Data en kennis over events: door Corona relevanter dan ooit

Flashback naar begin maart 2020. De eventsector gaat op slot. Het land gaat in lockdown. Het virus dwingt de immer bruisende sector te rusten. De sector kende tot dan toe géén rust en het had nog nooit een échte sectorbrede crisis meegemaakt. De sector schreeuwt om hulp.

Honger naar impactdata

De overheid kondigt steunmaatregelen aan voor sectoren die lijden onder de crisis. Maar die kunnen enkel aangevraagd worden mits onderbouwde onderzoeksresultaten over de sector en haar vele subsectoren. Hoe zit de eventsector precies in elkaar? Wie valt er allemaal onder? Data over de grootte van de sector zijn schaars. Diegenen die er zijn, komen van ons expertisecentrum en dateren van het jaar 2018. Er bestaat geen overkoepelende federatie, zoals die er wel is voor bijvoorbeeld de horeca. Ook bestaat er geen sectorspecifiek paritair comité. De sector as such bestaat officieel dus niet. Hoe moet de eventsector zich dan organiseren om gehoord te worden?

Midden maart 2020. Redelijk snel komen er gesprekken op gang tussen ons expertisecentrum Publieke Impact, de subsectoren uit de eventsector en de overheid met Toerisme Vlaanderen en EventFlanders. Er is honger naar data en kennis! Er is snel consensus over het feit dat we de impact van de coronacrisis op de sector moeten meten. Door enkele sectorfederaties wordt een tijdelijke Alliantie van Belgische Event Federaties opgericht. Sinds september 2020 is deze verankerd in een meer gestructureerde vorm en operationeel onder de naam Event Confederation.

Ons expertisecentrum zal daarin de leidende rol spelen. Onze jarenlange ervaring met de eventsector en met impact- en risicoanalyses maakt ons de gedoodverfde partner om data en kennis te leveren.

Expertisecentrum Publieke Impact_event
De cijfers tonen de sombere realiteit maar weerspiegelen ook de creatieve en flexibele kant van de sector.
Joris Verhulst - onderzoeker expertisecentrum Publieke Impact

Sector én bezoekers monitoren

Sinds maart 2020 monitoren we de impact van de coronacrisis op de eventsector en de bezoekers van events. Met behulp van periodieke bevragingen houden we de vinger aan de pols en kunnen we monitoren op langere termijn. We werken in opdracht van Toerisme Vlaanderen en EventFlanders en werken nauw samen met de sectorfederaties.

We ondervragen de brede eventsector in 2020 op vier momenten (maart, juni, september en december). Onderzoeker Joris Verhulst legt uit: “De cijfers tonen de zware impact van de crisis op de eventsector. Het omzetverlies is enorm en vele mensen moeten worden ontslagen. De cijfers tonen de sombere realiteit maar weerspiegelen ook de creatieve en flexibele kant van de sector. Bedrijven hervormen zich, personeel wordt uitgeleend aan andere sectoren en expertise wordt ingezet in andere domeinen.” (hier: infographic over sector invoegen)

Ook de eventbezoeker bevragen we in 2020 op verschillende momenten: net voor en net na de zomer en dus net na de eerste lockdown en net voor de tweede lockdown. “Het onderzoek leert ons dat er voor de coronamaatregelen een groot draagvlak bestaat bij bezoekers. Ook het vertrouwen van de bezoekers in de organisatoren van events is groot. Toch wel lichtpuntjes voor de sector”, zegt onderzoeker Jolien Vangeel.

We werken op een berg data! Daarmee stellen we persberichten op en ontwerpen we infographics. We adviseren en informeren niet enkel de sector zelf, maar ook de beleidsmakers en het brede publiek. Onze data en inzichten worden gretig opgepikt door de media. (hier: infographic over bezoekers invoegen)

De impact van deze crisis op de eventsector en haar bezoekers wordt dankzij ons onderzoek zwart op wit aangetoond, de sector krijgt een stem en kan een beroep doen op de steunmaatregelen van de overheid.

Infographic eventsector in België.

Unlocken, dankzij onderzoeksresultaten!

Naast praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek, levert ons expertisecentrum ook advies. Om de sector terug te kunnen unlocken ontwikkelde ons expertisecentrum onder meer het COVID Event Risk Model (CERM). We werkten ook hiervoor weer in opdracht van Toerisme Vlaanderen en EventFlanders en samen met de sectorfederaties. Het CERM bestaat uit een online tool die het COVID-veiligheidsrisico van elk type event in kaart brengt en een protocol. Onze bijdrage en troeven? Jarenlange ervaring en opgebouwde kennis over events, over de organisatie ervan en haar doelgroepen.

Uit onze bevraging van de eventsector in september 2020 blijkt dat 61 procent van de organisatoren en 33 % van de toeleveranciers het CERM gebruiken. “Het CERM monitort en is tegelijk een leidraad om events veilig te organiseren”, zegt het hoofd van het expertisecentrum Christine Merckx. “Dit biedt de organisatoren zekerheid en perspectief. Event professionals durven weer te organiseren.”

Kijken naar alle schakels in het eventverhaal

Bij een event komt veel kijken, veel mensen en organisaties zijn betrokken. Ons expertisecentrum is geïnteresseerd in elke schakel in het eventverhaal. We kijken naar zowel organisatoren, toeleveranciers, steden en gemeenten als naar de verschillende typen bezoekers. We willen de brede eventsector engageren.

Ons doel is dat er enkel nog publiek impactvolle events worden georganiseerd. Dit zijn events die niet enkel leuk zijn, maar ook maatschappelijk en economisch verrijkend. Ze versterken het sociaal weefsel, de merkbelofte en het aantal ambassadeurs. Ze worden kwaliteitsvol uitgevoerd, maar ze zijn bovenal veilig. 

We doen praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek en leveren advies. Ook zorgen we voor begeleiding op maat en bieden we opleidingen aan, telkens met als doel de organisatie van publiek impactvolle events.

Organiseer je zelf events of vervul je eerder een ondersteunende rol? Werk je voor een commerciële organisatie, een vzw of voor een stad of gemeente? Wij staan paraat om de brede eventsector te inspireren en te bevoorraden met kennis en expertise.

Zo streven we naar een maatschappij waarin mensen met elkaar kunnen verbinden. Want wij geloven dat events hét middel bij uitstek zijn die voor deze verbinding kunnen zorgen. 

Over

  • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Mi sit amet mauris commodo quis. Vel pretium lectus quam id leo in vitae. Varius vel pharetra vel turpis nunc. In eu mi bibendum neque egestas congue quisque egestas diam. Bibendum enim facilisis gravida neque convallis a cras semper. Nisl vel pretium lectus quam id leo in vitae turpis. At risus viverra adipiscing at in tellus. Ante in nibh mauris cursus mattis molestie a. Urna cursus eget nunc scelerisque viverra mauris in. Morbi blandit cursus risus at ultrices mi tempus imperdiet. Id volutpat lacus laoreet non curabitur. Consectetur adipiscing elit pellentesque habitant. Neque convallis a cras semper auctor neque vitae. Maecenas pharetra convallis posuere morbi. Posuere morbi leo urna molestie at elementum eu facilisis sed. Malesuada fames ac turpis egestas integer eget. Sed elementum tempus egestas sed sed risus.

Gebruikmaken van onze expertise voor jouw project?