Specialty Oils: Extraction, Refinement and Modification (ExtReMo)

Plantaardige oliën zijn waardevolle grondstoffen voor verschillende takken van de industrie. Ze zijn interessant voor voedingstoepassingen, maar ze kunnen ook dienen als bron van hernieuwbare chemicaliën. Met name sterk onverzadigde (poly-onverzadigde) oliën kunnen gebruikt worden in diverse industriële toepassingen (lijmen, verven, polymeren,…). Deze oliën bevatten typisch hoge gehaltes aan omega-3 en omega-6 vetzuren en zijn daarom waardevol in de voeding. In Vlaanderen en Nederland wordt momenteel vooral koolzaad geteeld. Deze olie bevat echter een eerder laag gehalte aan poly-onverzadigde vetzuren en is daarom weinig interessant voor hoogwaardige toepassingen. In dit project zullen een aantal ‘hoogwaardige oliën’ onderzocht worden. De gewassen worden lokaal geteeld en verwerkt. Nadien wordt de olie geëxtraheerd en zal de inzetbaarheid in verschillende industriële toepassingen onderzocht worden. Drie toepassingen werden geselecteerd in overleg met de projectpartners: de extractie van hoogwaardige nevencomponenten uit de diverse oliën, de raffinage van poly-onverzadigde oliën voor gebruik in voedingstoepassingen en het gebruik van poly-onverzadigde vetzuren in alkydharsen en polyurethaan.

Contact

jeroen.geuens@kdg.be

  • Duur onderzoek: 01/09/2016 tot 31/08/2019
  • Medewerkers: Maarten Bartels

  • Financiering: PWO

  • Partners: Desmet Ballestra nv, Delphy bv, CoRI vzw, EcoTreasures nv, Celabor cvba, MVO vzw, Vandemoortele nv, Migino, Unilever nv

  • Expertisecentrum: Duurzame Chemie