren kost best wat geld. Heb je financiële zorgen rond het betalen van de studiekosten? Weet dat er financiële ondersteuning mogelijk is en dat we bij KdG klaar staan om dit samen met je uit te zoeken.
Zo kan je bijvoorbeeld de betaling van het studiegeld spreiden in de tijd. Of je kan een studietoelage of studiebeurs aanvragen. Blijf niet zitten met je vragen!
Meer informatie
