Hoeveel kost studeren?

Om in te schrijven voor een bachelor-, graduaats- of masteropleiding aan KdG, betaal je naast je studiegeld ook forfaitaire en opleidingsgebonden kosten

Daarnaast bieden KdG en de Vlaamse overheid je tal van financiële ondersteuning: studietoelage, verminderd studiegeld, spreiding van betaling, of andere studiefinanciering.

Studiegeld

Hoeveel studiegeld je betaalt, hangt af van je recht op een studietoelage, voor hoeveel studiepunten je inschrijft, het soort contract waarvoor je inschrijft en je nationaliteit.

Bijvoorbeeld: je schrijft als Belg in voor een voltijdse opleiding van 60 studiepunten met een diplomacontract. 

Niet-beursstudent

Je hebt geen recht op een studietoelage en betaalt 947,20 euro. Je betaalt het volledige bedrag meteen bij inschrijving of kiest voor een gespreide betaling.

Beursstudent 

 • Ga je van het secundair onderwijs naar het hoger onderwijs en kreeg je in je laatste jaar secundair (2019-2020) een schooltoeslag? Met het digitale bewijs daarvan betaal je het verminderde studiegeld van 111,90 euro. Dat digitale bewijs ontvang je via (of kan je opvragen bij) de aanbieder van je groeipakket (‘kinderbijslag’).

 • Studeer je al in het hoger onderwijs en genoot je in 2019-2020 van een studietoelage? Met het digitale bewijs daarvan betaal je het verminderde studiegeld van 111,90 euro. Dat digitale bewijs vind je via studietoelagen.be.

Bijna-beursstudent

Had je geen recht op een studietoelage in 2019-2020? Dan betaal je tijdens je inschrijving het volledige bedrag of kies je voor een gespreide betaling.
Als nadien blijkt dat je slechts 3.227 euro (bedrag 2020-2021) boven de maximumgrens zit, wordt je factuur herrekend naar 503,20 euro.

Tarieven studiegeld 2020-2021

Diploma- of creditcontract voor bachelors, graduaten en masters

De meeste nieuwe studenten schrijven in met een diplomacontract.

 • Niet-beursstudent: 245,20 euro + 11,70 euro per studiepunt
 • Beurs(tarief)student: 111,90 euro
 • Bijna-beursstudent: 245,20 euro + 4,30 euro per studiepunt

Andere

 • Examencontract: 111,90 euro + 4,30 euro per studiepunt
 • Bachelor-na-bachelors: 245,20 euro + 11,70 euro per studiepunt
 • Advanced master of Research in Art and Design: 820 euro + 28,00 euro per studiepunt
 • Creditcontract voor leerling laatste jaar secundair onderwijs: 56,00 euro  (max. 10 studiepunten)
 • Negatief leerkrediet (voor bachelors en masters): verhoogd studiegeld voor student met negatief leerkrediet die voldoet aan de uitzonderingsregels zoals bepaald in het Onderwijs- en Examenreglement: 11,70 euro extra per studiepunt waarvoor geen leerkrediet

 • Buitenlandse student niet-EER die enkel om reden van werk en/of studie een verblijfstitel in België gekregen heeft: 
  • Graduaten, bachelors, masters en schakeljaar: 1234,80 euro + 82,30 euro per studiepunt
  • Bachelor Business Management, indien deze KdG-studie reeds gestart voor 2018-2019: 865,50 euro + 48,90 euro per studiepunt
  • Nederlandstalige graduaten en bachelors, indien KdG-studie reeds gestart voor 2020-2021: 245,20 euro + 11,70 euro per studiepunt
  • Examencontract voor anderstalige bachelors, masters of schakeljaar: 865,50 euro + 6,40 euro per studiepunt

Check het Onderwijs- en examenreglement voor alle info over studiegeld of bekijk nog de studiegelden voor het academiejaar 2019-2020.

Forfaitaire en opleidingsgebonden kosten

Afhankelijk van de opleiding die je kiest, kunnen er extra kosten zijn voor boeken en cursussen, kopieën, knutselmateriaal, verf, auto-onderdelen, fototoestel, laptop, internetverbinding, sportkledij, studiereizen ...

Bekijk het overzicht van de forfaitaire en opleidingsgebonden kosten

Financiële ondersteuning

De Vlaamse overheid, KdG en KdG Stuvo (de studentenvoorzieningen van je hogeschool) bieden je financiële ondersteuning en de mogelijkheid om je betalingen te spreiden. Laat geld dus geen spelbreker zijn voor je studie!

Studiebeurs

Ook bekend als de 'Studietoelage van de Vlaamse overheid'.

KdG Stuvo helpt je graag: we berekenen of je in aanmerking komt voor een studietoelage, helpen je bij de aanvraag en kunnen een voorschot op de studietoelage geven.

Je kan een studietoelage aanvragen vanaf 1 augustus (maar wacht tot je inschrijving helemaal afgerond is) en ten laatste op 1 juni van het lopende academiejaar.

Verminderd studiegeld

Kom je in aanmerking voor een studiebeurs (of net niet), dan betaal je verminderd inschrijvingsgeld. Zie hierboven bij 'Studiegeld' voor meer info.

Daarnaast zijn er nog een reeks specifieke omstandigheden die recht geven op verminderd studiegeld. Neem hiervoor rechtstreeks contact op met KdG Stuvo.

Gespreide betaling

Wil je de betaling van je studiegeld voor een bachelor-, graduaats- of masteropleiding spreiden in de tijd? Geen probleem!

Je betaalt bij inschrijving een voorschot van 111,90 euro en schrijft meteen in voor een spreidingsplan. Het resterende bedrag betaal je in maximaal 5 schijven.

(Als je in januari of februari inschrijft, betaal je in 3 schijven. Als je in maart, april of mei inschrijft, is geen spreiding mogelijk)

Studiefinanciering door KdG Stuvo

Ook KdG Stuvo kan je tijdens je studietraject aan KdG, onder bepaalde voorwaarden, financieel ondersteunen. Enkele mogelijkheden:

 • spreiding en/of uitstel van betaling (voor studiekosten gemaakt binnen KdG)
 • voorschot op de studietoelage van de Vlaamse overheid
 • KdG Stuvo-toelage: niet terug te betalen ondersteuning voor algemene studiekosten.

Voor een overzicht van het volledige aanbod neem je contact op met KdG Stuvo.

Nog vragen?